Ga direct naar inhoud
Terug

Rondje Fort bij Spijkerboor

Waar: Fort bij Spijkerboor

Koepel spijkerboor
20 minuten
1 km
  • Honden niet toegestaan

Over de route

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt Fort bij Spijkerboor; één van de grootste forten van de Stelling van Amsterdam.

De plantengroei rondom het fort is uniek. Van west naar oost zie je de bodem aflopen naar de drasse oever met knotwilgen en riet. Dan volgt het brede water met verscholen waterplanten. Aan de overkant rijst het binnenfort op met overgangen van vochtig tot gortdroog en van zonbeschenen tot schaduwrijk. De afwisseling levert een bijzondere combinatie van planten op. Van blauw walstro op het duinzand tot oranjegekleurd korstmos op het beton.

Fort bij Spijkerboor is een onderdeel van UNESCO werelderfgoed De Stelling van Amsterdam.

Waar kun je starten

Fort bij Spijkerboor

Wat kom je onderweg tegen?

1. Gevangenis

Het fort is ook een tijd als militaire gevangenis gebruikt. Dit is nog te zien aan de tralies voor de ramen, de zware celdeuren en muurtekeningen van gevangenen. In en rond de eerste en tweede wereldoorlog hebben hier allerlei militaire en politieke gevangenen gezeten.

Neem na de wandeling ook nog een kijkje binnen in het fort. Het fort is op een aantal zondagen open van half april tot half september.

Baardvleermuis

2. Winterslaap

Het fort is van oktober tot maart in winterrust. Dan slapen hier vleermuizen. Zij hebben een rustige vochtige plek nodig met een temperatuur rond 10-12 graden. Het fort is voor hen ideaal!

Ook vlinders als de kleine vos en de dagpauwoog gebruiken het fort graag als plaats om te overwinteren.

Geschutskoepel

3. Militair vernuft

Wat Fort bij Spijkerboor zo bijzonder maakt is het gerestaureerde artilleriegeschut in de pantserkoepel met een dubbelloops snelvuurkanon uit 1911. Het is één van de twee bewaard gebleven geschutskoepels met kanon in de hele Stelling. De krachtige kanonnen hebben een bereik van 10 kilometer, genoeg om het stuk tot het volgende fort veilig te stellen.

Praktische informatie

  • Niet voor honden

    Honden zijn op deze route niet toegestaan.
  • Boerenlandpad

    Je wandelt door het gras over de dijk rondom de fortgracht. Bij vochtig weer kan het modderig zijn. Deze wandelroute is niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking.
  • Fort bij Spijkerboor