Wandelen

Kooimeerroute Oosterzijpolder| Landgoed Nijenburg

  • Honden niet toegestaan
Wandelen

Kooimeerroute Oosterzijpolder| Landgoed Nijenburg

De route is aangegeven met blauwe pijltjes van wandelnetwerk Noord-Holland. Je wandelt over het oude dijkje rondom dit al in 1566 drooggemaakte meertje. De polder ligt op de strandvlakte ten oosten van landgoed Nijenburg. Dit landgoed ligt op de oostflank van de oude strandwal Heiloo-Limmen. Statige beukenlanen worden hier afgewisseld door oude gebouwen en parktuinen. In de lente staat het landgoed vol voorjaarsbloeiers en stinsenplanten. In het najaar staan er veel paddenstoelen. Tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Blaarkoppen en schapen

In en rond de Kooimeerpolder kun je blaarkoppen en schapen tegenkomen. Deze dieren helpen met hun gegraas om de polder mooi te houden. De blaarkop is een oud Nederlands runderras wat zowel voor het vlees als voor de melk gefokt werd.

Blaarkop
Blaarkoppen en schapen

2Natuurvriendelijk boeren

De Kooimeerpolder is één van de oudste poldertjes in Noord-Holland. Samen met een plaatselijke boer heeft Natuurmonumenten hier goede afspraken gemaakt over het beheer. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en maait hij soms net iets later, zodat bloemen en planten eerst nog zaad kunnen vormen.
Dankzij deze aanpassingen, komen er in de Kooimeerpolder nu meer dan honderden ratelaars en rietorchissen voor. Ook vind je er echte koekoeksbloemen en zoutminnende planten, zoals schorrezoutgras.

Ratelaar
Natuurvriendelijk boeren
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.