Ga direct naar inhoud
Terug

Rode wandelroute Zeepeduinen en Slot Haamstede bij Burgh-Haamstede

Waar: Slot Haamstede

Zeepeduinen en Slot Haamstede
1 uur 49
5,5 km

Over de route

Deze wandeling loopt langs landgoed Slot Haamstede en voert door het afwisselende duinlandschap van de Zeepeduinen.

Waar kun je starten

Slot Haamstede
Startpunt

Slot Haamstede

Wat kom je onderweg tegen?

Slot Haamstede

1. Startpunt, Slot Haamstede

Het natuurgebied dankt zijn naam aan het slot. Slot Haamstede is ouder dan de bouwstijl doet vermoeden. Al in de 13e eeuw stond hier een woontoren. Maar funderingsresten wijzen op een Romeinse vesting die de handelsroute over de Schelde moest verdedigen. In de loop der eeuwen is hier veel her- en verbouwd. Het oudste deel van het huidige slot is de donjon, het centrale deel. Dit was het enige deel dat bij de grote kasteelbrand in 1525 gespaard bleef. In dit kasteel heeft Witte van Haamstede gewoond, bastaardzoon van Floris V, graaf van Holland en Zeeland. Bastaardkinderen werden niet erkend als erfgenaam, maar Witte kreeg - nadat zijn vader door drie edelen was vermoord - de heerlijkheid Haemstede van zijn halfbroer in leen. Eens binnenkijken? Het slot en het bos zijn uitsluitend te bezoeken tijdens excursies en speciale evenementen, kijk voor meer informatie op www.nm.nl/slot-haamstede.

Walvisbunker (Vleugelbunker)

2. Walvisbunker

Na het beklimmen van de trap sta je in ‘t Zeepe, een zeer gevarieerd duingebied. Recht voor je zie je een betonnen overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. Ook wel bekend als de Vleugelbunker. Door de Duitse bezetter gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, de 5000 km lange verdedigingslinie langs de West-Europese kust. Het Slotbos Haamstede was in de Tweede Wereldoorlog het zenuwcentrum van de Atlantikwall op Schouwen-Duiveland. Hier bevindt zich het meest uitgebreide en best bewaarde complex in Nederland. De Walvisbunker was de commandobunker van de 'Stützpunktgruppe Schouwen'. Deze is in 1943 bovenop een duin gebouwd om de wijde omgeving te kunnen controleren. De wanden zijn extra dik, zo'n drie meter in plaats van de gebruikelijke twee. Veel van de bunkers in het Slotbos en het Zeepe zijn rustige, koele en vochtige plaatsen. De watervleerrmuis, baardvleermuis, franjestaart en grootoorvleerrmuis brengen er hun winterslaap door. Om de rust van de vleermuizen te garanderen, zijn de bunkers alleen toegankelijk tijdens excursies in de zomermaanden.

De Walvisbunker is uitgegraven door vrijwilligers en is open op speciale dagen. Kijk hiervoor op de website.

Stuivende duinen

3. Stuivende duinen

Zoals op heel veel plaatsen in Nederland waren ook hier de duinen vergrast door de effecten van stikstof en bovendien overwoekerd met een exoot: Amerikaanse vogelkers. Er zijn duizenden vogelkersen gerooid en duinvalleien afgeplagd. Nu stuift het duin weer als vanouds. Het is hier heerlijk uitwaaien in de glooiende duinen!

Praktische informatie

  • Honden toegestaan, mits aangelijnd

    Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
  • Parkeerplaats Kriekemeet

  • Hotel Restaurant Bom

  • Pension Even Buiten

  • Landal Resort Haamstede

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda