Ga direct naar inhoud
Terug

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina

Waar: Bezoekerscentrum Oisterwijk

Fietsroute Oisterwijkse Bossen en Kampina
2 uur 45
33 km

Over de route

Maak een gevarieerde fietstocht van 33 km. door Kampina en de Oisterwijkse Bossen en Vennen in het hart van Noord-Brabant. Een rondtocht langs beken en boerderijen, vennen en vergezichten over de hei, door de natuur en het buitengebied van Oisterwijk en Boxtel. Met onderweg verrassende routepunten en prachtige plekken om te pauzeren.

 • Let op: bij veel regenval kan de fietsroute slecht begaanbaar zijn, een deel is onverhard. 
 • Regelmatig zie je in de tekst 'fkp' met een getal er achter staan. Dit staat voor fietsknooppunten. 

Waar kun je starten

Bezoekerscentrum Oistewijk
Het Bezoekerscentrum Oisterwijk is een prima begin van je dag in de Oisterwijkse Bossen en Vennen, vlak bij Tilburg. Het is startpunt van mooie wandel- en fietsroutes. Honden zijn welkom in het natuurgebied als ze aangelijnd zijn.

  Wat kom je onderweg tegen?

  ijsvogel
  Brouwkuip

  1. De Brouwkuip

  Routebeschrijving
  Volg vanaf het bezoekerscentrum de Van Tienhovenlaan in zuidelijke richting (houd het gebouw aan je rechterzijde). Na iets meer dan honderd meter zie je links een klein ven liggen, de Brouwkuip.

  Punt 1: De Brouwkuip
  De Brouwkuip is een van de vele vennen in dit natuurgebied. Het is een voedselarm ven waar bijzondere planten, zoals het waterdrieblad groeien. Boven het water scheren vaak libellen en misschien spot je de ijsvogel wel! Het ven dankt zijn naam aan de brouwers, die hier vroeger hun kuipen zouden hebben schoongespoeld. Of zou het minder romantisch zijn en lijkt de vorm gewoon op een brouwkuip?

  Dodaars

  2. Brandven

  Routebeschrijving
  Blijf de Van Tienhovenlaan volgen. Na zo'n 500 meter zie je in de herfst en winter rechts tussen de bomen een ven liggen, het Brandven.

  Punt 2: Het Brandven
  In de late lente en zomers zie je het Brandven bijna niet liggen. Fiets je in de herfst en winter langs, dan kan het ven bij een zonnetje prachtig schitteren tussen de bomen. Veel van de namen van de vennen hebben een verleden, zoals de brouwkuip waar je net al langsreed. Uit het Brandven werd vroeger bluswater voor de brandweer geschept.

  Wanneer je een van de vennen bezoekt tijdens het wandelen, kun je zomaar de dodaars zien. Het vogeltje 'hinnikt' heel herkenbaar. En zijn naam? Die dankt hij aan het donzen dotje bij zijn achterste.

  Beekje de Rosep

  3. Beekje de Rosep

  Routebeschrijving
  Fiets nu verder over dezelfde straat, die nu Heiligenboom heet. Vervolg je weg over Heiligenboom tot aan de kruising met de Zandstraat (fietsknooppunt 13). Sla hier net voorbij Café Croy 't Stokske linksaf de Zandstraat in (richting fkp 79). Hier kom je uiteindelijk bij punt 3: het bruggetje over de Rosep.

  Punt 3: Beekje de Rosep
  Onder dit bruggetje stroomt de Rosep, de enige Brabantse beek die in Nederland ontspringt. Het brongebied ligt ten zuidoosten van Moergestel. Bijna 10 jaar geleden werd de beek ten noorden van de brug verbreed en minder diep gemaakt. Dat levert ruimte op voor natuur die van oudsher in dit beekdal thuishoort. Van waterplanten tot tal insectensoorten, boven én onder water!

  Meer routes in de buurt

  Bekijk alle routes

  Activiteiten in de buurt

  Bekijk de agenda