Ga direct naar inhoud
Terug

Groene route - Sprengenberg Sallandse Heuvelrug

Waar: De Sprengenberg

Groene route - Sprengenberg Sallandse Heuvelrug
1 uur 29
4,47 km
 • Honden welkom, mits aan de lijn

Over de route

Een rondje van nog geen vijf kilometer langs enkele hoogtepunten van De Sprengenberg. Kleurrijke akkers, glooiende heide en statige landgoedelementen. De schaapskooi is een ideaal rustpunt met picknickbanken en verwonderplek. Ga je mee?

Deze route start en eindigt bij Herberg De Pas. Vanaf het erf volg je de groene pijltjes. Halverwege gaat de route een stuk door het gebied van onze buren, Staatsbosbeheer.

Waar kun je starten

Terras Herberg De Pas
Erve De Pas is een plek waar natuur en cultuurhistorie samenkomen. In de authentieke herberg kun je heerlijk eten, in de oude potstal informeel vergaderen en in de voormalige varkensschuur naast de herberg bevindt zich de informatieschuur van Natuurmonumenten. Een ideaal vertrek- of eindpunt van een wandeling, fietstocht of excursie met de boswachter door natuurgebied De Sprengenberg.

  Wat kom je onderweg tegen?

  Herberg De Pas
  Herberg De Pas
  Herberg De Pas

  1. Erve De Pas

  Natuurmonumenten en Herberg De Pas hebben op Erve De Pas een sfeervolle ontmoetingsplaats gecreëerd. Geniet bijvoorbeeld van een streeklunch bij Herberg de Pas, laat je enthousiasmeren door onze vrijwilligers in de Natuurschuur, kom ravotten in de Speelnatuur van OERRR of start er een tocht langs de hoogtepunten van De Sprengenberg. 

  Haarler Enk
  Haarler Enk
  Haarler Enk

  2. Haarler Enk

  Kom je in juni of juli, dan wuift het goudgele graan hier in de wind. Kijk je goed, dan zie je ook korenbloemen, klaprozen en kamille. Een kleurrijke natuurakker, dankzij de samenwerking tussen Natuurmonumenten en biologische boer Overesch. Het graan gaat naar de biologische bakker of als voer naar de varkens van Overesch. Zo'n mooi beschut liggende akker is een ideale schuil- én smulplek voor reeën. Wie weet heb jij geluk en spot je er één!

  Schaapskooi
  Schaapskooi
  Schaapskooi

  3. Schaapskooi

  Ineens stuit je na de bocht op een kleine oase in het bos, ideaal voor een pauze. Een boekje lezen onder de hooimijt, een boterhammetje eten op de picknickbank of gewoon even genieten. Het kan hier allemaal op deze verwonderplek. En kom je in het voorjaar, dan heb je kans dat er lammetjes lopen in de grote wei bij de schaapskooi.

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda