Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kalix Berna bij Oosterhout

Waar: Oosterheide

Landhuis Oosterheide
40 minuten
2 km

Over de route

Wandel over de Kalix Berna route langs de verschillende bijzonderheden van landgoed Oosterheide.

Het landhuis dat op Oosterheide ligt, is in 2006 gerestaureerd en vormt samen met de bijbehorende boerderij een Rijksmonument. In de achttiende eeuw was de Oosterheide een militair oefenterrein. Meer dan 30.000 manschappen oefenden hier onder leiding van stadhouder Willem V. Op de Oosterheide liggen de Kalix Berna, restanten van de drie ‘kogelvangers’ die in 1730 voor een legerkamp zijn opgeworpen.

Waar kun je starten

Oosterheide
Startpunt

Parkeerplaats Oosterhout

Wat kom je onderweg tegen?

Oosterheide

1. Historisch landgoed

Welkom op landgoed Oosterheide. Dit bijzondere landgoed heeft een rijke oorlogshistorie. Karakteristieke elementen van dit landgoed en de kampementen die hier hebben plaatsgevonden, zijn terug te vinden langs deze wandelroute. Het landgoed is rond 1900 in handen gekomen van Delcour van Krimpen. Hij gaf het landgoed het karakter zoals het vandaag de dag nog heeft. Een landgoed met een uitgebreid lanennetwerk en landbouwgronden op de heide. Hij liet een landhuis bouwen en bos aanplanten met wel zeventig verschillende boomsoorten.

In 1960, na zijn dood, werd een deel van het landgoed verkocht aan de gemeente. Hierop is de wijk Oosterheide gebouwd. De rest van het landgoed ging in 1975 over naar Natuurmonumenten. Sindsdien zorgen wij ervoor dat de karakteristieke landgoedstijl bewaard blijft en de natuur zich kan blijven ontwikkelingen.

Kogelvanger

2. Kogelvangers

De naam van het natuurgebied is ontstaan, omdat Bredanaar Pieter Jacob Calckberner in de jaren 1725-1729 ruim vijftig hectare heide in het grensgebied tussen Oosterhout en Teteringen kocht. Hij liet het deels bebossen. Op het terrein van de heer Calckberner werd een schietbaan aangelegd. Drie bergjes, opgeworpen in 1776, dienden als kogelvanger. Ze werden later de Kalbergen genoemd, verbastert uit Calckberner. Heel het terrein kreeg de naam Kalix Berna, ook een verbastering van dezelfde naam.

Je staat hier bij één van de kogelvangers van Oosterheide. Zoals de naam het al zegt, werden deze heuvels aangelegd om kogels op te vangen die werden afgeschoten bij de batterij. De batterij kom je later op deze wandelroute tegen.

Akkerkruiden

3. Akkers

Links en rechts liggen akkers van Natuurmonumenten. Op deze akkers worden oude graansoorten als winterrogge en wintergerst geteeld. Deze worden in september/ oktober gezaaid, ontkiemen in het voorjaar en worden pas in juli/augustus geoogst. Dit geeft wilde akkerflora, zoals klaproos en akkerviooltje, de kans om zich voort te planten en in de zomer volop te bloeien. Deze prachtige akkerbloemen trekken talloze insecten aan, zoals vlinders als de parelmoervlinder en kleine vuurvlinder. Vogels komen op de insecten en de granen af en ook hazen en fazanten profiteren van het graan.

Bovendien is deze vorm van akkerbeheer een traktatie voor het oog. Als de akkerkruiden in het voorjaar en de zomer bloeien, levert dat een prachtig kleurig schouwspel op. Het pad waar je nu over loopt, is deels met puin opgevuld. Dit pad was vroeger de verbindingslaan tussen Breda en Tilburg. En het pad verbond de boerderij met de boswachterswoning. Het puin diende om de weg te verbeteren en was afkomstig van boerderijen uit de omgeving.

Praktische informatie

  • Restaurant Croy Boschlust

    Restaurant

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda