Ga direct naar inhoud

Top 10 insecten in je tuin herkennen

Welke insecten leven er in je tuin? Bekijk hier 10 veelvoorkomende soorten.

Lieveheersbeestje insecten in je tuin

Lieveheersbeestjes

Deze kevers zijn dol op de bladluizen in je tuin. Zowel het volwassen dier als de larve verslindt enorme aantallen. De larve van het lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen, een volwassen exemplaar kan er wel 100 per dag opeten. Op je planten speelt zich dus een kleine oorlog af met als resultaat dat de kolonie bladluizen niet enorm uitdijt.

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Libellen

Bijvoorbeeld de blauwe glazenmaker, een zwerflustige soort die je regelmatig tegenkomt bij tuinvijvers.

Blauwe glazenmaker

Blauwe glazenmaker

Atalanta

Atalanta is een vrij grote vlinder met een vleugellengte van ongeveer 30 mm die overal in Nederland voorkomt. Een atalanta drinkt niet alleen nectar uit de bloemen van de vlinderstruik. In de herfst komen ze ook op overrijp fruit af. Als je appel- of perenboom in je tuin hebt, kun je het afgevallen fruit laten liggen voor de atalanta's. Of zet een schaaltje neer met beurs fruit dat je anders maar weg zou gooien. Bijvoorbeeld restjes van bananen, appels, pruimen, peren en druiven.

Atalanta vlinderpagina

Atalanta

Citroenvlinder

In het voorjaar een van de eerste vlinders die in je tuin rondvliegen en eitjes leggen. In juni zie je ineens veel minder vlinders. De citroenvlinder is dan niet echt verdwenen, maar als rups te vinden op jonge struiken van vuilboom en wegedoorn. Als een rups zich helemaal volgevreten heeft is hij klaar om zich te verpoppen. In juli komen de vlinders uit de pop en zie je weer citroenvlinders in je tuin rondfladderen.

Citroenvlinder insecten in je tuin

Citroenvlinder

Dagpauwoog

Met de grote ogen op zijn vleugels schrikt hij vogels en andere vijanden af. Vliegen en andere insecten verjaagt hij uit 'zijn' gebied. In het voorjaar duldt hij in zijn territorium geen andere mannetjes. 

Bekijk hier 10 veelvoorkomende vlinders

Dagpauwoog op hortensia in de tuin

Dagpauwoog

Hommel

Meest voorkomende soort is de aardhommel. In februari/maart verlaat de koningin haar overwinteringsplek. Ze laaft zich dan aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. Als ze voldoende opgeknapt is gaat ze op zoek naar een geschikte plek om haar kolonie te stichten. Dat kan een oud muizenhol zijn, maar ook een spouwmuur met isolatiemateriaal. De kolonie kan in de loop van het seizoen uitgroeien tot honderden hommels.

Herken de bekendste soorten hommels

Aardhommel in tuin

Aardhommel

Wilde bijen

Niet iedere bij hoort bij een bijenvolk. De meeste soorten leven zelfs alleen, solitair noem je dat. Ze vliegen van bloem tot bloem en verzamelen nectar en stuifmeel. Al doende bestuiven ze zo'n 30% van de planten. Heb je een insectenhotel? Dan zul je daar vaak de rosse metselbij zien. Het vrouwtje maakt haar nestgangen graag in bamboestengels. 

Rosse metselbij

Rosse metselbij

Zweefvlieg

Er zijn in Nederland wel 350 soorten zweefvliegen. Sommige lijken op bijen, andere op wespen. Een slimme truc om je gevaarlijker voor te doen dan je bent. In tuinen zie je vaak de snorzweefvlieg. Zelfs in piepkleine tuintjes en bij bloembakken op het balkon zweeft hij rond op zoek naar nectar en stuifmeel. De larve is een vraatzuchtig diertje, dat bladluizen in groten getale verorbert. Zweefvliegen helpen je dus plagen in je tuin onder de duim te houden.

Snorzweefvlieg tuindieren

Snorzweefvlieg

Langpootmug

Ziet er uit als een grote mug, maar steekt niet. Het leven van de volwassen langpootmug is maar kort. Eten doet hij nauwelijks. De larven van de langpootmug (emelten) doen dat juist wel. Die leven van de wortels van gras en heb je waarschijnlijk liever niet in je gazon. Spreeuwen en roeken zijn meesters in het opsporen van emelten en voeren ze in grote hoeveelheden aan hun jongen.

Langpootmug dieren in de tuin

Langpootmug

Wants

Er leven wel meer dan 600 soorten wantsen in Nederland. Een soort die veel in tuinen voorkomt, is de vuurwants. Vooral ’s zomers zie je vuurwantsen in grote groepen bij elkaar zitten. Met zijn felle kleuren waarschuwt hij vogels: ‘’Pas op, ik ben niet lekker!” De meeste vogels laten ze dan ook met rust. De vuurwants zuigt aan planten, maar valt ook andere insecten aan.

Vuurwants

Vuurwants

Mier

Behoort tot de succesvolste diergroepen ter wereld. Ze leven in een kolonie, veelal in holtes van bomen of in de bodem. In tuinen zie je vaak de zwarte wegmier. Onder de tegels van je terras vinden ze een ideale plek om hun nest te bouwen. Het is er droog en overdag warmt het lekker op onder de tegels.

Mier tuindieren

Mier

Oorwurm

Dit insect steekt of bijt niet. Met zijn ‘tangen’ kan hij je hooguit knijpen. De oorwurm is een echte alleseter, van plantaardig materiaal tot aan kleine diertjes zoals bladluizen. Alles gaat erin. Zodra de schemering valt, gaan ze op pad. Oorwurmen doen aan broedzorg. Het vrouwtje zorgt goed voor haar eieren en likt ze voortdurend, zodat ze niet beschimmelen.

Oorworm

Oorwurm