Honden niet toegestaan

Laarzenpad Vreugderijkerwaard

  • Honden niet toegestaan
Honden niet toegestaan

Laarzenpad Vreugderijkerwaard

Trek je laarzen aan! Struin door de uiterwaarden en wandel over de dijk langs de IJssel. Geniet van het typische Nederlandse rivierenlandschap, met mooie wolkenluchten. Vanuit de vogelkijkhut zie je vogels zoals; de lepelaar, de kluut, de casarca, de visdief en de grote zilverreiger. Met een beetje geluk zie misschien de visarend nog. 

Goed om te weten:
- Helaas zijn honden niet toegestaan in de Vreugderijkwaard, ook niet aan de lijn. 
- De route is aangegeven met blauwe en gele paaltjes
- Niet geschikt voor mindervaliden en kinderwagens
- Bij hoog water is de route niet toegankelijk

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Vreugdehoeve

Neem een kijkje bij biologische schapenmelkerij van familie van Assen. Zij maken biologische yoghurt, kaas en ijs van de schapenmelk. Proeven kan ook in de koffie- en theeschenkerij. Of neem een cadeautje mee uit de winkel met eigen biologische producten.

lammetje Vreugdehoeve
Vreugdehoeve

2Ruimte voor de rivier

Je kijkt hier uit op de nevengeul van de IJssel deze heeft Natuurmonumenten samen met het waterschap, gemeente Zwolle en Rijkswaterstaat in het kader van ‘Ruimte voor de Rivier’, gegraven. Deze geeft de rivier bij hoog water meer ruimte voor waterafvoer. Ook de natuur profiteert van deze ingreep. In deze nevengeul groeien bijzondere planten, zoals watergentiaan en fonteinskruidsoorten. De vogels zoeken voedsel in het ondiepe water en vissen vinden er paaiplaatsen.

Volg de route over het fietspad of loop onderlangs de dijk en volg hier de groene pijlen.

ruimte voor de rivier IJssel Vreugderijkerwaard
Ruimte voor de rivier

3Prachtig uitzicht

Vanaf dit punt heb je een prachtig uitzicht over het Nederlandse Rivierlandschap langs de IJssel. 
Op een mooie dag zie je prachtige Hollandse wolken luchten. De bekende schilder Jan Voerman (1857-1941) gebruikte de IJssel dan ook regelmatig als inspiratiebron voor zijn werk.

Vreugderijkerwaard
Prachtig uitzicht

4Volg de gele pijlen

Vanaf dit punt loop je het gebied in van Natuurmonumenten. Honden zijn helaas niet toegestaan. Let op, want je kunt hier Hereford runderen tegen komen. Zij helpen bij het beheer van de Vreugderijkerwaard.

gele paal laarzenpad Vreugderijkerwaard
Volg de gele pijlen

5De IJssel

Je hebt net vlak langs de IJssel gelopen. Deze splitst zich ter hoogte van de driehoek: Arnhem – Huissen en Westervoort van de Neder-Rijn en komt ten westen van Kampen bij het Ketelmeer in het IJsselmeer. Op het laarzenpad vind je planten zoals kattenstaart, late stekelnoot, kompassla, moerrasondoorn en wilde bertram.

Veldsalie Vreugderijkerwaard
De IJssel

6Bijzondere stroomdalflora

Verderop in de Vreugderijkwaard op het rivierduin groeien bijzondere stroomdalplanten zoals veldsalie,  tijm, knikkende distel en sikkelklaver. Vanwege hun kwetsbaarheid zijn deze alleen tijdens excursies te bewonderen.

Stroomdalflora zijn planten die alleen in het stroomgebied van een rivier groeien. Veel van deze planten groeiden oorspronkelijk alleen in Midden-Europa. Ze zijn met de stroom van de IJssel meegelift en zo in ons land doorgedrongen. In de lente en zomer trekken deze planten kleurige vlinders en zoemende insecten aan. In het najaar komen er grote groepen putters die profiteren van de zaden.

kattenstaart met distelvlinder
Bijzondere stroomdalflora

7Vogelkijkhut

Sla hier linksaf naar de vogelkijkhut voor een vrij zicht op het eilandje. Op het eiland wemelt het van de vogels. Hier vinden ze voedsel, rust en broedgelegenheid. In het voor- en najaar is dit de stek van kievieten, kemphanen, grutto's en andere steltlopers. In de winter zie je duizenden kol- en brandganzen langs de rivier. Bijzondere vogels die hier broeden zijn de visdief, kluut en zwarte stern. Boven de rietlanden jaagt de bruine kiekendief.

 

 

kluut en bergeend
Vogelkijkhut

8Finish

Je bent terug bij het beginpunt van de route. We hopen dat je genoten hebt van de wandeling. Volg ons ook op Facebook: Salland - Natuurmonumenten

En wil je meer zien van de Vreugderijkerwaard? Ga dan eens mee met een excursie. In het voorjaar en najaar is het een drukte van belang met heel veel trekvogels die onderweg even komen rusten. Alle excursie starten bij De Vreugdehoeve. Reserveren: www.natuurmonumenten.nl/vreugderijkerwaard.

terras Vreugdehoeve
Finish
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.