Ga direct naar inhoud

Graasweides en oude akkers op Planken Wambuis

De voormalige akkers van de verschillende landbouwenclaves zijn door Natuurmonumenten allemaal natuurvriendelijk ingericht of teruggegeven aan de natuur.

Grote parelmoervlinder op distel in bloemrijke akker

Vooral in de zomer zijn deze graasweides en akkers vaak een ware bloemenzee met verschillende soorten kruiskruiden, viltkruiden en veel andere bloeiende kruiden. Hier zie je de indrukwekkende en zeldzame Spaanse Sayaguesa runderen grazen en een kudde wilde pony’s. Zij zorgen ervoor dat het gebied niet dicht groeit met bomen. Wilde zwijnen wroeten in de winter de bodem open en zorgen zo voor een kiembed voor nog meer soorten wilde planten. De vroeger zeer algemene – maar in het huidige agrarisch gebied bijna uitgestorven – veldleeuwerik hoor je hier nog met tientallen exemplaren zingen.

De akkers rond Oud Reemst stammen uit de middeleeuwen. Natuurmonumenten houdt deze cultuurhistorisch waardevolle gronden in stand. Op enkele akkers telen we biologisch graan voor verkoop, de andere zijn bestemd voor de dieren die hier leven. Door gewassen te telen die dieren aantrekken, kun je op deze akkers edelherten en reeën tegenkomen. Overwinterende geelgorzen zijn hier ook vaak te vinden. Zij doen zich tegoed aan de oliehoudende zaden van planten als zwarte mosterd en bladrammenas.

Nieuws

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid