Wandelen

Rode wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede

Wandelen

Rode wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede

Deze wandeling loopt langs landgoed Slot Haamstede en voert door het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Slot Haamstede
  • Het startpunt van de witte wandelroute ligt aan het parkeerterrein aan de A. van de Weijdeweg in Burgh-Haamstede. De parkeerplaats is bereikbaar door vanaf de Hogeweg de Bosweg op te rijden. Van 1 april t/m 31 oktober is het betaald parkeren. Er is een openbaar toilet aanwezig.

Praktisch

Extra informatie

De route

 Startpunt

1Startpunt, Slot Haamstede

Het natuurgebied dankt zijn naam aan het slot. Slot Haamstede is ouder dan de bouwstijl doet vermoeden. Al in de 13e eeuw stond hier een woontoren. Maar funderingsresten wijzen op een Romeinse vesting die de handelsroute over de Schelde moest verdedigen. In de loop der eeuwen is hier veel her- en verbouwd. Het oudste deel van het huidige slot is de donjon, het centrale deel. Dit was het enige deel dat bij de grote kasteelbrand in 1525 gespaard bleef. In dit kasteel heeft Witte van Haamstede gewoond, bastaardzoon van Floris V, graaf van Holland en Zeeland. Bastaardkinderen werden niet erkend als erfgenaam, maar Witte kreeg - nadat zijn vader door drie edelen was vermoord - de heerlijkheid Haemstede van zijn halfbroer in leen. Eens binnenkijken? Het slot en het bos zijn uitsluitend te bezoeken tijdens excursies en speciale evenementen, kijk voor meer informatie op www.nm.nl/slot-haamstede.

Slot Haamstede
Startpunt, Slot Haamstede

2Walvisbunker

Na het beklimmen van de trap sta je in ‘t Zeepe, een zeer gevarieerd duingebied. Recht voor je zie je een betonnen overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. Ook wel bekend als de Vleugelbunker. Door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, de 5000 km lange verdedigingslinie langs de West-Europese kust. Het Slotbos Haamstede was in de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de Atlantikwall op Schouwen-Duiveland. Hier bevindt zich het meest uitgebreide en best bewaarde complex in Nederland. De Walvisbunker was de commandobunker van de 'Stützpunktgruppe Schouwen'. Deze is in 1943 bovenop een duin gebouwd om de wijde omgeving te kunnen controleren. De wanden zijn extra dik, zo'n drie meter in plaats van de gebruikelijke twee. Veel van de bunkers in het Slotbos en het Zeepe zijn rustige, koele en vochtige plaatsen. De watervleerrmuis, baardvleermuis, franjestaart en grootoorvleerrmuis brengen er hun winterslaap door. Om de rust van de vleermuizen te garanderen, zijn de bunkers alleen toegankelijk tijdens excursies in de zomermaanden.

De Walvisbunker is uitgegraven door vrijwilligers en is open op speciale dagen. Kijk hiervoor op de website.

Walvisbunker (Vleugelbunker)
Walvisbunker

3Stuivende duinen

Zoals op heel veel plaatsen in Nederland waren ook hier de duinen vergrast door de effecten van stikstof en bovendien overwoekerd met een exoot: Amerikaanse vogelkers. Er zijn duizenden vogelkersen gerooid en duinvalleien afgeplagd. Nu stuift het duin weer als vanouds. Het is hier heerlijk uitwaaien in de glooiende duinen!

Stuivende duinen
Stuivende duinen

4Overstap witte wandelroute Zeepeduinen

Vanaf hier kan je de wandelroute uitbreiden met of overstappen op de witte wandelroute door de Zeepeduinen. Volg dit pad tot je de witte markering ziet of download de Witte wandelroute Zeepeduinen via de Route-App.

Overstap witte wandelroute Zeepeduinen
Overstap witte wandelroute Zeepeduinen

5Vogelkijkscherm

In dit duingebied liggen een aantal zoetwatermeertjes. Watervogels zoals wilde eenden, tafel- en bergeenden maken hier het hele jaar gebruik van. Omdat twee kilometer verderop een meeuwenbroedkolonie ligt, zie je hier ook veel meeuwen. Vanachter het vogelkijkscherm is te zien hoe de vogels druk in de weer zijn om hun kostje bij elkaar te scharrelen.

Bergeend
Vogelkijkscherm

6Pony's en Schotse Hooglanders

Vanaf 1982 zijn Shetland pony's ingezet. De pony's eten veel duinriet en in het voorjaar ook boombast, jonge bomen en struiken.  Hierdoor krijgen kruiden en minder algemene grassen en bloemen een kans. Ook de wulp en tapuit voelen zich nu weer thuis in het gebied. De kudde van circa 100 bestaat alleen uit merries. Sinds 2016 hebben zij gezelschap van Schotse hooglanders. Al deze dieren mogen niet gevoerd worden. Dit is slecht voor hun gezondheid en ze worden opdringerig naar wandelaars.

Pony's
Pony's en Schotse Hooglanders

7Vogels en damherten

ln het voorjaar is het hier een drukte van jewelste. Boven het duingrasland klinkt de klaaglijke roep van de wulp en de zang van de boomleeuwerik. ln de struiken broeden nachtegaal, braamsluiper en roodborsttapuit. Een klein bebost gedeelte is het domein van groene specht en gekraagde roodstaart. ln de ochtendstilte ontmoet je reeën en damherten. Er is hier genoeg te beleven!

Damhert
Vogels en damherten

8Slotbos Haamstede

Je wandelt hier langs de buitenzijde van Slotbos Haamstede. Door het hek zie je de lanenstructuur. Het slotbos is alleen toegankelijk tijdens excursies van Natuurmonumenten in de zomermaanden. De gids vertelt je dan alles over de historie van het landgoed en de bunkers.

Slotbos Haamstede
Slotbos Haamstede

9Eindpunt Slot Haamstede

Dit is het eindpunt van de route. Wil je nog een hapje of drankje nuttigen? In Burgh-Haamstede zijn volop horecagelegenheden, met name in het vakantieseizoen. Mocht je nog meer willen zien van het natuurgebied, download dan op de website of de route app de witte route onder de naam: Zeepeduinen, witte wandelroute.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.