Ga direct naar inhoud
Rijksmonument

landgoed Nijenburg

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken

Bijzonder landgoed

Nijenburg, ik vind het een bijzonder landgoed. Vanuit de drukte van de stad loop je zo de mooie lanen in. Waai er heerlijk uit en wandel door het oude parkbos. Je vindt er voorjaarsbloemen en vogelgezang in het voorjaar, paddenstoelen in het najaar. Vanuit het bos kijk je over de weilanden met de pachtboerderijen van het landgoed.

Mariska van der Leij

Boswachter van dit gebied

Meer over landgoed Nijenburg

Over het gebied

Nijenburg is een landgoed vlakbij Alkmaar waar je kunt wandelen of fietsen. Het hart van het landgoed is het prachtige huis met parktuinen. Daaromheen ligt het parkbos. Aan de westkant en de oostkant kijk je uit over weidse landerijen met boerderijen. Een heerlijk gebied om een frisse neus te halen.

Op landgoed Nijenburg geniet je van de oude beukenlanen, historische gebouwen, een fraai parkbos en weidse polders. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen door het oude bos en waai er heerlijk uit. Wil je lekker uitwaaien op de fiets? De fietsroute leidt je langs oude polders en jonge duinen. Hoor de weidevogels in het voorjaar. Of geniet van het weidse open groene landschap en van de knalroze koekoeksbloem langs de greppels in de weilanden.

Wat vind je op landgoed Nijenburg?

In de lente geniet je van voorjaarsbloeiers zoals het gele speenkruid en de witte of paarsblauwe wilde boshyacint. In de zomer hoor je talloze vogels als de nachtegaal en roodborst. En in de herfst is het landgoed een waar paddenstoelenparadijs. Heksenboter, ridderzwam, oesterzwam, je komt ze allemaal tegen.

Rijke geschiedenis

Het landgoed Nijenburg ligt op een strandwal, een verhoging in het landschap. Tijdens de middeleeuwen stond dit landgoed vol met bomen. Helaas kapten de Spanjaarden het hele bos. Later werd weer bos aangeplant met fraaie lanen volgens het schoonheidsideaal van de Franse Stijl.
Het landgoed was eeuwenlang in bezit van de families Van Egmond en Van Foreest. Bijzonder aan Nijenburg is de familiegeschiedenis die nog zichtbaar aanwezig is. Het is een landgoed met pracht en praal. Neem een kijkje in het huis Nijenburg bij het poppenhuis of ga naar de blauwe kamer waar de familieportretten te zien zijn.

De Kattenberg

Naast de mooie natuur en de rijke geschiedenis, is er ook de Kattenberg. Speciaal voor gezinnen met kinderen is er rondom deze heuvel een speelveld met picknickbanken. Wandel door de oude beukenlanen met een volle picknickmand naar het speelveld. Laat je kinderen hutten bouwen terwijl je zelf geniet van de rust van het landgoed.

Boerderij Nijenburg

Bij het landgoed horen ook polders aan de west- en oostzijde. Hier zie je grazende koeien en schapen die bij de boerderijen horen. Boerderij Nijenburg is een prachtig voorbeeld van een Noord-Hollandse stolpboerderij. Natuurmonumenten geeft deze boerderij een nieuwe toekomst. Wij maken er een gastvrije plek van waar je afspreekt voor een goede kop koffie of thee, of een maaltijd.

Huis Nijenburg

Het hoofdhuis van het landgoed, Huis Nijenburg, is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. De Historische Vereniging Heiloo verzorgt een rondleidingen in Huis Nijenburg

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Stetlaan
Nijenburg

Nieuws

Direct naar

Nijenburg

Wat wij hier doen

Denk aan de toekomst

Natuurmonumenten zet zich in om het historische parkbos op landgoed Nijenburg te behouden voor de toekomst. Het landgoed is een heerlijk wandelbos: wij zorgen ervoor dat je hier goed kunt wandelen door bomen te snoeien en de paden en wandelroutes te onderhouden. Help jij ons ook hierbij?

Help mee