Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Grasbroek

Welkom in Grasbroek

Waan jezelf in het verleden in dit Zuid-Limburgse landschap. Loop langs kleine beekjes en geniet van de plantenrijkdom in dit voormalig moerasgebied. De geschiedenis komt tot leven als je langs kasteel Grasbroek wandelt. In het gebied liggen ook nog oude mottes, oude verdedigingsheuvels, één van ruim 1000 jaar oud!

Natuurmonumenten

Boswachter van dit gebied

Meer over Grasbroek
 • Nieuws
 • Over het gebied

  Zuid-Limburg op zijn mooist. Loop langs beekjes en bos in dit oude moerasgebied. De geschiedenis komt tot leven bij kasteel Grasbroek en de oude verdedigingsheuvels, mottes.

  Geschiedenis van Kasteel Grasbroek

  Het fraaie kasteel Grasbroek werd aan het einde van de 16e eeuw gebouwd. Ooit woonde hier koning Swentibold. Sinds 1985 is Natuurmonumenten eigenaar van kasteel Grasbroek.

  Lees alles over het kasteel, waar je ook zelf kunt logeren!

  De natuur rond Grasbroek

  In het loofbos aan de noordrand van het Zuid-Limburgse lössgebied ontspringen veel kleine bronbeken. Deze kleine beken, die uitkomen in de Hondsbeek, zorgen voor een grote plantenrijkdom met onder meer goudveil, slanke sleutelbloem en bittere veldkers.

  Het woord 'broek' duidt op een moerasgebied, dat hier vroeger lag. Op de hogere delen van het natuurgebied groeit eenbes, eenbloemig parelgras en kleine kaardebol. Speur in het bos naar vogels als de wielewaal, zanglijster en nachtegaal.

  Benieuwd naar de toekomst van het natuurgebied? Download dan de Natuurvisie Groene Taille >>

  Mottes

  In het natuurgebied ligt een motte, een kunstmatig aangelegde aarden heuvel, uit de 10e eeuw. Op dit soort mottes hebben hoogst waarschijnlijk houten verdedigingswerken gestaan. Dicht bij het kasteel Grasbroek ligt een andere motte waar een voorburcht op heeft gestaan. Deze rond 1540 verwoeste burcht op de heuvel ten noorden van de Kattebroekbeek (een zijtak van de Hondsbeek) is de voorloper van het huidige kasteel Grasbroek dat stamt uit de zestiende eeuw.

  placeholder

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Grasbroek

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo