Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute natuur en kastelen in Zuid-Limburg

Waar: Brunssummerheide

Natuur en kastelen
3 uur 9
38 km

Over de route

Deze fietsroute is niet zo lang, en dat is maar goed ook. Dat geeft je onderweg alle gelegenheid om even af te stappen bij de vele hoogtepunten van deze tocht. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Brunssummerheide? Door de hoogteverschillen in het landschap heb je hier prachtige vergezichten. De eeuwenoude heidevelden worden ook nu nog open gehouden door een kudde Schoonebeeker schapen. Met een beetje geluk zie je ze dwalen over de grote, stille vlakte. Je zou hier wel de hele dag willen blijven, maar dan mis je het Strijthagerbeekdal en het statige kasteel Stijthagen. En dan zie je ook niet het in de 15e eeuw gebouwde en in de 17e eeuws aangepaste kasteel Terworm met zijn Franse stijltuin. In het omringende natuurgebied vind je moeras, loofbos, akkers en bloemrijke graslanden.

Knooppunten fietsroutes (mét dikgedrukte routepunten):

35 -> 1 -> 35 -> 74 -> 79 -> 2 -> 79 -> 78 -> 47 -> 3 -> 4 -> 45 -> 49 -> 50 -> 51 -> 06 -> 101 -> -> 6 -> 7 -> 53 -> 54 -> 55 -> 93 -> 25 -> 85 -> -> 26 -> 35

Deze knooppuntenroute is in samenwerking met Fietsnetwerk gemaakt. Actuele updates of tijdelijke omleidingen vind je op Fietsnetwerk.

Waar kun je starten

Ochtendbeeld
Startpunt

Heerenweg, Heerlen

Wat kom je onderweg tegen?

Bezoekerscentrum Brunssummerheide
Bezoekerscentrum Brunssummerheide
Bezoekerscentrum Brunssummerheide terras

1. Startpunt Brunssummerheide

Springplank voor natuurgenieters. Hier bevindt zich ook het restaurant Schrieversheide waar je voor of na je activiteit kunt genieten van een heerlijke, welverdiende versnapering op het prachtige panoramaterras. je maakt ook kans op een ontmoeting met onze boswachter en vrijwilligers van Natuurmonumenten, die je wellicht ook met raad en daad verder op weg helpen. 

Ter info: ons Bezoekerscentrum Brunssummerheide is al langere tijd gesloten.

Paarse heide
Brunssummerheide schaapskudde
Brunssummerheide

2. Brunssummerheide

Hier is zoveel te zien en te doen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de Roode Beek die hier ontspringt. De kleur is niet afkomstig van een bloedige veldslag, zoals de legende vertelt, maar van de ijzerhoudende grond.

Kasteel Strijthagen

3. Kasteel Strijthagen

Een compleet landgoed met bijbehorende hoeve, watermolen en ijskelder. Het kasteel dateert uit de 16e eeuw en is alleen te bezichtigen als groep (min. 10 pers.) of vakantiegast.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda