Ga direct naar inhoud
Erfgoed ontdekken

Rondleiding Jachtslot Mookerheide

Rondleiding Jachtslot Mookerheide

Waar

Natuurgebied Landgoed Mookerheide

Vertrekpunt

Kosten

Volwassen
  • Normaal: € 12,50
  • Ledenprijs: € 8,75
Activiteit

Rondleiding Jachtslot Mookerheide

Zo’n 10 kilometer ten zuiden van Nijmegen ligt landgoed Mookerheide, met als blikvanger het Jachtslot Mookerheide. Het jachtslot is tussen 2016 en 2023 volledig gerestaureerd en door Natuurmonumenten weer in haar oorspronkelijke stijl hersteld. Zowel de binnenkant als buitenkant van het hoofdgebouw en de vleugel werden door vakspecialisten tot in detail in de kenmerkende Jugendstil teruggebracht. Buiten vallen de gele, verglaasde dakpannen en de warme kleur van de gevel direct op. Binnen is de blikvanger het gebrandschilderde glas-in-loodraam met de afbeelding van Sint Hubertus en de plafondschilderingen in de centrale hal. Een bijzonder detail zijn de 35.000 verglaasde mozaïektegeltjes die speciaal zijn geproduceerd en teruggeplaatst. Het jachtslot is een pronkstuk in het Nederlands cultureel erfgoed. 

Jugendstil

Het jachtslot, gebouwd tussen 1902 en 1905 is ontworpen als een zogeheten ‘Gesammtkunstwerk’, waarbij de architectuur en het interieur onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, van dakpan tot inbouwkast. Dat is een van de grote monumentale waarden van dit complex. Het vertoont ook kenmerken van Art Nouveau. De jugendstil is onder meer toegepast in de oorspronkelijke decoraties van de buitengevels, maar ook in de rijke muur- en plafondschilderingen en het houtsnijwerk in het interieur.

Wanneer je binnenkomt, straalt de oude allure je tegemoet. Je oog wordt direct naar het grote glas-in-loodraam getrokken bovenaan de imposante trap. Je bent getuige van het jachttafereel van Sint-Hubertus, dat daar bijna tot leven komt. Het terugplaatsen van dit indrukwekkende raam is één van de hoogtepunten in de restauratie.

Tuinen en kassen

In het voorjaar van 2024 is ook de restauratie van de koude kas voltooid, zodat het gehele landgoed weer in volle glorie te bewonderen is.

Horeca

Na afloop van de rondleiding toe aan een kop koffie of lunch? Geniet dan van het horeca aanbod van onze horecapartner Jachtslot Mookerheide.

Handig om te weten:

  • Verkoop tickets uitsluitend online
  • Deze excursie duurt 1,5 - 2 uur
  • Honden kunnen helaas niet mee
  • De excursie start op de parkeerplaats achter het jachtslot
  • Deze excursie vindt deels binnen en deels buiten plaats
  • Er is een lift aanwezig, de toren is alleen via een trap bereikbaar
  • Het jachtslot is beperkt toegankelijk voor mindervaliden
  • Ga zorgvuldig om met ons cultureel erfgoed: controleer schoenen op steentjes en probeer de muren zo min mogelijk aan te raken

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid