Ga direct naar inhoud
Terug

Rode wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede bij Burgh-Haamstede

Waar: Slot Haamstede

Zeepeduinen
30 minuten
5,5 km

Over de route

Deze route loopt langs landgoed Slot Haamstede en voert door het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen.

 

Waar kun je starten

Slot Haamstede
Startpunt

Slot Haamstede

Wat kom je onderweg tegen?

Slot Haamstede

1. Startpunt, Slot Haamstede

Het natuurgebied dankt zijn naam aan het slot. Slot Haamstede is ouder dan de bouwstijl doet vermoeden. Al in de 13e eeuw stond hier een woontoren. Maar funderingsresten wijzen op een Romeinse vesting die de handelsroute over de Schelde moest verdedigen. In de loop der eeuwen is hier veel her- en verbouwd. Het oudste deel van het huidige slot is de donjon, het centrale deel. Dit was het enige deel dat bij de grote kasteelbrand in 1525 gespaard bleef.

Walvisbunker (Vleugelbunker)

2. Walvisbunker

Als je wilt, kun je een extra stuk training toevoegen aan je hardloopronde door het beklimmen van de trap. Bovenaan sta je in ‘t Zeepe, een zeer gevarieerd duingebied. Recht voor je zie je een betonnen overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. Ook wel bekend als de Vleugelbunker. De wanden zijn extra dik, zo'n drie meter in plaats van de gebruikelijke twee. Veel van de bunkers in het Slotbos en het Zeepe zijn rustige, koele en vochtige plaatsen. De watervleerrmuis, baardvleermuis, franjestaart en grootoorvleerrmuis brengen er hun winterslaap door. Om de rust van de vleermuizen te garanderen, zijn de bunkers alleen toegankelijk tijdens excursies in de zomermaanden.

 

Stuivende duinen

3. Stuivende duinen

Zoals op heel veel plaatsen in Nederland waren ook hier de duinen vergrast door de effecten van stikstof en bovendien overwoekerd met een exoot: de Amerikaanse vogelkers. Er zijn duizenden vogelkersen gerooid en duinvalleien afgeplagd. Nu stuift het duin weer als vanouds. 

Praktische informatie

  • Honden toegestaan, mits aangelijnd

    Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
  • Parkeerplaats Kriekemeet

  • Hotel Restaurant Bom

  • Pension Even Buiten

  • Landal Resort Haamstede

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda