Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute langs het water in Flevoland

Waar: De Wieden

Water in Flevoland
3 uur 53
46,7 km

Over de route

Het landschap van De Wieden danken we aan onze voorouders. Het winnen van veen zorgde ervoor dat het water de ruimte kreeg. Hierdoor ontstonden grote putten (weren) met lange legakkers (ribben) om de turven op te drogen. Voor een goed beeld van de omgeving kun je op zaterdag de watertoren beklimmen. Fiets je de tocht in het voorjaar? Dan kun je genieten van de bloeiende zeldzame kievietsbloemen die hier dankzij Natuurmonumenten nog in grote getale groeien. Vergeet je verrekijker niet mee te nemen, want deze omgeving is een eldorado voor vogels. Er broeden 140 tot 150 soorten, waaronder zeldzame vogels zoals de snor, kleinst waterhoen en de watersnip.

Knooppunten fietsroutes (mét dikgedrukte routepunten):

81 -> 84 -> 85 -> 93 -> 1 -> 83 -> 2 -> 3 -> 86 -> 80 -> 34 -> 14 -> 10 -> 03 -> 09 -> 4 -> 64 -> 49 -> 30 -> 90 -> 78 -> 62 -> 83 -> 59 -> 31 -> 23 -> 73 -> 75 -> 5 -> 81

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Trekgat De Wieden
Startpunt

Kloosterweg, Sint Jansklooster

Wat kom je onderweg tegen?

Hotel restaurant Zwartewater

1. Hotel Restaurant Zwartewater

Geniet van een kopje koffie in de brasserie of kom in de zomer op het terras zitten aan het Zwartewater.

Zwarte Water

2. Natuurgebied het Zwarte Meer

Dit moerasgebied ontstond tijdens de inpoldering van de Noordoostpolder. Vele vogels voelen zich thuis in de rietkragen langs de oevers van het meer.

Vogeleiland

3. Vogeleiland

Het vogeleiland ligt in het Zwarte Meer en mag je alleen bezoeken als je een vogel bent. Gelukkig wordt er een uitzondering gemaakt als je meevaart met de boswachter.

Praktische informatie

  • Zwartsluis, Hotel restaurant Zwartewater

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda