Ga direct naar inhoud
Terug

Hardlooproute Lappendeken Carolinahoeve

Waar: Nationaal Park Veluwezoom

Route Carolinahoeve
40 minuten
5 km

Over de route

De hardlooproute voert je langs statige beukenlanen, weidse graslanden en monumenten. Mocht je onderweg even op adem willen komen dan kun je neerstrijken bij de Carolinahoeve. Onderweg kun je de sporen zien van de vele wilde zwijnen die hier - vooral 's nachts - de bodem omwroeten op zoek naar eetbare wortels en insecten. En als je goed kijkt kun je tijdens je rondje best ergens een zwijn spotten.

LET OP

Vanaf 1 juli 2024 is de doorgaande weg over de Posbank deels afgesloten voor auto’s en motoren. Ook een aantal kleinere parkeerplaatsen langs deze weg gaat dicht. Hierdoor kan het extra druk zijn. Lees meer > Voor meer info over parkeren rondom Nationaal Park Veluwezoom, kijk op posbank-parkeren.nl.

Waar kun je starten

Veluwezoom-edelhert-regen-NAMO80177

Wat kom je onderweg tegen?

Rouwenberg op een historische prent
Rouwenberg tegenwoordig
Alleen de vroegere waterkelder is nog terug te vinden op de Rouwenberg

1. Rouwenberg

Boven op deze heuvel, de Rouwenberg, stond ooit een jachtslot. Koning-stadhouder Willem III liet het bouwen in de 17e eeuw, maar het stond er niet lang. In 1795 trokken plunderende Franse troepen door de streek. Ook het jachtslot en de bijbehorende Chinese theekoepel moesten het ontgelden. Van dit roerige verleden merk je niets meer op deze rustige, bosrijke plek. Ook van het later gebouwde landhuis Brouwers Zathe is weinig over. Alleen de waterkelder ligt er nog.

De Haverkist was vroeger een boswachterswoning
De Haverkist in de twintiger jaren van de vorige eeuw

2. De Haverkist

De hardlooproute voert je hier langs monument De Haverkist. Dit was oorspronkelijk de dienstwoning van de boswachter van de Onzalige Bossen. Tot 1991 had het huis geen stromend water en elektriciteit. De gemeente Rheden plaatste De Haverkist in 2017 op de gemeentelijke monumentenlijst, onder meer vanwege de ‘uitermate beeldbepalende ligging in een open plek aan de rand van de Onzalige Bossen’.

De monumentale Koningslaan

3. Koningslaan

De monumentale bomenlaan waar je hier overheen loopt is de Koningslaan. In de 17e eeuw gaf Willen III de opdracht de laan aan te leggen. Deze vormde een kaarsrechte verbindingsweg tussen zijn jachtslot Hof te Dieren en het jachtslot De Ginkel, vlak bij Ede. Grote delen van deze route zijn nog altijd intact.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda