Ga direct naar inhoud
Terug

Kooimeerroute Oosterzijpolder| Landgoed Nijenburg

Waar: Nijenburg

Kooimeerroute
1 uur 7
3,4 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

De route is aangegeven met blauwe pijltjes van wandelnetwerk Noord-Holland. Je wandelt over het oude dijkje rondom dit al in 1566 drooggemaakte meertje. De polder ligt op de strandvlakte ten oosten van landgoed Nijenburg. Dit landgoed ligt op de oostflank van de oude strandwal Heiloo-Limmen. Statige beukenlanen worden hier afgewisseld door oude gebouwen en parktuinen. In de lente staat het landgoed vol voorjaarsbloeiers en stinsenplanten. In het najaar staan er veel paddenstoelen. Tijdens het broedseizoen (1 maart-1 juli) is deze route niet toegankelijk. Honden zijn niet toegestaan.

Waar kun je starten

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken
Startpunt

Boerderij Landgoed Nijenburg

Wat kom je onderweg tegen?

Blaarkop

1. Blaarkoppen en schapen

In en rond de Kooimeerpolder kun je blaarkoppen en schapen tegenkomen. Deze dieren helpen met hun gegraas om de polder mooi te houden. De blaarkop is een oud Nederlands runderras wat zowel voor het vlees als voor de melk gefokt werd.

Ratelaar

2. Natuurvriendelijk boeren

De Kooimeerpolder is één van de oudste poldertjes in Noord-Holland. Samen met een plaatselijke boer heeft Natuurmonumenten hier goede afspraken gemaakt over het beheer. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en maait hij soms net iets later, zodat bloemen en planten eerst nog zaad kunnen vormen.

Dankzij deze aanpassingen, komen er in de Kooimeerpolder nu meer dan honderden ratelaars en rietorchissen voor. Ook vind je er echte koekoeksbloemen en zoutminnende planten, zoals schorrezoutgras.

Praktische informatie

  • Honden niet toegestaan

    In de weilanden van de Kooimeerpolder (waar deze route doorheen gaat) zijn honden niet toegestaan. 

  • Rust voor vee en vogels

    Om de weidevogels en het vee niet te verstoren, mogen honden op deze route niet mee.
  • Broedseizoen

    Vanwege het broedseizoen is deze route niet toegankelijk van 1 maart tot 1 juli

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes