Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Cultureel

Rondje Fort bij Spijkerboor

Cultureel

Rondje Fort bij Spijkerboor

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt Fort bij Spijkerboor; het grootste fort van de Stelling van Amsterdam.

De plantengroei rondom het fort is uniek. Van west naar oost zie je de bodem aflopen naar de drasse oever met knotwilgen en riet. Dan volgt het brede water met verscholen waterplanten. Aan de overkant rijst het binnenfort op met overgangen van vochtig tot gortdroog en van zonbeschenen tot schaduwrijk. De afwisseling levert een bijzondere combinatie van planten op. Van blauw walstro op het duinzand tot oranjegekleurd korstmos op het beton.

Van half april tot half september kun je op zondagen - met of zonder gids - ook binnen in het fort kijken.

Fort bij Spijkerboor is een onderdeel van UNESCO werelderfgoed De Stelling van Amsterdam.

Wilde bloemen

Laat je in de lente en de zomer verrassen door de variëteit aan wilde bloemen langs deze route. Een kleurrijke toevoeging aan ons landschap en tevens een thuis voor vele insecten en vogels. Helaas is er door landbouw en verstedelijking steeds minder ruimte voor wilde bloemen waardoor het aantal insecten- en vogelsoorten afneemt. 

Samen kunnen we hier iets aan doen! Vraag de gratis toolkit aan en help mee Nederland weer volop in bloei te zetten. Zo geniet je samen met de insecten en de vogels ook bij jou in de buurt van wilde bloemen en draag je bij aan het behoud van onze natuur.

 

 

Praktische informatie

Bereikbaarheid

 • START

Startpunt - Fort bij Spijkerboor

Westdijk 46, 1464 PC Westbeemster

Praktisch

Fort bij Spijkerboor

Westdijk 46, 1464 PC Westbeemster

Extra informatie

Niet voor hondenHonden zijn op deze route niet toegestaan.
  BoerenlandpadJe wandelt door het gras over de dijk rondom de fortgracht. Bij vochtig weer kan het modderig zijn. Deze wandelroute is niet geschikt voor mensen met een fysieke beperking.

  De route

   Startpunt

  1Gevangenis

  Dat het fort ook een tijd als militaire gevangenis is gebruikt, is nog te zien aan de tralies voor de ramen, de zware celdeuren en muurtekeningen van gevangenen. In en rond de eerste en tweede wereldoorlog hebben hier allerlei militaire en politieke gevangenen gezeten.

  Neem na de wandeling ook nog een kijkje binnen in het fort. Het fort is op zondagen open van half april tot half september.

  2Winterslaap

  Het fort is van oktober tot maart in winterrust. Dan slapen hier vleermuizen. Zij hebben een rustige vochtige plek nodig met een temperatuur rond 10-12 graden. Het fort is voor hen ideaal!

  Ook vlinders als de kleine vos en de dagpauwoog gebruiken het fort graag als plaats om te overwinteren.

  Baardvleermuis
  Winterslaap

  3Militair vernuft

  Wat Fort bij Spijkerboor zo bijzonder maakt is het gerestaureerde artilleriegeschut in de pantserkoepel met een dubbelloops snelvuurkanon uit 1911. Het is één van de twee bewaard gebleven geschutskoepels met kanon in de hele Stelling. De krachtige kanonnen hebben een bereik van ruim 10 kilometer, dat is van Alkmaar tot aan de Zuiderzee.

  Geschutskoepel
  Militair vernuft

  4Rust en bescherming

  Natuurmonumenten koestert de rust rond het fort. Aan de waterkant is goed te zien hoe de natuur gedijt op het fortterrein. Het water is schoon, omdat het niet in open verbinding staat met de poldersloten. Daardoor heeft de gracht een rijk waterleven met insecten, vissen en vogels. 's Zomers vinden wilde eenden hier bescherming als ze door de rui niet kunnen vliegen. Rietgors en karekiet zingen in de rietkraag hun hoogste lied.

  Rietgors
  Rust en bescherming

  5Stelling van Amsterdam

  De 135 km lange verdedigingslinie rond de hoofdstad werd gebouwd tussen 1880 en 1920. De ring van dijken, sluizen en 46 forten en batterijen beschermde Amsterdam tegen aanvallen van buitenaf. Door een ingenieus systeem kon het land buiten deze ring in twee dagen onder water worden gezet. Goed beschermd, want het water was te ondiep voor schepen en te diep voor man en paard.

  6Route verlengen

  Wil je de route verlengen, dan kun je hier de gele route van Wandelnetwerk Noord-Holland oppakken. Deze  voert over de slingerende ringdijk van de strakke Beemster, die sinds de drooglegging in 1612 vrij ongeschonden is gebleven en mooi contrasteert met de grillig gevormde veenweidegebieden rondom.

  De gele route komt uiteindelijk weer uit bij het startpunt bij Fort bij Spijkerboor op de Westdijk.

  Voor het korte rondje volg je de weg links langs de fortwachterswoning terug naar het fort. Tijdens de openstellingsdagen kun je hier in het fortcafé terecht voor een heerlijk kopje koffie, thee of limonade met wat lekkers.

  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.