Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute landgoed Nijenburg, vlak bij Alkmaar en Heiloo

Waar: Nijenburg

Wandelroute landgoed Nijenburg, vlak bij Alkmaar en Heiloo
1 uur 22
4,11 km
  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Over de route

Wandelroute voor het hele gezin door het bos van het oude landgoed Nijenburg. 

De wandeling begint bij Heiloo, dat op een oude strandwal ligt. Je wandelt door een gebied met een rijke historie. Tijdens de middeleeuwen was de strandwal rijkelijk begroeid met natuurlijke bossen. In het jaar 1573 veegden de Spanjaarden het hele bos van het toneel. Na 1700 werd de hofstede ‘Nijenburg’ gebouwd. Het was de start van de herbebossing, dat begon met statige bomenlanen die volgens het geometrische schoonheidsideaal van de Franse stijl werden aangelegd.

De route is gemarkeerd met gele pijltjes.

Het grootste deel van de route loopt de hond aan de lijn. De route loopt ook een stuk door het losloopgebied.

Waar kun je starten

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken
Startpunt

Parkeerplaats Stetlaan

Wat kom je onderweg tegen?

1. Nachtegalen

In het voorjaar is de kans groot dat de wandeling begint met de volle zang van de nachtegaal. Deze soort laat zich in dit soort gevarieerde bossen met een dichte ondergroei graag horen, maar zeer zelden zien. Het verenpak is onopvallend. Bij nachtegalen draait het vooral om geluid: ze zingen mooi, opvallend en luid. Vooral de steeds harder wordende, herhaalde fluittonen zijn goed herkenbaar. Ze zingen ook 's nachts, zoals hun naam zegt. Nachtegalen broeden op de grond onder struiken en eten insecten.

2. Stolpboerderijen

Typisch voor de streek zijn de stolpboerderijen, waarvan de eerste links van de wandelroute ligt. In dit soort hoeven bevinden het woonhuis, de schuur, de stal en de hooiopslag zich allemaal onder dezelfde stolp; het karakteristieke dak dat iets weg heeft van een piramide. De hoeven en de weilanden horen echt bij landgoed Nijenburg: ze voorzagen het landgoed van melk, zuivelproducten en vlees. 

3. Wipwatermolen

Al even opmerkelijk is de zogenoemde wipwatermolen die links in de verte het landschap markeert. De houten molen moest in het begin van de jaren zeventig wijken voor de ringweg om Alkmaar. Hij is als rijksmonument hier aan het Maalwater weer opgebouwd en draait zijn staart nog steeds op de wind. Kom in de zomer nog een keer terug om de rode route te lopen: dwars door de weilanden en over het dijkje met prachtige uitzichten naar het bos en naar de duinen verderop.

Praktische informatie

  • Honden mogen alleen los op aangegeven locaties

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes