Word lid
Wandelen

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede

3.65 km

Waar

Zuidkust van Schouwen

Wandelen

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede

Kilometers van tevoren zie je de Plompe Toren al verrijzen uit het verder uitgestrekte landschap. De sporen uit het verleden van de eeuwige strijd tegen het water zijn zichtbaar. Het lijkt wel of de tijd hier heeft stilgestaan.

Deze wandelroute voert je langs echte, ruige, Zeeuwse natuur. Richting het zuiden ligt de Oosterschelde, aan de noordkant vind je eeuwenoude inlagen en karrevelden. En midden in het geheel staat de machtige Plompe Toren, die meerdere stormvloeden doorstond.

Zeemeermin

Ooit was het dorp Westenschouwen een welvarend vissersdorp. Zó welvarend dat de vissers hoogmoedig werden. Op een dag vingen ze een zeemeermin. Haar man smeekte hen om haar weer vrij te laten, maar de vissers weigerden. De zeemeermin stierf. Innig bedroefd sprak de echtgenoot de vloek uit; het dorp zou vergaan. En zo geschiedde: de haven van Westerschouwen verzandde en vissers en dorp raakten aan de bedelstaf. Later verplaatste de vloek zich naar het welvarende dorp Koudekerke en werd de kerk afgebroken. Alleen de toren mocht blijven staan en staat sindsdien fier aan de Oosterscheldedijk…

De zeemeerman sprak:

Westenschouwen’t zal u rouwendat ge heeft geroofd mijn vrouweWestenschouwen zal vergaan,alleen de toren zal blijven staan

Vogels, zeehonden en cultuurhistorie

Tijdens deze wandeling geniet je van allerlei soorten vogels, zeehonden en de monumentale Plompe Toren met een prachtige expositie die je kunt bewonderen tijdens je klim naar het uitkijkpunt.

De route is niet gemarkeerd.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Plompe Toren: Toon op kaart

De route

 Startpunt

Zuidkust van Schouwen Parkeerplaats Plompe Toren

3.65 km

Wandelroute rondom Plompe Toren, bij Burgh-Haamstede