Wandelen

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk

Wandelen

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk

Prachtige route door het bos, langs het beekje de Rosep en het Belversven dat naast een fraai heideveld ligt. De route wordt aangegeven met rode pijlen. Bij Boshuys Hermitage kun je nog even nagenieten.

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

Huisregels

Praktisch

De route

 Startpunt

1Beekje de Rosep

Aan je rechterkant kun je tussen de bomen door een klein beekje zien stromen: de Rosep. Langs dit beekje liggen verschillende kuilen.

Helemaal zeker is het niet, maar men vermoedt dat hier vroeger vis in gevangen werd, bijvoorbeeld paling en voorntjes. De Rosep stroomde wel eens over en dan bleef het water met de vis in de kuilen achter.

2Postkoetsen

Je loopt nu over de Posthoornseweg. Vroeger was dit een belangrijke postkoetsverbinding tussen Oisterwijk en Haaren. Nu is de weg vooral een fysieke grens tussen de gebieden van Natuurmonumenten aan de ene kant en de gebieden van Brabants Landschap aan de andere kant.

Kijk vooral eens links in de verte bij de bosrand en op de akkers, hier staan heel vaak reeën. Je kunt deze prachtige dieren ook verder op de route in het bos en op de heide nog tegenkomen.

ree Kampina
Postkoetsen

3De Stenen Heul

Dit gebied en het bruggetje heten beide Stenen Heul, omdat op deze plek de eerste stenen boogvormige brug lag. Alle andere bruggetjes over de Rosep waren van hout. Een heul is een oude benaming voor boogvormige brug en heul stamt weer af van heuvel. Het bolle middenstuk doet namelijk aan een heuvel denken.

De Rosep

Onder het bruggetje loopt de Rosep. Dit is de enige beek in de omgeving die in Brabant ontspringt. Hij stroomt van Moergestels Broek door de Oisterwijkse Bossen en Vennen naar de Kampina om te eindigen in de Essche Stroom. 

De beek bestaat uit regen- en kwelwater. Kwelwater is water dat naar bovenkomt, nadat het jarenlang onder de grond heeft gezeten. Hierdoor heeft het water een bijzonder goede kwaliteit en zit het vol mineralen.

Kleine rovers in de natuur

Het water zit vol leven. Een van die bewoners is de roofwants die op andere insecten jaagt. Ook soorten als de beekloper en schaatsenrijder zijn roofwantsen. De haren op de pootjes van deze wantsen zitten zo dicht bij elkaar dat er lucht tussen blijft zitten. Hierdoor scheren ze als een hovercraft over het water. 

Als je goed oplet, dan kan het zomaar zijn dat je de felblauwe ijsvogel langs ziet vliegen. Deze prachtige vogel broedt vaak in de steile oevers van de Rosep.

Schaatsenrijder
De Stenen Heul

4Verbinden van natuur

Op de grote open vlakte heeft Natuurmonumenten twee heidegebieden met elkaar verbonden. Deze gebieden lagen namelijk eerst geïsoleerd. Dieren zoals de levendbarende hagedis, de nachtzwaluw en verschillende sprinkhanen konden zich daardoor niet goed verplaatsen en voortplanten.

Om de verbinding te kunnen maken, hebben we een aantal bomen gekapt en de voedselrijke toplaag van de bodem weggehaald. Woekerende begroeiing krijgt zo minder kans, terwijl de heide juist volop de ruimte krijgt om te groeien.

Struikheide detail
Verbinden van natuur

5Grote grazers

In dit stuk van de Kampina grazen zowel paarden als runderen om de heide open te houden en variatie in het bos te krijgen. Het zijn zeer gewaardeerde Natuurmonumenten-collega's ;-)

Wist je trouwens dat runderen en paarden op verschillende manieren grazen? Runderen eten vooral gras en snijden dat met hun tong. Paarden eten ook veel gras, maar dat doen ze met hun tanden. Daarnaast eten ze ook struiken, planten en bast.

IJslandse paarden in de natuur
Grote grazers

6Zangers in het riet

Riet is een ideale plek voor zangvogels als grote karekiet en de blauwborst (foto). Ook de roerdomp komt hier voor. Dit is een reigerachtige vogel met goede schutkleuren. Je zult hem dus niet gemakkelijk zien, maar zijn roep is niet te missen: die klinkt namelijk als een scheepshoorn of tuba.

mooie blauwborst
Zangers in het riet

7Natte broekenpad

Onder de excursieleiders van Natuurmonumenten heet dit het ‘nattebroekenpad’. De adelaarsvarens aan beide zijden van het pad worden door de regen zo zwaar, dat ze naar binnen gaan hangen. En iedereen die er dan langs loopt, krijgt een natte broek.

Ven van de Maas

De meeste vennen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen en op Kampina ontstonden door winderosie vlak na de laatste ijstijd. Het Belversven vormt een uitzondering. Het is vermoedelijk een oude arm (bocht) van de Maas, die ooit dus veel zuidelijker liep.

Het is de ligging van het Belversven die direct verraad dat de ontstaansgeschiedenis anders is. De wind blaast sinds de laatste IJstijd namelijk meestal uit het zuidwesten. De door winderosie ontstane vennen liggen dan ook zuidwest richting noordoost. Het Belversven ligt echter in een lengterichting: noord-zuid.

Adelaarsvarens
Natte broekenpad

8Krakende dennen

Je ziet hier veel hoge, rechte grove dennen staan. Deze zijn in het verleden aangeplant voor houtproductie. Het dennenhout werd gebruikt om de mijngangen te stutten.

Men koos voor deze dennen, omdat het hout kraakt voordat het breekt. Kinderen luisterden in de mijn of ze de dennen hoorden kraken en sloegen alarm als ze iets verdachts hoorden. Mijnwerkers konden zo op tijd wegkomen voordat de gang instortte.

Grove den dennenappel
Krakende dennen

9Veenmos

In de sloot zie je een vochtig groen tapijt van veenmos, ook wel spagnum genoemd. Het is een grappig plantje, want het groeit laag op laag en is aan de onderkant droog. Waar andere planten hun water en voedsel veelal uit de grond halen, haalt veenmos juist zijn water en voedsel uit de lucht. Veenmos is daarom vochtig aan de bovenkant. Het is dus de wereld op z’n kop! 

Je hebt nu het rondje rondom het Belversven achter de rug. Volg de rode pijlen en je komt vanzelf weer terug op de parkeerplaats. Je loopt hierbij nog door een mooi stukje bos.

Wil je de natuur nog extra beleven? Prikkel dan eens je zintuigen: voel de structuur van verschillende soorten bomen, aai het mos en snuif nog eens extra goed de geur van het bos op. Nog een fijne wandeling en tot ziens!

Tip: Nagenieten van je wandeling? Zoek dan een plekje bij één van de horecagelegenheden in de buurt, zoals Boshuys Hermitage.

Veenmos
Veenmos
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.