Ga direct naar inhoud
Terug

Landgoedroute De Sprengenberg (Sallandse Heuvelrug)

Waar: De Sprengenberg

Herberg De Pas
1 uur 53
5,63 km
  • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Wandel over de heuvels van De Sprengenberg en laat je verrassen door de uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden, het landgoed en vele planten en dieren. Wie het gebied verder induikt, komt nog pittige ‘kuitenbijters’ tegen.

Je wandeling start en eindigt bij Herberg De Pas. Pik daar de oranje route op.

Waar kun je starten

Terras Herberg De Pas
Erve De Pas is een plek waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. In de authentieke herberg kun je heerlijk eten, in de oude potstal informeel vergaderen en in de voormalige varkensschuur naast de herberg bevindt zich de informatieschuur van Natuurmonumenten. Een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, fietstocht of excursie met de boswachter door natuurgebied De Sprengenberg.

Wat kom je onderweg tegen?

Grafheuvels

1. Grafheuvels

De Sprengenberg is van alle tijden. In de voorlaatste ijstijd (150.000 jaar geleden) stuwde het ijs alles op wat zich op zijn weg bevond. Zo ontstond in Salland de stuwwal met zijn flinke hoogteverschillen. Archeologische vondsten zoals deze grafheuvels, maar ook raatakkers, ook wel celtic fields genaamd, laten zien dat er in de late bronstijd mensen leefden. En de ontdekte resten van karrensporen stammen vermoedelijk uit de middeleeuwen. 

Oud bos
Oud bos
Oud bos

2. Oud bos

Het Van den Landenbos is één van de weinige bossen die er al was tijdens de bouw van de villa. Het bos moet al vóór 1850 zijn aangeplant op een wat vochtiger deel. Je treft hier ook andere bomen dan dennen, waaronder beuk, douglasspar en fijnspar. Door de varens, die onder de bomen groeien, heeft het bos wel wat weg van een sprookjesbos.

Palthetoren
Palthetoren
Palthetoren

3. Palthetoren

Ineens krijg je hem in het vizier: de Palthetoren. Deze villa is in 1903 gebouwd in opdracht van de toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe. Het torentje dat boven de bomen uitsteekt, was een sterrenobservatorium. Destijds was er overigens nog maar weinig bos in de wijde omgeving; het was merendeels heide. Vandaar ook dat de windvaan een korhaan is. Het gebouw is nog steeds in gebruik, het is eigendom van de Stichting Huis Bergh.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda