Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Slot Haamstede

Slot Haamstede

Kasteel, bos en duin

Een écht Slot, met torens, poorten en kantelen. Zo toont Slot Haamstede zich aan bezoekers. Het is dan ook een origineel middeleeuws bouwwerk.
Een unieke plek waar Bos, Duinen en heel veel geschiedenis samen komt,

Otto de Kat
Otto de Kat

Boswachter van dit gebied

Meer over Slot Haamstede

Over het gebied

Een kasteel met slotgracht, een oud slotbos en een aangrenzend duingebied met uitzichten en vogelkijkplekken. Natuurgebied Slot Haamstede op Schouwen-Duiveland heeft het allemaal.

Slot Haamstede

Het natuurgebied dankt zijn naam aan het sprookjesachtige slot uit het begin van de 17de eeuw. Binnen neemt alles je mee terug in de tijd: van de sfeervolle ridderzaal met balkenplafond tot de tegelvloer, het meubilair en het wapenbord boven de schouw. Het huidige uiterlijk is grotendeels te danken aan de kroniekschrijver Jacob van den Eynde, die het kasteel na een verwoestende brand opnieuw opbouwde.

Eens binnen kijken? Je kunt het kasteel met het ommuurde slotbos bezoeken op open monumentendagen en tijdens excursies en speciale activiteiten.

Slot Haamstede Natuurmonumenten

Slotmuur

Bij het kasteel ligt een slotbos met oude loofbomen in allerlei vormen. Vroeger werd hier hakhout geoogst. Na de Tweede Wereldoorlog stopte men hiermee en groeiden de bomen uit. Zo wordt de Slotlaan omgeven door majestueuze zomereiken.

Rond het kasteel ligt een oude slotmuur. Voel er eens aan, sommige delen bestaan uit eeuwenoude kloostermoppen. Op de bovenrand bloeien vroegeling en kandelaartje en op de muur zelf kun je muurleeuwenbek en muurvaren ontdekken.

Een damhert in de duinen

Struinen in de Zeepeduinen

In de aangrenzende Zeepeduinen loop je door een afwisselend duingebied met open zand, duinvalleien, duinmeren, bosjes en struiken. Vogels zijn altijd in de buurt. ’s Zomers zingt hier de nachtegaal en kun je de boomleeuwerik horen. Door het kijkscherm bij een duinmeer zie je altijd watervogels. Ook grote dieren doorkuizen het duin. Damhert en ree, maar ook een kudde shetlandpony’s. De paardjes helpen mee om het duin open te houden.

In de Zeepduinen liggen ook tientallen bunkers uit de Tweede wereldoorlog. De vleugelbunker aan de Moolweg, met uitzichtpunt, springt het meest in het oog. In de vele kleinere bunkers overwinteren veel vleermuizen, waaronder zeldzame soorten zoals de franjestaart en baardvleermuis.

 

Mensen op bunker Slot Haamstede Natuurmonumenten

Wandelroutes

De Zeepeduinen ontdekken? Door het gebied lopen drie wandelroutes van 3, 4 en 5 km. Langer wandelen? Je kunt de routes goed combineren.

Slot Haamstede

Agenda

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats Kriekemeet
Slot Haamstede

Nieuws

Direct naar

Slot Haamstede

Wat wij hier doen

Bloemrijke duinvalleien

Dankzij maaien en begrazing zorgen we ervoor dat de Zeepeduinen hun openheid en plantenrijkdom behouden. Allerlei soorten orchideeën in de vochtige duinvalleien en amfibieën zoals de rugstreeppad, boomkikker en kleine watersalamander hebben daar baat bij. De circa honderd Shetlandpony’s zorgen er met hun graaswerk en getrappel voor dat er ook in de rest van het duin open stukken blijven. De dieren leven zelfstandig. Slechts twee keer per jaar drijven de boswachters de kleine zwarte paarden bijeen om de hoeven te verzorgen. Help jij mee om dit duingebied mooi te houden?

Word lidDoneer nu