Natuurgebied

De Sprengenberg

Sprengenberg heide met solitaire eik

Genieten in alle seizoenen

Op de Sprengenberg geniet je van bossen, heide, vergezichten, het landgoed met statige lanen, rododendrons en niet te vergeten de Palthetoren. Op de ontmoetingsplaats Erve De Pas hebben bezoekers een plek waar je kunt uitrusten, bijkomen en natuurlijk lekker eten bij de herberg, aan de rustige zijde van de Sallandse Heuvelrug.

Jos Schouten
Jos Schouten

Boswachter van dit gebied

Meer over De Sprengenberg
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  In alle seizoenen is het genieten op de Sprengenberg. Kom je in mei dan zie je de kleuren van azalea’s en rododendrons. Het goudgele graan wuift in juni en juli over de akkers. Als je geluk hebt zie je een ree opduiken uit het graan. In augustus en september zijn de uitgestrekte heidevelden op hun mooist en geniet je van de bloeiende struikheide. Sneeuwt het in de winter? Dan kun je hier natuurlijk geweldig sleetje rijden.

  De blikvanger van de Sprengenberg is de Palthetoren. Toenmalige eigenaar Van Wulfften Palthe bouwde de Palthetoren in 1898 als jachtslot. In eerste instantie bouwde hij een achtkantige koepel. In 1903 is de sprookjesachtige toren met sterrenobservatorium gebouwd. Het gebouw is prive-bezit en in eigendom van Stichting Huis Bergh.

  Erve De Pas

  Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. Je geniet hier van een heerlijke streeklunch bij Herberg De Pas of komt hier ravotten in de Speelnatuur. Erve De Pas is het startpunt van diverse wandel- en fietstochten. Start hier de wandelroute over De Sprengenberg door de schaduwrijke bossen, geniet van de heidevelden en ontmoet een Schotse Hooglander. Vanaf hier ben je met een klein half uurtje bij de Palthetoren. Kom je wandelen? Fietsen? Te paard? Met een buggy of een rolstoel? Voor iedereen is er een goed gemarkeerde route. Voor meer informatie loop je even binnen bij Herberg De Pas.

  Heidevelden

  De Sprengenberg is een glooiend landschap met prachtige vergezichten. Hier kun je urenlang ronddwalen over de heide. Vanaf augustus is het hier extra genieten, want dan staat de heide in bloei. Open je zintuigen. Eerst ruik je de geur van nectar. Daarna hoor je bijen zoemen. Even later klinkt het onmiskenbare blaten van een schaap.

  Kinderspeurtocht Wout de Wolf

  Het bos is in rep en roer; er is een wolf gezien! Ga mee naar buiten en ontdek wat Wout de Wolf allemaal meemaakt op De Sprengenberg.

  koop snel je opdrachtenboekje

  Erve De Pas

  Kom kennismaken met Erve De Pas met Herberg, Informatieschuur, Speelnatuur van OERRR en startpunt voor een natuurtocht op De Sprengenberg.

  Wat is er te doen

  Palthetoren

  Een prachtig gebouw midden in de bossen, met een sprookjesachtige toren en als windvaan een korhaan. Het gebouw is nog steeds in gebruik, privé bezit en eigendom van de Stichting Huis Bergh.

 • Wandelen

  Natuursagenroute Sprengenberg

  Een unieke wandeling over De Sprengenberg. Geniet van de natuur en hoor legendes over de ontstaansgeschiedenis.

  • 5.6 km
 • Fietsen

  Fietsroute langs de geheimen van Salland

  Wie Salland zegt, zegt Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Boek gerust een hotel of camping want je bent hier na een dag echt niet uitgekeken. Deze route brengt je langs de hoogtepunten, waarvan sommigen echt het afstappen waard zijn.

  • 98.3 km
 • De Sprengenberg

  Agenda

  Palthetoren
  wo 28 dec
  Wandelen

  Nog even lekker naar buiten op de Sprengenberg

  Wil je meer over de natuur en de geschiedenis van De Sprengenberg weten? Onze boswachter vertrekt woensdag 19/10 - 26/10 - 28/12 en 4/1 bij Herberg de Pas. Ga GRATIS mee en ontdek meer over de geschiedeis van het landgoed en de natuur er omheen.

  Palthetoren
  wo 04 jan
  Wandelen

  Nog even lekker naar buiten op de Sprengenberg

  Wil je meer over de natuur en de geschiedenis van De Sprengenberg weten? Onze boswachter vertrekt woensdag 19/10 - 26/10 - 28/12 en 4/1 bij Herberg de Pas. Ga GRATIS mee en ontdek meer over de geschiedeis van het landgoed en de natuur er omheen.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Natuurschuur De Pas
  • Molenweg 2, 7448 RE Haarle (Hellendoorn) (OV)
  • Erve De Pas ligt aan de rand van De Sprengenberg ten zuiden van het dorp Haarle. Op de hoek Molenweg/ Oude Deventerweg.

  Huisregels

  Praktisch

  Extra informatie

  De Sprengenberg

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  De Sprengenberg

  Wat wij hier doen

  Heideherstel

  Heide is schaars in Nederland. En helaas ook de planten en dieren die leven op de heide, zoals roodborsttapuit, nachtzwaluw, zandhagedis en hazelworm. Natuurmonumenten doet er samen met Staatsbosbeheer alles aan om de heide gezond te houden en uit te breiden. Dankzij provinciale subsidies kunnen we gelukkig veel mooie dingen doen voor de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Vandaar dat je de komende jaren geregeld mens en machine aan het werk kunt zien op de heide.

  Wat doen wij
  logo