Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Oldenaller

Wandelen op Oldenaller

Terug in de tijd op Oldenaller

Oldenaller is een uitgestrekt landgoed op de grens van Veluwe en Veluwemeerkust. Langs statige lanen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude bossen stap je terug in de tijd. Heel even voel je je baron of barones. De afwisseling in het landschap maakt het heerlijk om te kuieren: via hei, bos, beken, houtwallen en boerenland. Het klompenpad is beslist aan te raden!

Inge van Kampen

Boswachter van dit gebied

Meer over Oldenaller
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Oldenaller is een pracht van een landgoed in de Gelderse Vallei, vlakbij Apeldoorn en Nijkerk. Wandel hier langs statige lanen, een zeventiende-eeuws kasteel en oude houtwallen en stap terug in de tijd. De afwisseling in het landschap zorgt ervoor dat het geen moment saai wordt: langs hei, bos, beken, houtwallen en boerenland.

  Rodondendrons op Landgoed Oldenaller Natuurmonumenten

  Oud landschap

  Landgoed Oldenaller is door de eeuwen heen met veel zorg aangelegd en beheerd. En dat is voelbaar. Alles ademt hier de sfeer van vroeger tijden. Het landgoedkarakter is herkenbaar aan de fijngedetailleerde boerderijen, de statige lanen en natuurlijk aan het kasteel en parkbos. Het kasteel is gebouwd in 1655 en is een aantal keer per jaar geopend tijdens huiskamerconcerten. Het kasteelbos dateert van 1850 en is aangelegd in landschapsstijl, naar ontwerp van de tuinarchitect Zocher.

  Rijk aan vogels, insecten en zoogdieren

  Vele kilometers aan oude, cultuurhistorische hakhoutbosjes is het landgoed rijk. Ideale voedsel- en verblijfplaatsen voor insecten, vogels en kleine zoogdieren. Ook de afwisseling op de rest van het landgoed zorgt ervoor dat dassen zich hier thuis voelen, diverse soorten vleermuizen 's nachts rondvliegen en er sinds jaar en dag een reigerkolonie broedt. Plantenliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen: in het voorjaar kleurt alles blauw en geel van de stinzenplanten in het parkbos en langs de beken groeien zeldzame planten als goudveil en moeraswolfsklauw.

  Kom wandelen: Op en rondom het landgoed loopt een klompenpad: het Oldenallerpad

  Sociale media

  Een van de mooiste klompenpaden

  De meest afwisselende wandelroute in de wijde omgeving: een tocht door kasteelbos, boerenland, heide en bos. En misschien zie je nog een das onderweg!

  Wandelroute Oldenallerpad
 • Wandelen

  Klompenpad Oldenaller

  Ontdek het mooie buitengebied van Putten op en rondom landgoed Oldenaller. Wandel over dit klompenpad door kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, wilde bloemen, beken en over heide.

  • 8 km
 • Fietsen

  Fietsroute over de verrassende Veluwe

  Natuurlijk denk je bij de Veluwe aan bossen. Geen zorg: die ga je vandaag zeker tegenkomen. Die bossen zijn overigens pas iets van de laatste eeuw. Daarvoor was de Veluwe één stuifzandgebied. Deze fietsroute heeft heel wat meer te bieden: water, hei, boerenlandschap, kasteeltjes…

  • 82,5 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats hoek Oldenallerallee - Nijkerkerstraat
  Oldenaller

  Nieuws

  Direct naar