Fietsen

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Fietsen

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Maak een gevarieerde fietstocht van 33 km. door Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in het hart van Noord-Brabant. Een rondtocht langs beken en boerderijen, vennen en vergezichten over de hei, door de natuur en het buitengebied van Oisterwijk en Boxtel. Met onderweg verrassende routepunten en prachtige plekken om te pauzeren.

  • Let op: bij veel regenval kan de fietsroute slecht begaanbaar zijn, een deel is onverhard. 
  • Regelmatig zie je in de tekst 'fkp' met een getal er achter staan. Dit zijn de fietsknooppunten

De route

 Startpunt

1De Brouwkuip

Routebeschrijving
Volg vanaf het bezoekerscentrum de Van Tienhovenlaan in zuidelijke richting (houd het gebouw aan je rechterzijde). Na iets meer dan honderd meter zie je links een klein ven liggen, de Brouwkuip.

Punt 1: De Brouwkuip
De Brouwkuip is een van de vele vennen in dit natuurgebied. Het is een voedselarm ven waar bijzondere planten, zoals het waterdrieblad groeien. Boven het water scheren vaak libellen en misschien spot je de ijsvogel wel! Het ven dankt zijn naam aan de brouwers, die hier vroeger hun kuipen zouden hebben schoongespoeld. Of zou het minder romantisch zijn en lijkt de vorm gewoon op een brouwkuip?

ijsvogel
De Brouwkuip
Brouwkuip
De Brouwkuip

2Brandven

Routebeschrijving
Blijf de Van Tienhovenlaan volgen. Na zo'n 500 meter zie je in de herfst en winter rechts tussen de bomen een ven liggen, het Brandven.

Punt 2: Het Brandven
In de late lente en zomers zie je het Brandven bijna niet liggen. Fiets je in de herfst en winter langs, dan kan het ven bij een zonnetje prachtig schitteren tussen de bomen. Veel van de namen van de vennen hebben een verleden, zoals de brouwkuip waar je net al langsreed. Uit het Brandven werd vroeger bluswater voor de brandweer geschept.

Wanneer je een van de vennen bezoekt tijdens het wandelen, kun je zomaar de dodaars zien. Het vogeltje 'hinnikt' heel herkenbaar. En zijn naam? Die dankt hij aan het donzen dotje bij zijn achterste.

Dodaars
Brandven

3Beekje de Rosep

Routebeschrijving
Fiets nu verder over dezelfde straat, die nu Heiligenboom heet. Vervolg je weg over Heiligenboom tot aan de kruising met de Zandstraat (fietsknooppunt 13). Sla hier net voorbij Café Croy 't Stokske linksaf de Zandstraat in (richting fkp 79). Hier kom je uiteindelijk bij punt 3: het bruggetje over de Rosep.

Punt 3: Beekje de Rosep
Onder dit bruggetje stroomt de Rosep, de enige Brabantse beek die in Nederland ontspringt. Het brongebied ligt ten zuidoosten van Moergestel. Bijna 10 jaar geleden werd de beek ten noorden van de brug verbreed en minder diep gemaakt. Dat levert ruimte op voor natuur die van oudsher in dit beekdal thuishoort, van waterplanten tot tal insectensoorten, boven én onder water!

Beekje de Rosep
Beekje de Rosep

4Leugenbenkskes

Routebeschrijving
Rijd over het bruggetje verder de Zandstraat uit tot de T-splitsing (fkp 85) met de Fransebaan en Heikant. Sla linksaf de Fransebaan in (richting fkp 22). Steek verderop bij fkp 22 de Oirschotsebaan over, blijf rechtdoor de Fransebaan volgen tot fietsknooppunt 86. Hier staan de 'leugenbenkskes'.

Punt 4: Leugenbenkskes
Neem plaats op een van de leugenbenkskes en vertel maar zouden we haast zeggen. Vroeger kwamen hier de 'oudere mannen' om te kletsen. Bij een leugenbank werden laatste nieuwtjes ofwel roddel en achterklap uitgewisseld. Daar zullen vast wat sterke verhalen, leugentjes, tussen hebben gezeten! Het zijn niet meer de originele bankjes, maar het verhaal blijft bestaan.

Leugenbenkskes
Leugenbenkskes

5Dal van de Beerze

Routebeschrijving
Vanuit de straat waar je vandaan kwam, ga je nu rechts (richting fkp 90). Rijd de Rosepdreef door met enkele bochten tot je bij een duidelijke Y-splitsing komt. Houd rechts aan, maar sla direct linksaf (naar fkp 9). Je fietst nu op de Logtsebaan. Blijf deze weg volgen (dus NIET meer fkp 9). Halverwege kom je langs het prachtige Dal van de Beerze. Stap bij een van de ingangen zeker even af, geniet van het uitzicht en speur naar de vogels.

Punt 5: Dal van de Beerze
Hier kijk je op verschillende punten uit over het Dal van de Beerze, waar vaalwitte Charolais-runderen de natuur begrazen. Het herstelde beekdal is op deze plek begin jaren negentig flink verbreed. Het is nu een retentiebekken, ofwel overstromingsvlakte voor hoogwater. Dit heeft een enorme aantrekkingskracht op tal van vogels. En ook de inheemse visstand is hier hersteld. Er zijn paaiplekken voor kleine en grote modderkruiper, kopvoorn en de zeldzame kwabaal. Dankzij de aanleg van vistrappen kunnen de dieren ook nieuwe leefgebieden bereiken.

Dal van de Beerze
Dal van de Beerze

6Banisveld met uitkijktoren

Routebeschrijving
Rijd nu een flink stuk verder. Fiets alsmaar rechtdoor tot het kruispunt met de Nieuwedijk. Sla linksaf  de Nieuwedijk op (rechts ligt pannenkoekenhuis de Rode Haktol). Bij het kruispunt met Brinksdijk (links ligt een Natuurmonumenten parkeerplaats) fiets je verder rechtdoor; de weg wordt Koevoortseweg. Als je af en toe naar links kijkt, kun je een uitkijktoren zien. Dat is onze volgende stop!

Draai na de grote boerderij (Hoeve Banisveld), scherp links-terug de asfaltweg Banisveld in. Fiets verder tot je de uitkijktoren ziet. Parkeer hier je fiets voor een mooie stop.

Punt 6: Banisveld met uitkijktoren
Op Banisveld liggen heidevelden en plassen die nog niet zo oud zijn. Ruim 100 hectare agrarisch land is hier teruggegeven aan de natuur. Een geslaagd project om de natuur in Nationaal Landschap Het Groene Woud te herstellen en te behouden. De vlakte wordt opengehouden dankzij het graaswerk van Aberdeen Angus-runderen. In het voorjaar is dit een van de plekken waar bezoekers de wielewaal regelmatig horen! De uitkijktoren biedt verder een prachtig uitzicht over het gebied.

Uitkijktoren Banisveld
Banisveld met uitkijktoren

7Beerze en blauwgraslandjes

Routebeschrijving
Vanaf de uitkijktoren vervolg je je weg weer. Het asfalt maakt plaats voor een halfverhard en daarna een zandpad. Ga vóór het wildrooster met de bocht mee rechtsaf de Brinksdijk op (volg het rode wandelpijltje). Je passeert 2 keer een sluisje over De Beerze. Misschien staat de grote poort al open, duw anders open en ga verder. Je mag hier gewoon fietsen, al is het wel heel zanderig.

Punt 7: Beek de Beerze en blauwgrasland
Je passeerde net weer de Beerze, die hier prachtig kronkelt door zogeheten blauwgraslandjes. Oude hooilandjes waar kwetsbare planten groeien, zoals watermunt, klokjesgentiaan, blauwe zegge en blauwe knoop (foto). 

Blauwe knoop
Beerze en blauwgraslandjes

8Verdwenen nederzetting Balsvoort

Routebeschrijving
Volg na het hek het 'lagere' pad dat rechtsaf buigt (volg de driehoek wandelroute 31), je fietst nu over de Balsvoortseweg. 

Punt 8: Verdwenen nederzetting Balsvoort
Op deze plek stond ooit een hoeve als onderdeel van een afgelegen nederzetting Balsvoort, die in de jaren dertig geleidelijk aan verdween. De keuterboertjes konden op deze afgelegen plek met arme grond nauwelijks nog de kost verdienen. Wat bleef was het kleinschalige landschap waar koeien nu de hoofdbewoners vormen. De stenen die de contouren aangeven van de oude boerderij zijn ook een mooie plek voor hagedissen. 

Balsvoort hoeve
Verdwenen nederzetting Balsvoort

9Heide van Kampina

Routebeschrijving
Rijd de Balsvoortseweg helemaal uit, ga door het grote hek, tot de Y-splitsing en dan rechtsaf de Melaniedreef in. Na een paar honderd meter kijk je uit over de heide van de Kampina.

Punt 9: Heide van Kampina
Je hebt hier mooi zicht op de heide van Kampina, met struikheide op de droge stukken en dopheide op de vochtige delen. Het groengele gras is pijpestrootje, dat overwoekert helaas de heide. Daarom plagt Natuurmonumenten hier stukken, daar krijgt heide weer de kans te ontkiemen. Vanaf deze plek kun je op lage boomtopjes de roodborsttapuit zien zitten of in de lucht een veldleeuwerik prachtig horen zingen. Ook kun je hier zomaar overstekende paarden tegenkomen. De heide en het bos wordt door de viervoeters begraasd. De kudde bestaat uit IJslandse pony’s en paarden in allerlei kleurstellingen.

Heide van Kampina
Heide van Kampina
Paarden op de heide
Heide van Kampina

10Belversven

Routebeschrijving
Rijd alsmaar rechtdoor, de Melaniedreef gaat ongemerkt over in de Annadreef. En je fietst van de heide het bos in. Ga helemaal aan het einde van de Annadreef linksaf, de Kempseweg op. De route gaat nu een heel stuk verder, maar onderweg kom je nog bij een aantal leuke punten. Stap gerust even af! 

Sla bij het volgende kruispunt voor de St. Annakapel linksaf de Roond in. Blijf de doorgaande weg 'De Roond' helemaal volgen, met de bochten mee. Ga (ongeveer 200 meter voor het spoor) linksaf 'Het Loo' in (naar fkp 45). Aan het einde van de weg (een zandkruispunt) rechtsaf de Huisvennen in. Volg de weg helemaal, je rijdt een stuk langs het spoor. Aan het einde van de weg bij het spoor ga je met de bocht mee linksaf de Belversebaan op (nog steeds richting fkp 45).

Volg daar fkp 87. Links zie je een mooi berkenbos, even verder komt ineens rechts het weidse Belversven tevoorschijn. Je kunt op meerdere plekken afstappen en een kijkje nemen. 

Punt 10: Het Belversven
De lucht weerspiegelt in deze uitgestrekte waterplas. Het heldere water is te danken aan een grondige schoonmaakactie uit de jaren negentig. Aan de oevers groeit onder meer wilde gagel, een aromatisch geurende struik die van zurige, venige bodems houdt. Deze gagel werd vroeger onder andere gebruikt als 'vlooienkruid', de geur zou insecten weghouden. In augustus kleurt hier de heide prachtig paars! Met het zand, water en de bomen geeft dat een prachtig kleurenpalet.

Belversven op Kampina
Belversven

11Molensteen

Routebeschrijving
Voorbij het Belversven ga je op de kruising rechtsaf de Burgemeester Schijvenslaan in. Hier heeft jarenlang een molensteen gelegen die het punt markeerde.  

Punt 11: Molensteen
Iets voorbij de bocht lag tientallen jaren een stevige molensteen naast het fietspad. Het gevaarte werd in de jaren vijftig geplaatst op de gemeentegrens van Boxtel en Oisterwijk. De steen komt uit de Kerkhovense molen in Oisterwijk, een ronde stellingmolen die vroeger meel, veevoeder en schors maalde. Deze steen van basaltlava is gemaakt voor het malen van schors. 

Molensteen
Molensteen

12Boshuis Venkraai

Routebeschrijving
Rijd dit pad uit en ga op de T-splitsing linksaf de Valkeniersbaan in. Ga vervolgens aan het einde van de weg rechtsaf de Fransebaan in. Fiets verder op de Fransebaan, op de kruising met de Logt en Rosepdreef, ga je rechtsaf de Rosepdreef in (dit kruispunt ben je al eerder gepasseerd). Voorbij de Rosephoeve en over de Rosep kom je bij een Y-splitsing: ga rechtsaf de Scheibaan in.

Steek bij de Belvertshoeve over en ga linksaf het fietspad op. Steek aan het einde de Rosepdreef over en volg het fietspad tot de Oirschotsebaan. Steek deze straat voorzichtig over en sla rechtsaf op het fietspad. Na ongeveer 100 meter kun je linksaf de Van Swinderenlaan in. Je fietst dan vanzelf tegen Boshuis Venkraai aan.

Punt 12: Boshuis Venkraai
Dit prachtig gelegen boscafé is voor veel fietsers en wandelaars een ideaal rustpunt. De naam van de horecagelegenheid verwijst naar de zwarte stern, een vogel die hier vroeger voorkwam en wel ‘venkraai’ werd genoemd.

Boshuis Venkraai
Boshuis Venkraai

13Bijna terug

Routebeschrijving
Ga, gezien vanaf het fietspad je vandaan komt rechtsaf de Bosweg op. Je fietst dan tussen het Heiven en het Voorste Goorven door.

Stap nog één keer af! Vanaf het bankje op het heuveltje heb je een prachtig uitzicht op het meest gefotografeerde ven van Nederland! 

Dan fiets je het laatste stukje naar het eindpunt. Sla linksaf bij het kruispunt de Groot Speyklaan in. Let op tegemoetkomend verkeer. Na 500 meter ben je terug bij het bezoekerscentrum.

Tot slot
We hopen dat u veel fietsplezier heeft gehad! En we zijn benieuwd naar uw beoordeling. Nog vragen? Stel ze gerust in het bezoekerscentrum of stuur een mailtje naar: [email protected] 

Voorste Goorven - Oisterwijkse Bossen
Bijna terug
logo

Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.