Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute landgoed Ruiterberg - Kaapse Bossen, Doorn

Waar: Kaapse Bossen

Wandelroute landgoed Ruiterberg - Kaapse Bossen, Doorn
1 uur 42
5,17 km

Over de route

Wandel over het landgoed De Ruiterberg en de Kaapse Bossen, midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Onderweg werp je een blik op het landhuis, gebouwd in Delftse Schoolstijl en wandel je onder het markante poortgebouw van De Ruiterberg. En er valt nog meer te ontdekken...

In het bos volg je de wandelroute met groene aanduidingen.

Waar kun je starten

Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen
Startpunt

Doorn, parkeerplaats Het Doornse Gat

Wat kom je onderweg tegen?

Vliegenzwam
Kleverig koraalzwammetje een vlammend vuurtje.

1. Paddenstoelen

In het najaar barst het in de Kaapse Bossen van de paddenstoelen. Na een regenbui schieten ze letterlijk de grond uit. De oude bosbodem heeft lang de tijd gehad om zich goed te ontwikkelen. Je vindt hier het rode koolzwammetje, die inderdaad precies dezelfde kleur heeft als rode kool. Het kleverig koraalzwammetje is net koraal op een boomstam. De grote stinkzwam stinkt zo erg dat je deze lucht niet snel zult vergeten. De bekende vliegenzwam met zijn rode hoed en witte stippen geeft de bossen een sprookjesachtig uiterlijk. 

Tennisbaan

2. Tennisbaan

Rechts van het pad zie je de restanten van de trap, die hoorde bij de tennisbaan van landgoed De Ruiterberg. Vroegere bewoners speelden hier regelmatig een partijtje. Er was zelfs een tribune voor de toeschouwers en een kleedkamer voor de bezwete spelers.

3. Grindkuilen

In de 19e eeuw werd in de Kaapse Bossen grind gewonnen. Op veel plaatsen in het bos zie je – zoals hier naast het pad – ondiepe kuilen, waar grind uitgegraven is. Waarschijnlijk gebeurde dit met de hand. Het grind gebruikte men om wegen en erven te verharden.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda