Dieren herkennen in je tuin

Als je de natuur in je tuin een beetje zijn gang laat gaan kruipt, vliegt en zwemt er van alles. Maar wat zijn het voor dieren? Bekijk hier 20 dieren die vaak in tuinen te vinden zijn.

Lieveheersbeestje

Lieveheersbeestje

Deze kever is dol op de bladluizen in je tuin. Zowel het volwassen dier als de larve verslinden enorme aantallen. De larve van het lieveheersbeestje eet gemiddeld 600 bladluizen, een volwassen exemplaar kan er wel 100 per dag opeten. Op je planten speelt zich dus een kleine oorlog af met als resultaat dat de kolonie bladluizen niet enorm uitdijt.

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Zevenstippelig lieveheersbeestje

Libelle

Bijvoorbeeld de blauwe glazenmaker, een zwerflustige soort die je regelmatig tegenkomt bij tuinvijvers.

Blauwe glazenmaker

Blauwe glazenmaker

Atalanta

Atalanta is een vrij grote vlinder met een vleugellengte van ongeveer 30 mm die overal in Nederland voorkomt. Een atalanta drinkt niet alleen nectar uit de bloemen van de vlinderstruik, maar ook vocht dat uit een dood dier loopt.

Atalanta

Atalanta

Citroenvlinder

In het voorjaar een van de eerste vlinders die in je tuin rondvliegen en eitjes leggen. In juni zie je ineens veel minder vlinders. De citroenvlinder is dan niet echt verdwenen, maar als rups te vinden op jonge struiken van vuilboom en wegedoorn. Als een rups zich helemaal volgevreten heeft is hij klaar om zich te verpoppen. In juli komen de vlinders uit de pop en zie je weer citroenvlinders in je tuin rondfladderen.

Citroenvlinder

Citroenvlinder

Dagpauwoog

Met de grote ogen op zijn vleugels schrikt hij vogels en andere vijanden af. Vliegen en andere insecten verjaagt hij uit 'zijn' gebied.
Bekijk hier 10 veelvoorkomende vlinders

Dagpauwoog

Dagpauwoog

Hommel

Meestvoorkomende soort is de aardhommel. In februari/maart verlaat de koningin haar overwinteringsplek. Ze laaft zich dan aan de nectar uit de eerste voorjaarsbloemen. Als ze voldoende opgeknapt is gaat ze op zoek naar een geschikte plek om haar kolonie te stichten. Dat kan een oud muizenhol zijn, maar ook een spouwmuur met isolatiemateriaal. De kolonie kan in de loop van het seizoen uitgroeien tot honderden hommels.
Herken de bekendste soorten hommels

Aardhommel in tuin

Aardhommel

Wilde bij

Niet iedere bij hoort bij een bijenvolk. De meeste soorten leven zelfs alleen, solitair noem je dat. Ze vliegen van bloem tot bloem en verzamelen nectar en stuifmeel. Al doende bestuiven ze zo'n 30% van de planten. Heb je een insectenhotel? Dan zul je daar vaak de rosse metselbij zien. Het vrouwtje maakt haar nestgangen graag in bamboestengels. 

Rosse metselbij

Rosse metselbij

Zweefvlieg

Er zijn in Nederland wel 350 soorten zweefvliegen. Sommige lijken op bijen, andere op wespen. Een slimme truc om je gevaarlijker voor te doen dan je bent. In tuinen zie je vaak de snorzweefvlieg. Zelfs in piepkleine tuintjes en bij bloembakken op het balkon zweeft hij rond op zoek naar nectar en stuifmeel. De larve is een vraatzuchtig diertje, dat bladluizen in groten getale verorbert. Zweefvliegen helpen je dus plagen in je tuin onder de duim te houden.

Snorzweefvlieg tuindieren

Snorzweefvlieg

Langpootmug

Ziet er uit als een grote mug, maar steekt niet. Het leven van de volwassen langpootmug is maar kort. Eten doet hij nauwelijks. De larven (emelten) doen dat juist wel. Die leven van de wortels van gras en heb je waarschijnlijk liever niet in je gazon. Spreeuwen en roeken zijn meesters in het opsporen van emelten en voeren ze in grote hoeveelheden aan hun jongen.

Langpootmug dieren in de tuin

Langpootmug

Wants

Er leven wel meer dan 600 soorten wantsen in Nederland. Een soort die veel in tuinen voorkomt is de vuurwants. Vooral ’s zomers zie je vuurwantsen in grote groepen bij elkaar zitten. Met zijn felle kleuren waarschuwt hij vogels: ‘’Pas op, ik ben niet lekker!” De meeste vogels laten ze dan ook met rust. De vuurwants zuigt aan planten, maar valt ook andere insecten aan.

 

Vuurwants

Vuurwants

Mier

Behoort tot de succesvolste diergroepen ter wereld. Ze leven in een kolonie, veelal in holtes van bomen of in de bodem. In tuinen zie je vaak de zwarte wegmier. Onder de tegels van je terras vinden ze een ideale plek om hun nest te bouwen. Het is er droog en overdag warmt het lekker op onder de tegels.

Mier tuindieren

Mier

Oorwurm

Dit insect steekt of bijt niet. Met zijn ‘tangen’ kan hij je hooguit knijpen. De oorwurm is een echte alleseter, van plantaardig materiaal tot aan kleine diertjes zoals bladluizen. Alles gaat erin. Zodra de schemering valt gaan ze op pad. De oorwurm doen aan ‘broedzorg’. Het vrouwtje zorgt goed voor haar eieren en likt ze voortdurend zodat ze niet beschimmelen.

Oorworm

Oorwurm

Pissebed

Is eigenlijk een soort kreeftje. Hij leeft van organisch materiaal en verteert zo afgevallen bladeren in compost. Pissebedden kruipen graag weg op een vochtig plekje, bijvoorbeeld tussen een paar stenen. Houd een plekje voor ze vrij in je insectenhotel!

Gewone pissebed

Gewone pissebed

Regenworm

Met zijn gangen verbetert de regenworm als ‘natuurlijke ploeg’ de bodem. En hij zet dode plantenresten om in vruchtbare aarde. Zonder regenwormen zouden veel van onze bodems levenloos zijn.

Merel met insecten en regenworm in de snavel

Een hapje voor het mereljong

Kruisspin

Zelfverzekerde dikke spin, die meestal midden in haar grote web zit. Bouwt het liefst op plekken waar de wind niet waait, dus ook vaak in tuinen of balkons.

 

Kruisspin

Kruisspin

Hooiwagen

Nepspin, want ze kunnen geen web maken en hebben ook maar 1 paar ogen. Ze eten alles en je kunt ze ook overal tegenkomen.

 

Hooiwagen

Hooiwagen

Kleine watersalamander

Een paar boomstammetjes of stapeltjes stenen zijn mooie schuilplekken voor de kleine watersalamander.

Kleine watersalamander

Kleine watersalamander

Groene kikker

Heb je een vijver in je tuin, grote kans dat er dan ook kikkers in zitten. Vanaf april kun je de eerste kikkers zien en horen. Met hun luide gekwaak proberen de mannetjes vrouwtjes te lokken. Om ook vrouwtjes verder weg te bereiken doen ze dat vaak samen, in koren. Dan is het geluid van de 'boerennachtegaal' nog luider. Na de paring zet het vrouwtje tussen de waterplanten haar eitjes af in meerdere klonten kikkerdril.

Groene kikker

Groene kikker

Slak

Misschien ben je ze liever kwijt dan rijk, maar ze zijn wel belangrijk voor de kringloop in je tuin. Ze zetten heel wat plantaardig materiaal om in nuttige voedingsstoffen voor je planten. Helaas zijn ze niet erg selectief en vreten ze ook aan nieuwe planten. Lees hier hoe je de slakken in je tuin onder de duim kunt houden

Gewone tuinslak

Gewone tuinslak

Huismus

Een huismus houdt niet van een tuin met schuttingen. In een heg kan hij schuilen en aan beide kanten uitvliegen om voedsel te zoeken.
Bekijk hier de 10 meestvoorkomende tuinvogels

Huismus

Huismus

Mol

De mol graaft een heel gangenstelsel. Die werkt als val. Regenwormen en andere diertjes die erin vallen eet hij op. De grootste bedreiging van de mol is de mens, want niet iedereen is even blij met zijn gegraaf.

Mol

Mol

Egel

Met al dat drukke verkeer heeft de egel het moeilijk in ons land. Bij gevaar rolt hij zich op tot een stekelig balletje. Dat werkt goed tegen natuurlijke vijanden maar helaas niet tegen auto's.

Egel Dieren herkennen

Egel versleept haar jongen naar een veilige plek.

Dieren herkennen in je tuin

logo