Ga direct naar inhoud
Nieuws

Op kraamvisite in de Maasvallei? Gun de dieren rust en ruimte

24 maart 2021 | Kay Jans

Het is lente: de tijd van ontluikend blad en de geboorte van jonge dieren. In onze terreinen in de Maasvallei ben je van harte welkom om vrij te wandelen en te genieten van de nieuwe natuur. Maar let op: vogels en wild zijn nu extra kwetsbaar en gevoelig voor verstoring. Gun ze rust in hun leefgebied en bedenk dat je te gast bent in de kraamkamer van Moeder Natuur.

Galloway Stevensweert

Het hele jaar door geldt dat je als wandelaar vrij mag struinen in onze terreinen in de Maasvallei. Andere activiteiten (zoals fietsen en mountainbiken) zijn niet toegestaan. We vragen iedereen om de regels op de terreinbordjes na te leven. Zeker in het broedseizoen is dat extra belangrijk. Blijf op afstand van de dieren, laat geen afval achter, maak geen vuur en zoals altijd: honden aan de lijn.

Jonge kalfjes en veulens

In de Maasvallei zijn de eerste kalfjes en veulens geboren. Ze zien er heel lief uit, maar vergeet niet dat dat de kersverse moeders in hun kraamperiode zitten. Ze zijn dan extra alert en beschermend en houden vreemden liever op afstand. Eigenlijk net zoals wij mensen dat doen bij de geboorte van een baby. Zie je een kalfje of veulen alleen? De moeder is zeer waarschijnlijk mee grazen met de kudde en komt terug. Blijf uit de buurt en raak het jong niet aan, anders wordt het misschien verstoten.

Beschermende familieleden

De Galloway-runderen en Konikpaarden leven in sociale kuddes. Zo’n kudde vormt een hechte familiegroep, waarbij de vrouwelijke dieren een oogje in het zeil houden. Dat is fijn voor de moeders, want zo zorgen ze samen voor het jonge kroost. Wanneer er gevaar dreigt, beschermen ze de jonkies. Wees je daarvan bewust en houd tenminste 25 meter afstand. Doorkruis ook een kudde niet, de oudere dieren kunnen dit als een bedreiging zien. Loop om de kudde heen of draai om. Aai of voer de dieren nooit. Ze worden er opdringerig van en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Natuurlijk gedrag

Dat er vooral in het voorjaar jonkies worden geboren is geen toeval. Gras gaat weer groeien en er verschijnen jonge blaadjes aan de bomen. Zo kunnen de moeders hun conditie goed op pijl houden na de bevalling en tijdens de zoogperiode. Leidhengsten zullen in deze periode vaker hun territorium afbakenen en eerdere nakomelingen verstoten. Ze doen dit om hun mannelijke concurrenten al jong op afstand te houden. Onderling kan het er soms heftig aan toe gaan, met bijvoorbeeld bijtwonden als gevolg. Als het terrein groot genoeg is, kunnen er zo weer aparte kuddes ontstaan.

Konikpaarden Stevensweert

De kudde Konikpaarden bij Stevensweert.

Kuddes in balans

Met al die jaarlijkse, nieuwe aanwas groeien de kuddes natuurlijk steeds. Elk voorjaar opnieuw wordt het aantal dieren in een kudde daarom in evenwicht gebracht met het te begrazen gebied. Dat is vast onderdeel van het natuurbeheer. Onze boswachters zijn dan druk in de weer met het vangen en verplaatsen van vee naar andere terreinen. Overigens kijken we bij het herindelen niet alleen naar het aantal dieren, maar ook naar de verhouding tussen mannelijke en vrouwelijke dieren, de leeftijd en het DNA. 

In de folder van het RivierPark Maasvallei lees je meer over hoe de grote grazers leven, welke rol ze in de natuur vervullen en hoe je ze het beste in hun waarde kunt laten. 

Honden aan de lijn

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: honden zijn welkom, mits aangelijnd. De Galloways, Koniks en andere wilde dieren in het gebied kunnen schrikken van honden, zelfs als ze niks doen. Een rondsnuffelende hond kan onvoorspelbaar reageren en laat overal zijn geur achter. Beiden leveren altijd stress op bij het wild. Sommige honden hebben ook nog een jachtinstinct en zullen achter wild aangaan. Ook als de hond het dier niet vangt, kan de stress die het veroorzaakt dodelijk zijn.

Vogels

In de Maasvallei leven ook veel vogels, waaronder een aantal bijzondere soorten. Je hoeft geen kenner te zijn om ze te spotten in de Maasvallei. Zeker niet met de vogelkaart van het RivierPark Maasvallei bij de hand. Dus hup, neem je verrekijker mee. In het broedseizoen bouwen de vogels hun nesten op de grond, tussen struiken en in het riet. Een loslopende hond kan een broedende vogel van zijn nest verjagen. Ze zijn dan vaak zo gestrest dat ze niet meer of niet op tijd op het nest terugkeren. Eieren kunnen daardoor te veel afkoelen of jongen worden verlaten.

Geniet van de natuur, met respect vóór de natuur. Dankjewel!

Kay
Kay Jans