Ga direct naar inhoud
Nieuws

Zo hoort het in de Maasvallei!

28 april 2021 | Kay Jans

Steeds meer mensen genieten van de (nieuwe) natuur langs de Grensmaas. Maar niet iedereen houdt zich aan de gedrags- en toegangsregels. Daar is de natuur de dupe van, zeker nu het broedseizoen in volle gang is en de lente nieuw leven brengt. Wees welkom, maar hou je alsjeblieft aan de regels. Dus: hond aan de lijn, laat geen afval achter en stook geen vuurtjes. Fietsen, motoren en quads horen niet thuis in onze terreinen.

Terreinbord Nattenhoven

Stap voor stap breidt de nieuwe natuur langs de Grensmaas zich uit. Eind vorig jaar rondde Consortium Grensmaas het graafwerk bij Nattenhoven af. Ook bij Grevenbicht zijn de ingrepen vergevorderd. Op beide locaties is de natuur nu aan zet. Net als op andere plekken in de Maasvallei, laten we de wilde riviernatuur hier zoveel mogelijk haar eigen gang gaan .

Riviernatuur in ontwikkeling

 “We zien op steeds meer plekken dat de natuur ons verrast als de mens een stapje terug doet”, vertelt Huub Joosten, coördinator natuurbeheer bij Natuurmonumenten. “Daarom doen we als terreinbeheerder vaker niks en geven we de natuur vrij spel. Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar over een paar jaar zien de terreinen die nu nog kaal en zanderig zijn er heel anders uit. Daar zorgen het water van de Maas en de grote grazers wel voor. Samen verspreiden ze planten- en bloemenzaden en brengen ze rijke natuur om van te genieten.”

Spelregels in de nieuwe natuur

In de nieuwe terreinen geldt - net als elders in de Maasvallei - een aantal regels. Je vindt ze op de gele terreinbordjes bij de toegangspoortjes. Tussen zonsopkomst tot zonsondergang mag je in de gebieden vrij wandelen. Huub: "Al struinend mag je gaan en staan waar je wilt. Andere activiteiten zoals fietsen, mountainbiken en barbecueën zijn niet toegestaan. Onze natuurgebieden zijn in de eerste plaats een thuis voor planten en dieren, waar wij mensen te gast zijn. Crossende MTB-ers, lawaaierige motoren, open vuur en luide muziek zorgen voor verstoring in dat leefgebied.”

Grevenbicht - april 2021

Huub op locatie Grevenbicht. Ook hier zal de wilde riviernatuur zich gaan ontwikkelen.

Afval mee naar huis

In de gebieden vind je geen prullenbakken. “We stimuleren bezoekers hun afval mee naar te huis nemen”, legt Huub uit. “Prullenbakken trekken vuil en vandalisme aan. Daarnaast zijn ze ongezond voor dieren. Ze halen het vuil eruit op zoek naar voedselresten en kunnen zo plastic of scherpe voorwerpen binnen krijgen. Koniks en Galloways kunnen bovendien opdringerig worden als ze voedsel zien en dat kan weer gevaarlijke situaties opleveren. Daarom raden we het ook af om te picknicken in onze gebieden. Hoe verleidelijk ook op een zomerse dag, neem geen risico’s."

Omgang met grazers

De Gallowayrunderen en Konikpaarden zijn jaarrond in de Maasvallei aanwezig. Zij leven in sociale kuddes en hebben een belangrijke rol in onze natuurgebieden: ze houden het landschap gevarieerd en open en dat is gunstig voor allerlei planten en dieren. De grazers zijn veelal gewend aan mensen, maar toch is het belangrijk om altijd minimaal 25 meter afstand te houden en ze met rust te laten. Het blijven immers wilde dieren, die onvoorspelbaar kunnen reageren. Zeker nu er veel kalfjes en veulens worden geboren, zijn de moeders extra beschermend. Hier lees je meer.

Konik bij prullenbak

Konikpaard op zoek naar iets lekkers in een prullenbak.

Honden aan de lijn

Bezoekers met een hond doen er goed aan om extra afstand te houden. Grote grazers zien in honden hun grote vijand de wolf en zullen hun hoeven gebruiken als een hond te dichtbij komt. Ook andere dieren kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Een rondsnuffelende hond laat overal zijn geur achter en dat levert altijd stress op bij wild. Een loslopende hond kan een broedende vogel ook van zijn nest verjagen. Ze zijn dan vaak zo gestrest dat ze niet meer of niet op tijd op het nest terugkeren. Houd je hond dus aangelijnd. Daar doe je de natuur, maar ook jezelf, jouw viervoeter en andere bezoekers een groot plezier mee.

Kom en geniet met respect

De Maasvallei is een prachtig gebied waar het heerlijk wandelen en vertoeven is. Elk jaargetijde biedt een verrassende natuurbeleving. Als beheerder gunnen we iedereen dit natuurplezier. Nu en in de toekomst. Dus kom genieten en ervaar zelf hoe het ruige rivierlandschap zich ontwikkelt, maar ga zorgvuldig met de natuur om. Dankjewel!

Heb je een vraag of melding? Mail naar [email protected]. Mocht je een grote grazer in nood zien, bel dan het nummer van de kuddeverzorger op de blauwe bordjes bij de ingangen van de terreinen. 

rotzooi

Barbecueën en open vuur horen niet thuis in de natuur, maar als je het dan toch doet: neem je rotzooi alsjeblieft mee naar huis.

Kay
Kay Jans