Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute landgoed Nijenburg, Bergermeerpolder en Loterijlanden, vlak bij Alkmaar

Waar: Nijenburg

Fietsroute landgoed Nijenburg, Bergermeerpolder en Loterijlanden, vlak bij Alkmaar
1 uur 49
22,13 km

Over de route

Fiets over landgoed Nijenburg, de bloemrijke Loterijlanden en over duizend jaar oude dijken in de Bergermeerpolder.

Het oude polderlandschap van Heiloo, Alkmaar en Bergen nodigt gewoon uit tot een fietstocht! Behalve door polders voert de route je ook door gevarieerd bos en over eeuwenoude dijkenstelsels, aangelegd door de abdij van Egmond. Fiets en ontmoet weidevogels, bergeenden, Schotse hooglanders en vuurvlinders.

Waar kun je starten

Zagen op Landgoed Nijenburg: pracht en praal en hard werken
Startpunt

Parkeerplaats Stetlaan

Wat kom je onderweg tegen?

1. Heilooërbos

De route begint op de strandwal. Vroeger waren deze hoger gelegen en zandige gronden aantrekkelijk om op te wonen. Zo ontstonden Heiloo en Alkmaar. Het Heilooërbos is vanaf de achttiende eeuw aangeplant als onderdeel van het landgoed Nijenburg. De strandwal was trouwens ook ooit bebost. Tijdens het beleg van Alkmaar in 1573 kapten de Spanjaarden echter de laatste stukken bos.

Vanaf de parkeerplaats aan de Stetlaan ga je terug en linksaf de Belieslaan op. Steek de spoorwegovergang over en ga direct links de Westerweg op. Vervolg het fietspad door het bos van landgoed Nijenburg (Westerweg).

2. Landhuis Nijenburg

Vanaf de zichtas heb je hier heel even zicht op het landhuis Nijenburg. Je ziet nu het oudste deel van dit huis, kort na 1700 gebouwd.

Fiets verder over de Westerweg, ga na het viaduct met de bocht mee naar rechts, op de T-splitsing met een verkeersspiegel linksaf en daarna nog een keer links (Kalkovensweg). Na de spoorwegovergang eerste weg links (Mondriaanstraat), bocht naar rechts (Picassolaan) en dan Aert de Gelderlaan oversteken en links het fietspad op.

Bij de verkeerslichten recht oversteken. Daarna rechtsaf de Meerweg op, die je met de nodige bochten volgt tot je rechts een fietspad met rood asfalt op kunt. Links aanhouden en de weg oversteken. De route via Olympiaweg vervolgen. Ga met de bocht mee naar rechts (Robonsbosweg). Het fietspad gaat even verderop naar de linkerzijde van de weg. Ter hoogte van speeltuin De Batavier / De Bedriegertjes blijf je op het fietspad aan de linkerkant van de weg. Na 300 meter links de Groeneweg in.

3. Bergermeerpolder en Loterijlanden

Je fietst hier door de Bergermeerpolder met aan je rechterhand De Loterijlanden. Na diverse middeleeuwse inpolderingen tussen Bergen en Egmond en Alkmaar bleven het grote moerassige Bergermeer en Egmondermeer over. Beide meren konden in 1564 als een van de eerste droogmakerijen door een ringvaart en molens worden drooggelegd. De Bergermeerpolder ligt gemiddeld zo’n 1 meter onder NAP. Delen land waren echter niet optimaal bruikbaar en zelfs ongewild: te drassig! Deze natte hooi- en weilandjes verlootte men elk jaar onder arme boeren. De Loterijlanden werden in de loop van tijd zeer voedselarm. De tijdelijke gebruikers haalden wel hooi van het land, maar gaven er zelden mest voor terug. Die voedselarme bodem van de Loterijlanden en de nattigheid levert wel weer mooie bloemrijke graslanden op! In het voorjaar ziet het hier geel van de dotterbloemen en roze van de koekoeksbloemen.

Vervolg de Groeneweg.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes