Ga direct naar inhoud

Hoeve Lichtenberg met ruïne

Halverwege de 18e eeuw raakt de toren van het vroegere kasteel Lichtenberg in verval. Op het kasteelterrein werd vervolgens een gesloten hoeve gebouwd: Hoeve Lichtenberg. Je kunt hier ook logeren!

Hoeve Lichtenberg met ruïne

 

Kasteel en torenruïne

De ruïne van de verdedigbare woontoren of donjon is wat rest van kasteel Lichtenberg. De gehavende toren heeft een middeleeuwse oorsprong.

De plaats van het voormalige kasteel is strategisch gekozen, op de flank van de Sint-Pietersberg met uitzicht over de Maas. De plek heeft een roemruchte geschiedenis.

Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog heeft de hertog van Alva er zelfs zijn hoofdkwartier.

Hoeve Lichtenberg

Halverwege de 18e eeuw raakt het gebouw in verval. Op het kasteelterrein is vervolgens een gesloten hoeve gebouwd. Sinds de 19e eeuw maakt de toren deel uit van de boerderij. In de hoeve kun je ook overnachten.

Binnenplaats en toren bezoeken

De poort die toegang geeft tot de binnenplaats en de toren is overdag geopend. In de winter is het vooral in de weekenden toegankelijk tussen 11 en 15 uur en ook doordeweeks zoveel als mogelijk.

 

Hoeve Lichtenberg

Nu een prachtig uitzicht, vroeger van strategisch belang

In de toren heeft de oude trap plaatsgemaakt voor een moderne trap. De tocht omhoog voert langs meermalen gerepareerde muren met oude mergelblokken, nissen, ramen en restanten van gewelven. Eenmaal boven kun je net als Alva en andere illustere bewoners genieten van het uitzicht over het Maasdal.

Macaber weetje

Tijdens de Eerste Wereldoorlog keken inwoners van Maastricht vanuit de toren naar het strijdtoneel net over de grens in België, bij Visé.

Beelden uit 1918

Kijk in onderstaand filmpje hoe het er bijna 100 jaar geleden aan toeging op de hoeve!

Video of Limburg in beeld

  • Bouwjaar: Kasteeltoren 12e-15e eeuw, Hoeve Lichtenberg 19e eeuw
  • Architect: Onbekend
  • Status: Rijksmonument
Hoeve Lichtenberg
Lichtenberg

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid