Wandelen

Wandelroute Colckhof, bij Heino, Salland

  • Honden welkom, mits aangelijnd
Wandelen

Wandelroute Colckhof, bij Heino, Salland

Wandel op landgoed Colckhof als in een klein paradijsje. Ervaar de romantiek van Engelse tuinen vol slingerlanen, spiegelende waterpartijen, doorkijkjes en de verrassende historische gebouwen.

De wandelroute is aangegeven met blauwe pijltjes, is 2,3 km lang en duurt ongeveer 1 uur. De aanlooproute vanaf de parkeerplaats aan de Hubertsallee is niet bewegwijzerd, maar staat wel op de kaart aangegeven. Bij de parkeerplaats aan de Hubertsallee de oprijlaan aflopen tot 150 meter voorbij een wit hek bij De Bagatelle. Daar beginnen de blauwe pijltjes. De wandelroute loopt tegen de klok in; bij het grote weiland hou je rechts aan.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

    Parkeerplaats aan de Hubertsallee
  • Hubertsallee 2, 8055 PG Laag Zuthem (OV)
  • Op de N35 tussen Zwolle en Raalte afslag Heino; vanaf Raalte de tweede afslag Heino nemen; snel na de afslag rechtsaf slaan; Zuthemerweg richting Laag Zuthem. Daarna wordt de Colckhof aangegeven.

De route

 Startpunt

1Bagatelle

Direct al na de portierswoning passeer je een paar beuken die meer dan 200 jaar oud zijn. De naam van de uit 1850 daterende portierswoning doet overigens geen recht aan de schoonheid ervan: bagatelle betekent kleinigheid.

Bagatelle
Bagatelle
Bagatelle
Bagatelle

2Koeland

Het grote weiland aan je linkerhand heeft wel een toepasselijke naam: Koeland. Vroeger gebruikten de boeren meidoornhagen of grachten om het vee binnen en de wilde dieren buiten te houden. Om dit mooie gebruik te behouden, heeft Natuurmonumenten de haag gedeeltelijk opnieuw ingeplant. De haag biedt bovendien schuil- en nestgelegenheid aan tal van zangvogeltjes zoals de winterkoning.

Koeland
Koeland
Koeland
Koeland

3Moestuin

Rechts van je zie je een historische moestuin met druivenkas en kweekbakken. Deze zijn al heel oud en onlangs gerestaureerd. De oude druivenkas herbergt een zeldzaam oud druivenras, een echte Frankenthaler. De tuin werd vroeger gebruikt door de baron. Hij hield er een minutieuze boekhouding op na. Dankzij deze goed bewaarde documenten heeft Natuurmonumenten de tuin weer met de oorspronkelijke rassen kunnen inplanten. Wie wat bewaart, die heeft wat!

Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin
Moestuin

4Altijd werk

Op een landgoed is altijd wel wat te doen. Zo startte Natuurmonumenten in 2010 met een grootscheeps herstelplan. Misschien is het je opgevallen dat de laan waar je doorheen loopt is vernieuwd. Dat is met meerdere lanen op het landgoed gedaan. Anderen hebben een flinke snoeibeurt gekregen. Verder zijn de nutstuinen met boomgaarden hersteld, het theekoepeltje opgeknapt, zijn er meidoornhagen en prachtige heesterpartijen aangeplant en zijn de grachten en het padenpatronen hersteld. Herstel alleen is echter niet voldoende. Goed onderhoud is van wezenlijk belang. Dankzij een trouwe vrijwilligersgroep ligt het landgoed er het hele jaar mooi bij. Wekelijks helpen zij met het snoeien van de heggen, hooien van de boomgaarden en het schoonhouden van de grachten. Het is precisiewerk, waar geen machine aan te pas komt. Het resultaat mag er daarom ook zeker zijn.

5Theekoepeltje

Even verderop staat een theekoepeltje. Het lijkt zuiltjes te hebben, maar die zijn ‘nep’: ze zijn erop geschilderd. Zoiets wordt ook wel een ferme ornee genoemd; niets is wat het lijkt. Ga even zitten en geniet van de rust, zoals de eigenaren vroeger ook deden. Waan je even in de 19e eeuw. In het tegenovergelegen Koeland lopen zomers niet alleen brandrode runderen, een oud veeras, maar in de poelen in het weiland leven ook kikkers, kleine watersalamanders en kamsalamanders. De poelen zijn speciaal aangelegd om deze amfibieën een handje te helpen, want het is de meest bedreigde diersoort in Nederland. De brandrode runderen zijn trouwens van een lokale biologische boer, waar Natuurmonumenten intensief mee samenwerkt.

Theekoepeltje
Theekoepeltje
Theekoepeltje
Theekoepeltje
Theekoepeltje
Theekoepeltje

6Dood hout

Het kleinschalige gebruik van het landgoed zorgt voor een grote diversiteit, dus veel leven. Zo ook in de bossen. Het lijken maar allemaal bomen, maar als je goed kijkt zie je veel verschillen! Aan de ene kant zie je een bos van naaldbomen, even verderop zie je bos van hakhout. En omdat het hier nogal nat was, stonden de meeste bossen op rabatten. Rabatten zijn kunstmatige ophogingen waarop de bomen zijn geplant. Zonder rabatten hadden de meeste voor houtproductie interessante boomsoorten geen overlevingskans. Tegenwoordig beheert Natuurmonumenten de bossen niet meer voor de houtproductie maar op een meer natuurlijke manier. Zo mag er dood hout blijven liggen. Dat geeft ruimte aan paddenstoelen, insecten, bacteriën en schimmels, die de boom langzaam opvreten. Of de specht boort er zijn hol in zolang hij rechtop staat, althans.

7Hakhout

Op een paar plaatsen op het landgoed staan nog eikenhakhoutbosjes. De lage en sterk vertakte eiken worden elke vijftien jaar afgezaagd. Dat werd vroeger ook gedaan; het hout werd bijvoorbeeld gebruikt als rasterpaal of als brandhout.

Hakhout
Hakhout
Hakhout
Hakhout

8Den Alerdinck

Rechts van het Koeland staat de toegangspoort van Den Alerdinck. Ook daar kun je wandelen. Op het toegangshek van de Colckhof staan 18e eeuwse zandstenen vazen met Lodewijk XV ornamenten. De oprijlaan met aan weerszijden eiken, ziet er nog altijd deftig uit.

Den Alerdinck
Den Alerdinck
Den Alerdinck
Den Alerdinck
Den Alerdinck
Den Alerdinck

9Schraal beheer

Het laaggelegen en dus natte weilandje aan je rechterhand wordt niet bemest en pas laat in het jaar (na de bloei) gemaaid. Dit ‘schrale’ beheer en de nattigheid zorgen ervoor dat hier dotterbloemen, echte koekoeksbloemen en pinksterbloemen groeien. In het overbemeste Nederland zijn zulke planten zeldzaam te worden.

Schraal beheer
Schraal beheer
Schraal beheer
Schraal beheer
Schraal beheer
Schraal beheer

10Boerderij

Even verderop staat de boerderij Oud-Evers. Op de akker wordt graan verbouwd. Het graan wordt niet geoogst. Reeën, hazen en vogels mogen het opeten. En als er gevaar dreigt kunnen ze schuilen in de aangrenzende houtwal. Een mooi voorbeeld van natuurvriendelijke landbouw.

Boerderij
Boerderij
Boerderij
Boerderij
Boerderij
Boerderij

11Finish

De boswachters van Natuurmonumenten hopen dat je genoten hebt van de Colckhof. Kom nog eens terug voor de Keltische bomenroute. Je maakt kennis met de Keltische astrologie, de cultuurhistorische betekenis en folklore van 13 bomen en struiken. Volg ons op Facebook: www.facebook.com/eerdesalland.

Finish
Finish
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.