Ga direct naar inhoud
Natuur & horeca

Herberg De Pas

  • Café
  • Toilet
  • Bed & breakfast
Terras Herberg De Pas

Welkom bij Herberg De Pas

Proef de sfeer van een ver verleden in deze knusse herberg uit 1891, prachtig gelegen aan de rand van natuurgebied De Sprengenberg. Geniet van puur en eerlijk eten uit de streek. En combineer je lunch, diner of vergadering met een excursie van de boswachter.

Meer over Herberg De Pas
 • Vergaderen
 • Overnachten
 • Agenda
 • Routes
 • Agenda
 • Over de locatie

  Erve De Pas is een plek waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. In de authentieke herberg kun je heerlijk eten, in de oude potstal informeel vergaderen en in de voormalige varkensschuur naast de herberg bevindt zich de informatieschuur van Natuurmonumenten. Een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, fietstocht of excursie met de boswachter door natuurgebied.

  Boerenerf

  Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. De herberg stamt uit 1891 en is stijlvol gerestaureerd, met behoud van oude details en de originele houten draagconstructie. Je geniet hier van een kop koffie met ambachtelijk gebak, heerlijke streeklunch, borrel of maaltijd.

  De herberg stond vroeger aan de overkant van de zandweg, op een belangrijk kruispunt van wegen naar Deventer, Raalte, Hellendoorn en Twenthe. Volgens overlevering heeft zelfs Lodewijk Napoleon er met een konvooi overnacht, op weg naar Twenthe. De zandweg, een pas tussen de twee Koningsbelten, liep over de berg door mul zand. Voor de zware tocht bergop werd vaak een derde paard voor de postkoets gespannen.

  De oude herberg is echter afgebrand; de twee lindes voor de gevel vertonen nog steeds de sporen in hun half verbrande stammen. De grote linde achter het witte huis bleef gespaard en staat er nog steeds.

  Vergaderruimte en informatieschuur

  In 1905 werd tegenover de boerderij een potstal gebouwd voor het jongvee. Die wordt nu gebruikt voor vergaderingen en trainingen.

  Bekijk hier de vergaderruimtes

  In 1932 kwam er ook een varkensstal bij. Dat is nu de informatieschuur van Natuurmonumenten. Hier worden leuke workshops en activiteiten georganiseerd.

  infoschuur de pas

  De natuurschuur van Natuurmonumenten

  Speelnatuur van OERRR

  Vlak bij het erf ligt ook speelnatuur van OERRR. Een uitdagende plek waar kinderen kunnen klimmen, springen, met water en zand knoeien en hun eigen hut kunnen bouwen.

  De speelplek is toegankelijk voor ieder kind; de waterspeelplek is zo gemaakt dat kinderen in een rolstoel bij de pomp en de watergoten kunnen en een stukje het bos in kunnen via een breed pad.

  Bekijk Speelnatuur van OERRR Erve De Pas

   

  speelnatuur erve de pas

  Speelnatuur voor ieder kind

  De Sprengenberg

  Erve De Pas ligt is een ideaal startpunt voor verkenning van de schitterende omgeving. Het grenst aan het landgoed De Sprengenberg, onderdeel van Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Je kan er genieten van bossen, heide, vergezichten, het landgoed met statige lanen, rododendrons en niet te vergeten de Palthetoren, in 1898 gebouwd als jachtslot. Door het glooiende landschap lopen diverse routes.

  Lees hier meer over De Sprengenberg

  sprengenberg

  Een glooiend landschap met prachtige vergezichten.

  Horecapartner Herberg de Pas
  Herberg De Pas

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  • Herberg De Pas
  Herberg De Pas

  Nieuws van de locatie

  Direct naar

  Herberg De Pas

  Wat wij hier doen

  Samen met Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten werkt in een aantal gebieden samen met de groenste horecagelegenheden van Nederland. Het horeca-aanbod wordt op duurzame wijze geproduceerd en komt veelal uit de streek. Daarnaast is er veel aandacht voor natuurbescherming en natuurbeleving in de directe omgeving. Een bezoek aan horecagelegenheden in onze gebieden kan vaak worden gecombineerd met een rondleiding van de boswachter of andere activiteiten van Natuurmonumenten.

  Horeca en Natuurmonumenten