Ga direct naar inhoud
Terug

Kadoelerbosroute, tussen Kraggenburg en Vollenhove

Waar: Kadoelerbos

Kadoelerbosroute, tussen Kraggenburg en Vollenhove
53 minuten
2,63 km

Over de route

Vlonders en bruggetjes voeren je door dit natte bos. Geniet van het uitzicht over het Kadoelerveld. Of speur naar paddenstoelen, vogels, vlinders en Schotse hooglanders.

De route start op de parkeerplaats aan de Kadoelerweg en is met bruine pijlen gemarkeerd. Er loopt ook een MTB-route door dit gebied. Beide routes kruisen elkaar op enkele punten en volgen deels dezelfde paden.

Waar kun je starten

Kadoelerbos
Startpunt

Parkeerplaats Kadoelerweg

Wat kom je onderweg tegen?

Begrazing
Begrazing
Begrazing

1. Begrazing

Het pad kronkelt door het beukenbos. Geniet in het voorjaar van frisgroene beukenblaadjes. Of speur in het najaar naar beukennootjes. Voorbij dit hek kom je in het begrazingsgebied van Schotse hooglanders. Zij houden de begroeiing in het Kadoelerveld in bedwang. Zo blijft het gebied open. Deze dieren zijn zachtmoedig, maar houd altijd afstand, voer of aai ze niet. De hond mag aangelijnd mee.

Uitzicht Kadoelerveld
Uitzicht Kadoelerveld
Uitzicht Kadoelerveld

2. Uitzicht Kadoelerveld

Het Kadoelerveld is een afwisselend natuurgebied met plassen, moerassige laagtes, riet en struweel. Vanaf het uitzichtpunt zie of hoor je vogels als dodaars, roodborsttapuit en rietzanger. Kale jonker, rietorchis en pinksterbloemen bloeien hier in grote aantallen. Zoveel bloeiende planten trekken vlinders en insecten aan. Bij de aanleg van dit natuurgebied in 2003 is een oeroude boomstamkano opgegraven. De eikenhouten kano was mogelijk 2000 jaar oud. De geconserveerde kano is in Museum Schokland te bewonderen. 

Kadoelermeer
Kadoelermeer

3. Kadoelermeer

Sinds januari 2009 beheert Natuurmonumenten het Kadoelermeer. Dit is een van de randmeren langs de Noordoostpolder. Het water is er ondiep, behalve in de vaargeul die veel wordt gebruikt door de recreatievaart.De twee eilanden in het Kadoelermeer zijn ontstaan bij het uitdiepen van de vaargeul. Nu groeit er een weelderig bos en vormen rietkragen prachtige zomen. Tegen Vollenhove aan ligt 'Het Klif', een overblijfsel van de vroegere steile kliffen langs de Zuiderzee. Dit bijzondere verschijnsel is ontstaan door de eeuwenlange afslag door de zee.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda