Vogels spotten

In de winter komen er vanuit het koude noorden allerlei 'vreemde' vogels naar Nederland. Wil je deze wintergasten eens van dichtbij zien? Volg dan een van de vogelroutes en maak onderweg een tussenstop bij een vogelkijkhut of uitkijktoren.

Nationaal Park Schiermonnikoog, Friesland

Trekvogels strijken in het najaar en in de winter maar wat graag neer op het waddeneiland. Je ziet ze vanuit de vogelkijkhut bij de Westerplas en in de duinen en op het strand. Verrekijker mee!

Bekijk de wandelroute

Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland

In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.

Bekijk de fietsroute

Vreugderijkerwaard bij Zwolle, Overijssel

In de uiterwaarden van de IJssel vind je als vogel alles wat je nodig hebt. Voedsel, rust en een plek om te broeden. Het hele jaar vliegen ze af en aan. De vogelkijkhut langs het laarzenpad is een ideale plek om het spektakel van dichtbij te zien.

Bekijk de wandelroute

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vanuit zo'n schuilplek kun je vogels en andere dieren mooi van dichtbij bekijken. Zonder ze op te schrikken of te verstoren.

Bekijk alle uitkijkpunten
 • Wandelen

  Giezenpad Harderbroek, bij Harderwijk

  Trek je laarzen aan en ontdek het Harderbroek. Het vogelparadijs in de polder. Geniet van vogels, bloemen én kunst.

  • 2.93 km
 • Kanovaren

  Kanoroute Kortenhoefse Plassen, vlak bij Hilversum

  Kanovaren door een bloemenzee… dat kan op de Kortenhoefse Plassen. In de zomer peddel je hier letterlijk dwars door een zee van waterlelies en gele plomp.

  • 9 km
 • Ackerdijkse Plassen, Zuid-Holland

  Ssst, hoor je dat gefluit? Het zijn smienten. Aan het einde van de dag keren ze terug naar hun slaapplek op het water. Vanaf de uitkijktoren kun je dat heel mooi zien.

  Bekijk de route

  De Wieden, Overijssel

  In de winter kom je hier veel wintergasten tegen. De rest van het jaar leven deze vogels in Scandinavië en Siberië. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, komen ze naar Nederland. Overleven is hier een stuk eenvoudiger. Bespied ze op je gemakje vanuit een uitkijkpunt op de route.

  Bekijk alle routes in dit gebied

  Groene Jonker, Zuid-Holland

  De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Duizenden ganzen en eenden komen naar dit gebied om te overwinteren. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten op bezoek zijn.

  Bekijk de route

  Molenplas in de Maasvallei, Limburg

  Struin rond door de natuur bij de Molenplas. Schroom niet, hier mag je lekker van de paden af. Vanaf het uitkijkplatform kun je goed vogels spotten. Even een klimmetje en dan genieten van het weidse panorama over de plas.

  Bekijk de route

  Duinen van Goeree, Zuid-Holland

  In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Sommige soorten blijven de hele winter, zoals de wintertaling. Andere gebruiken de Kwade Hoek als oplaadstation en trekken verder naar het zuiden. Buikje vol, doorvliegen maar!

  Bekijk de route

  Scheelhoek aan het Haringvliet, Zuid-Holland

  Deze vogelkijkhut moet je gezien hebben! Niet alleen omdat je de vogels hier vlak voor je neus ziet, maar ook vanwege het opvallende ontwerp is Vogelobservatorium Tij zeker een bezoekje waard.

  Naar vogelobservatorium Tij

  Kampina, Noord-Brabant

  Jaarrond zijn er veel vogels te spotten. Maar als de vogeltrek op gang is kijk je helemaal je ogen uit. In het najaar vliegen hele vluchten spreeuwen en vinken over. Dat is goed te zien vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld. Kom gauw een keer langs voor dit jaarlijkse fenomeen!

  Bekijk de route

  Agenda

  Trekvogels op de waddenzee
  zo 20 sep

  Trekvogelwandeling op Schiermonnikoog

  In september en oktober is de vogeltrek op Schiermonnikoog op volle toeren.

  Vogelobservatorium Scheelhoek
  di 22 sep
  Wandelen

  Avondexcursie naar Tij op Scheelhoek

  Tij is hét vogelobservatorium op Scheelhoek. Bezoek dit bijzondere gebouw en geniet van de vogelwereld er omheen en misschien bij helder weer van een ondergaande zon boven het Haringvliet.

  logo