Wandelroute Aderven in Oisterwijk
Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk
Over de route
Korte wandeling door een rustig deel van het bos, twee vennen waar je kunt genieten van futen, wilde eenden en dodaarzen. Binnen drie kwartier ben je weer opgeladen!
Volg tijdens je wandeling de groene pijlen.
Waar kun je starten
Parkeerplaats Adervendreef
Wat kom je onderweg tegen?
1. Klein Aderven
Vrijwel direct na de eerste bocht op de route, ontdek je het eerste ven : het Klein Aderven. We zijn niet honderd procent zeker waar de naam vandaan komt. Er bestaan namelijk twee verklaringen. Je kunt zelf bepalen welke jij het meest geloofwaardig vindt.
De naam kan verwijzen naar de wateraders die onder in de bodem zitten. Een andere verklaring is dat 'Ader' een verbastering is van adder, een slang die hier in Brabant niet meer voorkomt.
Door de aders in de bodem varieerden de natte wateromstandigheden behoorlijk, waardoor boeren hier moeilijk hun gewassen konden verbouwen. Vroeger had men de neiging om dit soort plekken een negatieve naam te geven. Het woord ‘adder’ past daarbij prima. Net zoals bij de Duivelsberg, die haar naam aan dezelfde omstandigheden dankt en richting het westen, in het verlengde van het Klein Aderven ligt.
2. Stille oorlogsherinnering
Als je nu over het Adverven heen kijkt, dan is het je lastig voor te stellen dat hier aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zich een drama voltrok.
Hein Schut zat ondergedoken bij zijn broer Theo in de landbouwenclave Balsvoort, hier vlak bij op de Kampina. Samen met zijn andere broer Bernard hielp hij andere onderduikers. Totdat ze door Duitsers opgepakt werden. Bernard werd neergeschoten tijdens zijn vluchtpoging. Hein Schut werd in Oisterwijk gemarteld en uiteindelijk hier bij het Klein Aderven doodgeschoten. De inkerving in een boom hier vlak bij is een stille herinnering aan hem en een andere krijgsgevangene, met de naam Gijs Schellen.
Wil je de plek zien waar Bernard en Hein Schut onderduikers aan onderdak geholpen hebben? Download dan de Logtsevelden route (geel) op de Kampina. Die wandeling voert je langs de voormalige landbouwenclave waar de familie Schut woonde.
3. Watervogelparadijs
Ons advies: ga eens lekker zitten en geniet voor een moment van al het moois dat de natuur te bieden heeft. Het water, de stilte, het bos.
Speur op het ven naar watervogels zoals de dodaars, fuut en wilde eend die er regelmatig zitten.
Dotje
Wij zeggen in de volksmond meestal doo-daars, maar eigenlijk is het dod-aars. Het vogeltje dankt zijn naam namelijk aan het witte dotje dons op zijn kontje.
Waterlelies
Zomers bloeien hier witte waterlelies, in de andere seizoenen zie je de grote bladeren drijven. Het zijn prachtige bloemen, maar Natuurmonumenten is eigenlijk niet zo blij met deze waterplant. Het Klein Adverven is net als veel andere vennen in Oisterwijk van oorsprong een ven met voedselarm water. Daar horen bijzondere planten bij zoals zonnedauw en moerashertshooi.
De waterlelie is juist een soort die voorkomt in voedselrijk water. Een teken dus dat de waterkwaliteit niet is zoals het hoort! Bovendien groeit de waterlelie snel, waardoor hij andere waterplanten verdringt en ook dat is zonde. Voor een gezonde en sterke natuur is afwisseling van planten en dieren nodig. Desondanks snappen we dat het een prachtig tafereel biedt.
Praktische informatie
Wandelen op wegen en paden
Honden welkom, mits aan de lijn