Welkom in Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard

Vreugderijkerwaard vogelkijkhut

Welkom in Vreugderijkerwaard

De Vreugderijkerwaard is een prachtig rivierenlandschap vol bijzondere planten en vogels. Geniet van dit weidse landschap tijdens een fietstocht of wandeling over de dijk of ga mee met onze boswachter om het gebied van dichtbij te beleven.

Hester Wolters NM
Hester Wolters

Boswachter van dit gebied

Meer over Vreugderijkerwaard
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Geniet van dit weidse landschap tijdens een fietstocht over de dijk of wandeling over het laarzenpad. De picknickplek biedt een schitterend uitzicht over de IJssel. Vanuit de vogelkijkhut kun je de vele vogels in het gebied goed bewonderen. Om de kwetsbare soorten te beschermen is het gebied niet vrij toegankelijk; ga mee op excursie met onze boswachters om de Vreugderijkerwaard van dichtbij te beleven.

   

  Vreugderijkerwaard

  Rivierduin

  De Vreugderijkerwaard is uniek vanwege haar bijzondere stroomdalflora: planten die alleen in het stroomgebied van een rivier groeien. Stroming en zandafzet zorgen er voor metershoge zandduinen langs de rivier. Op deze rivierduinen vind je de stroomdalplanten met namen als bevertje, sikkelklaver en blauwe bremraap. Veel van deze planten groeiden oorspronkelijk alleen in Midden-Europa. Ze zijn met de stroom van de IJssel meegelift en zo in ons land doorgedrongen.

  Vreugderijkerwaard

  Nevengeul

  Parallel aan de IJssel heeft Natuurmonumenten in de Vreugderijkerwaard een zogenaamde nevengeul gegraven. Deze geeft de rivier bij hoog water meer ruimte voor waterafvoer. Ook de natuur profiteert van deze ingreep. In deze nevengeul groeien bijzondere planten, zoals watergentiaan en fonteinkruidsoorten. Vogels zoeken voedsel in het ondiepe water en vissen vinden er paaiplaatsen.

  Vogels kijken

  Je vindt in de Vreugderijkerwaard het hele jaar door grote aantallen vogels. In het voor- en najaar verblijven er kievieten, kemphanen, grutto's en andere steltlopers. In de winter zie je duizenden kol- en brandganzen langs de rivier. Bijzondere vogels die hier broeden zijn de visdief, kluut en zwarte stern. Boven de rietlanden jaagt de bruine kiekendief. Vanuit de vogelkijkhut kun je de vogels in de Vreugderijkerwaard goed zien.

  Dijkverlegging

  Vanwege het project Ruimte voor de Rivier is het stroombed van de IJssel vergroot. En heeft Waterschap Drents Overijsselse Delta de dijk bij de Vreugderijkerwaard verlegd. In mei 2017 is het gebied feestelijk 'teruggegeven' aan bewoners, eigenaren en beheerders. Een dynamisch stuk nieuwe natuur is toegevoegd aan het bestaande natuurgebied. Hiervan profiteren zowel broedvogels als trekvogels die in het voor- en najaar voedsel komen zoeken.

  Kluut
  Wil jij ook een bijdrage leveren?

  Help de Vreugderijkerwaard

  De natuur heeft jou nodig en jij kunt op meerdere manieren een steentje bijdragen. Er zijn zoveel mooie natuurgebieden in jouw directe omgeving en daar moeten we met z'n allen goed voor zorgen.

  Word lid en help de natuur rondom Zwolle
  Vreugderijkerwaard

  De mooiste routes

 • Honden niet toegestaan

  Laarzenpad Vreugderijkerwaard

  Trek je laarzen aan! Struin door de uiterwaarden en wandel over de dijk langs de IJssel. Geniet van het typische Nederlandse rivierenlandschap, met mooie wolkenluchten. Vanuit de vogelkijkhut zie je vogels zoals; de lepelaar, de kluut, de casarca, de visdief en de grote zilver...

  • 5.6 km
 • Vreugderijkerwaard

  Agenda

  Beleef de lente Vreugderijkerwaard
  ma 10 apr
  Wandelen

  Beleef de lente en bezoek de Vreugderijkerwaard

  Geniet van de lente in de Vreugderijkerwaard tijdens een wandeling met de boswachter en beleef de natuur van dichtbij.

  Dauwtrappen
  do 18 mei
  Wandelen

  Dauwtrappen in de Vreugderijkerwaard met ontbijt

  Sta op Hemelvaartsdag vroeg op en wandel van 6.00-8.00 uur mee met de boswachter. Zie hoe de natuur langs de IJssel bij Zwolle in de vroege ochtend ontwaakt en sluit af met een ontbijtje op de Vreugdehoeve.

  Walstrobremraap
  ma 29 mei
  Wandelen

  Ontdek het bloeiende rivierduin met onze boswachter

  Ontdek de bijzondere plantensoorten in de Vreugderijkerwaard tijdens een wandeling met de boswachter.
  De boswachter kan je alles vertellen over de planten en dieren op het rivierduin in de uiterwaarden van de IJssel.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  Vreugderijkerwaard

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo