Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk

Waar: Kampina

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk
1 uur 36
4,8 km

Over de route

Prachtige route door het bos, langs het beekje de Rosep en het Belversven dat naast een fraai heideveld ligt. De route wordt aangegeven met rode pijlen. Bij Boshuys Hermitage kun je nog even nagenieten.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Burg. vd Oeverweg - Posthoornseweg

Wat kom je onderweg tegen?

1. Beekje de Rosep

Aan je rechterkant kun je tussen de bomen door een klein beekje zien stromen: de Rosep. Langs dit beekje liggen verschillende kuilen.

Helemaal zeker is het niet, maar men vermoedt dat hier vroeger vis in gevangen werd, bijvoorbeeld paling en voorntjes. De Rosep stroomde wel eens over en dan bleef het water met de vis in de kuilen achter.

ree Kampina

2. Postkoetsen

Je loopt nu over de Posthoornseweg. Vroeger was dit een belangrijke postkoetsverbinding tussen Oisterwijk en Haaren. Nu is de weg vooral een fysieke grens tussen de gebieden van Natuurmonumenten aan de ene kant en de gebieden van Brabants Landschap aan de andere kant.

Kijk vooral eens links in de verte bij de bosrand en op de akkers, hier staan heel vaak reeën. Je kunt deze prachtige dieren ook verder op de route in het bos en op de heide nog tegenkomen.

Schaatsenrijder

3. De Stenen Heul

Dit gebied en het bruggetje heten beide Stenen Heul, omdat op deze plek de eerste stenen boogvormige brug lag. Alle andere bruggetjes over de Rosep waren van hout. Een heul is een oude benaming voor boogvormige brug en heul stamt weer af van heuvel. Het bolle middenstuk doet namelijk aan een heuvel denken.

De Rosep

Onder het bruggetje loopt de Rosep. Dit is de enige beek in de omgeving die in Brabant ontspringt. Hij stroomt van Moergestels Broek door de Oisterwijkse Bossen en Vennen naar de Kampina om te eindigen in de Essche Stroom. 

De beek bestaat uit regen- en kwelwater. Kwelwater is water dat naar bovenkomt, nadat het jarenlang onder de grond heeft gezeten. Hierdoor heeft het water een bijzonder goede kwaliteit en zit het vol mineralen.

Kleine rovers in de natuur

Het water zit vol leven. Een van die bewoners is de roofwants die op andere insecten jaagt. Ook soorten als de beekloper en schaatsenrijder zijn roofwantsen. De haren op de pootjes van deze wantsen zitten zo dicht bij elkaar dat er lucht tussen blijft zitten. Hierdoor scheren ze als een hovercraft over het water. 

Als je goed oplet, dan kan het zomaar zijn dat je de felblauwe ijsvogel langs ziet vliegen. Deze prachtige vogel broedt vaak in de steile oevers van de Rosep.

Praktische informatie

  • Wandelen op wegen en paden

  • Houd rekening met grote grazers

  • Honden welkom, mits aan de lijn

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda