Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Rondje Molenplas

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Rondje Molenplas

Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Praktisch

De route

 Startpunt

1Turen over de Molenplas

De uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over het natuurgebied en de omgeving. Speur naar hazen in het veld, de roodborsttapuit, de roodstaart en de scholekster.Aan je rechterhand ligt het bomenmonument, waar je straks nog langs loopt. Links zie je volop kreekjes.

Oestervanger

Als je goed luistert hoor je in veel delen van het jaar de 'bonte Piet', oftewel de scholekster zijn 'pe-piet' roepen. Deze mooie vogel met zijn opvallende zwartwitte verenkleed en rode snavel en poten, kwam vroeger vooral aan de kust voor. Tegenwoordig zie je hem ook landinwaarts vaak bij waterrijk gebied.

Dat het een kustvogel was, blijkt ook uit de verschillende namen die hij in het buitenland heeft: oestervanger in Engeland en Finland, Vlamingen noemen hem een zee-ekster en in ons eigen Friesland heet hij ook wel strandkievit.

2Overlevingstechniek

Langs het wandelpad vind je allerlei verschillende struiken, zoals meidoorn, sleedoorn, kornoelje, distel, berenklauw en vogelwikke.Rupsen invasieIn het voorjaar, zie je soms dood lijkende struiken onder het spinsel zitten. De planten zijn dan kaalgevreten door talloze rupsen. Maar na 'Sint Jan' op 24 juni, groeien er weer nieuwe bladeren aan de struiken.

Het opofferen van de eerste lichting blaadjes is een mooie overlevingstechniek van de planten die je hier ziet!

3Grote grazers

Rond de Molenplas grazen konikpaarden en gallowayrunderen. Zij houden het gebied mooi open.

Kleine paarden

Het konikpaard werd oorspronkelijk in het wild of halfwild gehouden. Kón is Pools voor paard, konik betekent paardje! Het ras is klein, maar heel sterk en kan het hele jaar buiten blijven, zonder verzorging.

Galloway runderen

Ook voor de runderen in dit gebied geldt dat ze weinig verzorging nodig hebben en jaarrond buiten kunnen blijven. Bijzonder is dat deze runderen geen hoorns hebben.

In de Keltische tijd kwam de voorouder van dit zwarte rund in Schotland voor. Hun naam stamt af van het woord Gallovid of Gallië. De Galliërs waren de oorspronkelijke bewoners van het graafschap Galloway in Schotland.

Maasvallei konik paard
Grote grazers

4Prikplant

Deze beschermde 'prikplant' kwam hier door zaden die aanspoelden met het water van de Maas.

Middeleeuwse naam

De naam van de kaardebol stamt uit de Middeleeuwen. Na de bloei oogstte men de bollen om de afgeschoren wol van schapen er doorheen te halen. De stekels trokken de eerste vervuiling van de vacht (poep en modder) er uit.Je mag deze beschermde plant niet plukken, maar voel maar eens hoe de bloem prikt!

5Houd het droog!

We zijn bijna aan de overkant van de Molenplas. Maar om die te bereiken moeten we het water over!Kijk eens naar het sterk stromende water en ga daarna het avontuur aan. Loop over de stapstenen en houd je voeten droog op deze fraaie brug met touwleuning.

Verderop ligt een vogeleiland in de Molenplas, waar onder meer meeuwen, aalscholvers, ganzen en zwanen zich prima thuis voelen.

Molenplas stapstenen
Houd het droog!

6Margrieten en de zwartkop

Je wandelt bij dit punt tussen de Molenplas en het Julianakanaal door, door velden die in de lente opgefleurd worden door ontelbare margrieten. Sta tijdens het wandelen ook eens stil om te luisteren naar de vogelgeluiden. Rond dit punt kun je zomaar de zwartkop horen zingen.

7Bomen in het water

Je ziet hier een aantal 'boomlijken' in het water staan. Door hoog water zijn de bomen afgestorven. Kijk je nu over de plas door de struiken heen, dan heb je een mooie doorkijkje over het water naar de overkant en het dorpje Stevensweert. In deze omgeving vind je meer plaatsen met de naam 'weert' in zich. Een weert is hetzelfde als een waard: een stuk land, gelegen bij of te midden van wateren en moerassen, oftewel een ingedijkt stuk land. Maar allemaal plaatsjes met de naam Weert, dat is heel onpraktisch, vandaar extra toevoegingen. Stevensweert dankt zijn naam aan de beschermpatroon van de kerk: Sint Stephanus.

8Klein bomenmonument

Wandel hier een klein stukje het gebied uit en loop langs een klein bomenmonument van 3 markante oude boomstammen. Je kunt hier even naar boven lopen om vanaf een bankje te genieten van het mooie uitzicht.

Wilgenbos

Je wandelt zometeen langs een jong wilgenbos. Hier begint ooibos te ontstaan met bomen met zacht hout - heel anders dan aan de andere kant van het water waar we veel Elzen zagen.

Luister en speur in dit gebied naar vogels als de leeuwerik en de witte kwikstaart.

9Bomenmonument

De kleine bomenmonumenten op de route waren opvallend, maar om dit grote bomenmonument kan niemand heen. De eiken die hier staan, werden 1500 tot 2000 jaar geleden onder het grind van de Maas bedolven. Daardoor vergingen ze niet, maar bleven goed bewaard!

Bij de grindwinning waaruit de Molenplas is ontstaan, zijn deze zwarte bomen naar boven gekomen. Ter herinnering aan de tijd van weleer zijn ze hier geplaatst als monument en herkenningspunt.

10Hompesche Molen

Sinds 2014 is deze prachtige molen uit 1722 in bezit van Natuurmonumenten. De komende tijd wordt het mooie monument weer helemaal opgeknapt. Geniet voor of na je wandeling in de brasserie van een lekkere kop koffie of beker thee!

Molenplas Hompesche molen bomenmonument
Hompesche Molen
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.