Word lid
Natuurgebied

Slot Haamstede

Bezoekersinformatie

Welkom in Slot Haamstede

Slot Haamstede ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het natuurgebied dankt zijn naam aan het nabijgelegen dorp en het 13-eeuwse kasteel. Maar ook het aangrenzende Zeepeduinen met z’n wandelroutes en uitkijkpunten is zeer de moeite waard.

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Slot Haamstede

Over het gebied

Slot Haamstede ligt op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland. Het natuurgebied dankt zijn naam aan het nabijgelegen dorp en het 13-eeuwse kasteel. Maar ook het aangrenzende Zeepeduinen met z’n wandelroutes en uitkijkpunten is zeer de moeite waard.

Activiteiten Slotbos

Je kunt het kasteel bekijken vanaf het plein en bezoeken tijdens activiteiten en Open Monumentendagen. Zo zijn er spannende kinderexcursies door het Slotbos. Overnachten kan op meerdere campings of vakantiehuisjes in Burgh-Haamstede.

Bosuil in het Slotbos

In het Slotbos ontluiken aan het einde van de winter sneeuwklokjes, hyacinten en narcissen. In het voorjaar bloeit het felgele speenkruid. In het kasteelbos broeden ruim dertig verschillende vogelsoorten, waaronder de wielewaal en de bosuil.

 

Glimp van een damhert

Natuurmonumenten laat hier omgewaaide bomen liggen. Op dit dode hout leeft de helft van alle organismen in het bos. De historische elementen zoals de lanen worden netjes onderhouden. Soms zie je een glimp van een ree of damhert.

Zeepeduinen

Bij het slot hoort ook het aangrenzende duingebied de Zeepeduinen. Deze zijn het hele jaar vrij toegankelijk. Wandelroutes van drie tot vijf kilometer voeren langs de mooiste bezienswaardigheden:

  • de kudde Shetland pony’s
  • duinmeren met wuivend riet
  • kleurige duinplanten zoals het duinviooltje

APK Shetland pony’s

Om het duingebied gedeeltelijk open te houden, laat Natuurmonumenten in de Zeepeduinen zo’n honderd Shetland-pony’s grazen. De beesten leven in het wild. Slechts twee keer per jaar drijven de boswachters de kleine zwarte paarden bijeen om de hoeven te verzorgen.

 

Bunkerexcursie

Op het hoge duin ligt een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog: de Walvisbunker. In vele tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen zoals de zeldzame franjestaart en de baardvleermuis. In de zomermaanden kunt u mee met een van de bunkerexcursies. Kijk voor deze en andere excursies in de activiteitenkalender.

Twitter

Boswachter Ted werkt in natuurgebieden in Zuid-Holland én Zeeland. Ted woont in Burgh-Haamstede, pal naast de Zeepeduinen. Volg hem en je bent op de hoogte van de allerlaatste nieuwtjes. Volg Ted op Twitter!

Boswachter Jan de Roon twittert over zijn werk in Voornes Duin, Duinen van Goeree en Slot Haamstede. Wil jij op de hoogte blijven van de belevenissen van boswachter Jan? Volg hem op Twitter!

Bezoekersinformatie

Vrij wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aangelijnd

Toegankelijkheid

Geschikt voor rolstoelHet Slot is alleen toegankelijk tijdens excursies. Het plein met zicht op het slot is voor rolstoelen wel toegankelijk. Het pad in de Zeepeduinen is door rul zand en hoogteverschillen ongeschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Faciliteiten

Bed & breakfastPension Even Buiten.

Direct naar