Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Wandelen

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk

Wandelen

Wandelroute Belversven, bij Oisterwijk

Prachtige route door het bos, langs het beekje de Rosep en het Belversven dat naast een fraai heideveld ligt. De route wordt aangegeven met rode pijlen.

Wandel deze route met onze route app

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

De route

 Startpunt

1Beekje de Rosep

Aan je rechterkant kun je tussen de bomen door een klein beekje zien stromen: de Rosep.Langs dit beekje liggen verschillende kuilen. Helemaal zeker is het niet, maar men vermoedt dat hier vroeger vis in gevangen werd, bijvoorbeeld paling en voorntjes. De Rosep stroomde wel eens over en dan bleef het water met de vis in de kuilen achter.

2Postkoetsen

Je loopt nu over de Posthoornseweg. Vroeger was dit belangrijke postkoetsverbinding tussen Oisterwijk en Haaren.Nu is de weg vooral een fysiek herkenbare grens tussen de gebieden van Natuurmonumenten aan de ene kant en de gebieden van Brabants Landschap aan de andere kant. Kijk vooral eens links in de verte bij de bosrand en op de akkers, hier staan heel vaak reeën. Je kunt deze prachtige dieren ook verder op de route in het bos en op de heide nog tegenkomen.

3De Stenen Heul

Het gebied en het bruggetje heet Stenen Heul, omdat op deze plek de eerste stenen boogvormige brug lag over de Rosep, alle andere bruggetjes waren van hout.Een heul is een oude benaming voor boogvormige brug en heul stamt weer af van heuvel. Het bolle middenstuk doet namelijk aan een heuvel doen denken.Onder het bruggetje loopt de Rosep. De Rosep is de enige beek in de omgeving die in Brabant ontspringt. Hij stroomt van Moergestels Broek door de Oisterwijkse Bossen en Vennen naar Kampina om te eindigen in de Essche Stroom. De beek bestaat uit regen- en kwelwater. Kwelwater is water dat naar bovenkomt, nadat het jarenlang onder de grond heeft gezeten. Hierdoor heeft het water een bijzonder goede kwaliteit en zit het vol mineralen. RoversHet water zit vol leven. Een van de bewoners is de roofwants, waaronder soorten als de beekloper en schaatsenrijder vallen. De haren op de pootjes van deze wantsen zitten zo dicht bij elkaar dat er lucht tussen blijft zitten. Hierdoor scheren ze als een hovercraft over het water. En je maakt zomaar kans dat je de felblauwe ijsvogel langs ziet vliegen. Deze prachtige vogel broedt vaak in de oevers van de Rosep.

4Verbinden van natuur

Op de grote open vlakte heeft Natuurmonumenten twee heidegebieden met elkaar verbonden. Deze gebieden lagen namelijk eerst geïsoleerd. Dieren zoals de levendbarende hagedis, de nachtzwaluw en  verschillende sprinkhanen konden zich daardoor niet goed verplaatsen en voortplanten.Om de verbinding te kunnen maken, hebben we een aantal bomen gekapt en de voedselrijke toplaag van de bodem weggehaald. Woekerende begroeiing krijgt zo minder kans en de heide krijgt juist volop kans om te groeien!

5Grote grazers

In dit stuk van de Kampina grazen zowel paarden als runderen om de heide open te houden en variatie in het bos te krijgen. Het zijn zeer gewaardeerde Natuurmonumenten-collega's ;-) Wist je trouwens dat runderen en paarden op verschillende manieren grazen? Runderen eten vooral gras en snijden dat met hun tong. Paarden eten ook veel gras, maar dat doen ze met hun tanden. Daarnaast eten ze ook struiken, planten en bast.

6Zangers

Om je heen vind je veel riet en wilgen. Dit is een ideale plek voor zangvogels als grote karekiet en de blauwborst. Ook de roerdomp komt hier voor. Dit is een reigerachtige vogel met goede schutkleuren. Je zult hem dus niet gemakkelijk zien, maar zijn roep is niet te missen: die klinkt namelijk als een scheepshoorn of tuba. 

7Natte broekenpad

Onder de excursieleiders van Natuurmonumenten heet dit het ‘nattebroekenpad’. De adelaarsvarens aan beide zijde van het pad worden door de regen zo zwaar, dat ze naar binnen gaan hangen. En iedereen die er dan langs loopt, krijgt een natte broek.Ven van de MaasDe meeste vennen in de Oisterwijkse Bossen en Vennen en op Kampina zijn ontstaan door winderosie vlak na de laatste IJstijd. Het Belversven is hierop een uitzondering. Het is namelijk een oude arm (bocht) van vermoedelijk de Maas, die ooit dus veel zuidelijker liep. Het is de ligging van het Belversven die direct verraad dat de ontstaansgeschiedenis anders is. De wind blaast sinds de laatste IJstijd meestal uit het zuidwesten. De door winderosie ontstane vennen liggen dan ook zuidwest richting noordoost. Het Belversven ligt echter in een lengterichting: noord-zuid.

8Krakende dennen

Je ziet hier veel hoge, rechte grove dennen staan. Deze zijn in het verleden aangeplant voor houtproductie. Het dennenhout werd gebruikt om de mijngangen te stutten.Men koos voor deze dennen, omdat het hout kraakt voordat het breekt. Kinderen luisterden in de mijn of ze de dennen hoorden kraken en sloegen alarm als ze iets verdachts hoorden. Mijnwerkers konden zo op tijd wegkomen voordat de gang instortte.

9Veenmos

In de sloot zie je een vochtig groen tapijt van veenmos, ook wel spagnum genoemd. Het is grappig plantje, want het groeit laag op laag en is aan de onderkant droog.Waar andere planten hun water en voedsel veelal uit de grond halen, haalt veenmos juist zijn water en voedsel uit de lucht. Veenmos is daarom vochtig aan de bovenkant. Het is dus de wereld op z’n kop! Je hebt nu het rondje rondom het Belversven achter de rug. Volg de rode pijlen en je komt vanzelf weer terug op de parkeerplaats. Je loopt hierbij nog door een stukje bos.Wil je de natuur nog extra beleven? Prikkel dan eens je zintuigen: voel de structuur van verschillende soorten bomen, aai het mos en snuif nog eens extra goed de geur van het bos op. Nog een fijne wandeling en tot ziens!Tip: Nagenieten van je wandeling? Zoek dan een plekje bij één van de horecagelegenheden in de buurt, zoals Boshuys Hermitage.

logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.