Ga direct naar inhoud

Landgoed Beekhuizen

Landgoed Beekhuizen ligt aan de westkant van Nationaal Park Veluwezoom, bij Velp. Je vindt er onder meer wandelpaden met stijlvolle bruggetjes, een spiraalpad tot bovenop een heuvel en een schitterende vijver met rododendrons eromheen.

Landgoed Beekhuizen

De wandelaar kon hierin eindeloos dwalen, zich overgeven aan de schoonheid van het landschap, en de tijd vergeten. Van Spaen haalde inspiratie uit zijn reizen naar Italië, Zwitserland en Frankrijk. Daarna legde hij op Beekhuizen vijvers en watervallen aan, met rotspartijen en mooie doorkijkjes. Zelfs een paar blokhutten aan de oevers van de beek, vlakbij twee eeuwenoude eiken die de bijnaam Filemon en Baucis kregen. Eén van hutten was van binnen bekleed met een zacht laagje mos, om tijdens een wandeling even te rusten.

Hotel Beekhuizen

Het verdwenen Hotel Beekhuizen

Verdwenen hotel

Op het landgoed werd in de 19e eeuw langs de Beekhuizensebeek het Hotel Beekhuizen gebouwd in Zwitserse chaletstijl. Hier verbleven diverse bekende personen, waaronder Koningin Emma en dominee-dichter Francois Haverschmidt, die hier in de zomer van 1870 verbleef en daarover de dichtbundel Souvenir Beekhuizen schreef. Het hotel is in 1980 door brand verwoest. In 2020 werd een nieuw hotel op deze plek geopend.

Wandeltip

Landgoed Beekhuizen is tussen 2011 en 2013 hersteld. Vooral in de omgeving van de vijver is de sfeer van weleer teruggekeerd, maar met een modern tintje. De wandelroute Heuven-Beekhuizen leidt je erlangs.

  • Bouwjaar: 18e en 19e eeuw; hersteld in 2011-2013