Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Winnaars Fotowedstrijd Cultureel Erfgoed

Bekijk hier de winnende foto's van de 'Fotowedstrijd Cultureel Erfgoed'.

Oude landhuizen heten nu kastelen
Fotograaf: Esmeralda van Essen
Winnaar juryprijs november

Nog een foto van Erfgoed inclusief spiegeling in het water. Er is veel schaduw op de foto wat de aandacht als vanzelf naar het gebouw leidt. Het gaat hier om landgoed Staverden midden op de Veluwe tussen Ermelo en Elspeet. Het heeft een lange geschiedenis; Gelderse graven hadden hier waarschijnlijk in de 12e eeuw al een hof.

Winnaar publieksprijs november

Een heel aardig beeld van een theekoepel op het terrein van kasteel de Vanenburg in Putten. De prachtige bomencollectie op het landgoed komt heel goed tot zijn recht op deze foto. De spiegeling in de gracht voegt een extra dimensie toe.

Beeld Donckse Bos
Fotograaf: Ton van Driel
Winnaar juryprijs oktober

Het Donckse Bos is een park dat behoort bij het huis Huys ten Donck in de Nederlandse gemeente Ridderkerk. Het park is gelegen tussen de wijken Bolnes en Slikkerveer in de gemeente Ridderkerk. Het monument is sinds 1978 ondergebracht in een stichting. De foto laat het hoofd van een beeld in het park zien. Mooi om te zien hoe natuur en cultuur hier samengaan. Het beeld begroeid met mossen en zelfs prachtige bekermossen (een soort korstmos).

Nuth by night
Fotograaf: Ruud Cuijpers
Winnaar publieksprijs oktober

Een beeld op het marktplein van Nuth gefotografeerd bij kunstlicht.

Onweer bij het Woudagemaal
Fotograaf: Melvin Jonker
Winnaar juryprijs september

Wat een bijzonder beeld van het beroemde Woudagemaal bij Lemmer. Sinds 1988 UNESCO-Werelderfgoed. Avondlicht, donkere onweerslucht en een inslag perfect geregistreerd. De compositie met de donkerste wolken nog net boven in beeld, gemaal en schoorsteen rechts geplaatst, alles klopt aan dit beeld. Bijzonder is dat tijdens de bouw (dit jaar precies 100 jaar geleden) de bliksem ook insloeg. Toen in de vrijstaande schoorsteen, die net gereed was. Omdat de specie nog te nat was, was er nog geen bliksemafleider op aangebracht. Daardoor moest de schoorsteen geheel afgebroken en weer opgebouwd worden.

Kinderdijk in avondlicht
Fotograaf: Marion wiggers
Winnaar publieksprijs september

Een oerhollands plaatje. Kinderdijk bij avondlicht. Gezien uitkijkend over de Groote- of Achterwaterschap. Mooi is de weidsheid van het landschap, de wolkenluchten en de spiegeling in het water.

Torentje van Palthe bij ondergaande zon op de Sallandse Heuvelrug
Fotograaf: Peter Grobbee
Winnaar juryprijs augusutus

Dit beeld geeft op een mooie manier weer hoe bijzonder de plek is waar de Palthetoren op de Sallandse Heuvelrug staat. De meeste foto’s laten de toren zien vanaf de kant van Haarle over de heide gefotografeerd. Hier is de toren met een flinke telelens vanaf de andere kant van het gebied gefotografeerd, met de ondergaande zon in het westen. Hierdoor worden gebouw en zon ‘naar elkaar toe getrokken’ en ontstaat een beeld waaraan te zien is dat de bewoners een wel heel mooi uitzicht rondom hadden. Het huis met toren is gebouwd door de familie Palthe, die fortuin hebben gemaakt in de textielindustrie. Ze waren zeer geïnteresseerd in de nieuwste technieken en paste deze toe in het landhuis. Zo was het huis geheel zelfvoorzienend met een eigen waterput en Amerikaanse windmolen om stroom op te wekken.

Watermolen van Hackfort
Fotograaf: Jan Hageman
Winnaar publieksprijs augustus

De watermolen van Hackfort. Gemaakt vanuit een logisch standpunt waarbij de spiegeling van het gebouw in het water er prachtig op staat. Gemaakt met een telelens waardoor een leuk ‘doorkijk’ effect ontstaat. De molen staat aan de Hackfortse Beek. Enkele jaren geleden is er een vistrap aangelegd bij de molen. Vrijwillige molenaars zagen hout en malen graan voor veevoer op waterkracht. Ook levert het waterrad stroom aan het elektriciteitsnet. In de kap wonen vleermuizen.

logo