Ga direct naar inhoud

Walburg: struinen door de geschiedenis

Pal aan de Maas bij Ohé en Laak vind je Walburg. Vroeger een kasteeldomein, nu een nieuw natuurgebied waar je kunt struinen door de geschiedenis.

Walburg 2020

Voormalig kasteeldomein 

Kasteel Walburg werd rond 1650 gebouwd door graaf Herman Frederik Van den Bergh, heer van Stevensweert en Ohé en Laak. Graaf Reinhard Vincent von Hompesch kocht het gebouw in 1719 en liet diverse aanpassingen uitvoeren. Hij maakte er een prachtig buitenverblijf van door de aanleg van tuinen en grachten. Vanaf de oprijlaan had de graaf een onbelemmerd uitzicht op de door hem in 1722 gebouwde Hompesche Molen. Nadien bleef het kasteel bewoond door leden van de familie Von Hompesch en Riedesel d´Eisenbach. In 1919 werd het verblijf verkocht en raakte het steeds verder in verval. De laatste overblijfselen werden begin jaren ‘90 afgebroken.

Voormalig kasteeldomein Walburg

Het vroegere kasteeldomein Walburg

Herinrichting

Kasteel Walburg is nooit meer herbouwd maar in 2019 hebben de gemeente Maasgouw en Natuurmonumenten het initiatief genomen om het terrein opnieuw in te richten en iets van zijn oude luister terug te geven. Mede dankzij financiële steun van de provincie Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds, kun je hier nu heerlijk wandelen door de natuur, terwijl je onderweg meer te weten komt over het kasteel en de vroegere bewoners. Verspreid over terrein staan verschillende informatieborden met Walburgse wetenswaardigheden, tot stand gekomen met inwoners en het streekmuseum. Ook vind je er een Archeospeer van Archeoroute Limburg.

Landschap vol lijnen

In het landschap zijn historische lijnen aangebracht, die de contouren weergeven van voormalige gebouwen, tuinen en waterpartijen. Zo markeren mandkorven waarin de veldesdoorn bloeit, de plek waar ooit kasteelgebouwen stonden. Vroegere lanen en de verdwenen hoogstamboomgaard zijn teruggebracht door de aanplant van dubbele rijen lindebomen en fruit- en notenbomen. Enkele hoofdpaden zijn hersteld in halfverharding en in de tuin worden graspaden kort gehouden volgens de historische padenstructuur. 

Beleef de historie

Bijzondere tastbare lijnen zijn enkele opgegraven restanten van de originele tuinmuren. Nog zo’n bijzondere lijn ervaar je vanaf de ingelegde windroos op de Weg naar Walborgh. Vanaf dit punt kijk je in oostelijke richting recht op de Hompesche Molen. Net zoals de flamboyante Graaf van Hompesch dat vroeger deed. En wil je een 360-graden view? Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het hele domein én de Maas. Struin ook eens door de voormalige slotgracht: het kan én mag.

Uitkijktoren Walburg

Beklim de uitkijktoren

Gracht Walburg

Of struin door de voormalige gracht

Nog niet uitgekeken?

Wil je van nog meer cultuurhistorie en natuur genieten op het Eiland in de Maas? In het streekmuseum Stevensweert bewonder je authentieke gebruiksvoorwerpen uit het kasteel en vroegere opgravingen. Of bezoek de Hompesche Molen, op zo’n 2 kilometer van Walburg. Deze eeuwenoude graanmolen heeft een gezellig terras en er is Speelnatuur van OERRR waar de kids zich lekker kunnen uitleven. Tegenover de molen vind je natuurgebied de Molenplas, waar het heerlijk wandelen is.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid