Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vogels spotten

In de winter komen er vanuit het koude noorden allerlei 'vreemde' vogels naar Nederland. Wil je deze wintergasten eens van dichtbij zien? Volg dan een van de vogelroutes en maak onderweg een tussenstop bij een vogelkijkhut of uitkijktoren.

Nationaal Park Schiermonnikoog, Friesland

Trekvogels strijken in het najaar en in de winter maar wat graag neer op het waddeneiland. Je ziet ze vanuit de vogelkijkhut bij de Westerplas en in de duinen en op het strand. Verrekijker mee!

Bekijk de wandelroute

Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland

In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.

Bekijk de fietsroute

Vreugderijkerwaard bij Zwolle, Overijssel

In de uiterwaarden van de IJssel vind je als vogel alles wat je nodig hebt. Voedsel, rust en een plek om te broeden. Het hele jaar vliegen ze af en aan. De vogelkijkhut langs het laarzenpad is een ideale plek om het spektakel van dichtbij te zien.

Bekijk de wandelroute

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vanuit zo'n schuilplek kun je vogels en andere dieren mooi van dichtbij bekijken. Zonder ze op te schrikken of te verstoren.

Bekijk alle uitkijkpunten
 • Wandelen

  Wandelroute Marker Wadden - korte route

  Zet je eerste stappen op Marker Wadden. Op deze korte route wandel je over het strand en kun je vogels spotten bij verschillende kijkpunten.

  • 2.5 km
 • Wandelen

  Wandelroute Voornes Duin

  Behoefte om je hoofd leeg te maken? Maak een wandeling door Voornes Duin, en geniet van het afwisselende landschap.

  • 12 km
 • Ackerdijkse Plassen, Zuid-Holland

  Ssst, hoor je dat gefluit? Het zijn smienten. Aan het einde van de dag keren ze terug naar hun slaapplek op het water. Vanaf de uitkijktoren kun je dat heel mooi zien.

  Bekijk de route

  De Wieden, Overijssel

  In de winter kom je hier veel wintergasten tegen. De rest van het jaar leven deze vogels in Scandinavië en Siberië. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, komen ze naar Nederland. Overleven is hier een stuk eenvoudiger. Bespied ze op je gemakje vanuit een uitkijkpunt op de route.

  Bekijk alle routes in dit gebied

  Groene Jonker, Zuid-Holland

  De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Duizenden ganzen en eenden komen naar dit gebied om te overwinteren. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten op bezoek zijn.

  Bekijk de route

  Molenplas in de Maasvallei, Limburg

  Struin rond door de natuur bij de Molenplas. Schroom niet, hier mag je lekker van de paden af. Vanaf het uitkijkplatform kun je goed vogels spotten. Even een klimmetje en dan genieten van het weidse panorama over de plas.

  Bekijk de route

  Duinen van Goeree, Zuid-Holland

  In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Sommige soorten blijven de hele winter, zoals de wintertaling. Andere gebruiken de Kwade Hoek als oplaadstation en trekken verder naar het zuiden. Buikje vol, doorvliegen maar!

  Bekijk de route

  Scheelhoek aan het Haringvliet, Zuid-Holland

  Deze vogelkijkhut moet je gezien hebben! Niet alleen omdat je de vogels hier vlak voor je neus ziet, maar ook vanwege het opvallende ontwerp is Vogelobservatorium Tij zeker een bezoekje waard.

  Naar vogelobservatorium Tij

  Kampina, Noord-Brabant

  Jaarrond zijn er veel vogels te spotten. Maar als de vogeltrek op gang is kijk je helemaal je ogen uit. In het najaar vliegen hele vluchten spreeuwen en vinken over. Dat is goed te zien vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld. Kom gauw een keer langs voor dit jaarlijkse fenomeen!

  Bekijk de route

  Agenda

  Fietstocht langs weidevogels Rotterdams platteland
  za 29 feb
  Fietsen

  Fietstocht weidevogels van Midden-Delfland

  Pak je fiets, grijp je verrekijker en ga de stad uit voor een heerlijke fietstocht door de polders van Midden-Delfland, ingeklemd tussen Delft en Rotterdam. Vanaf het eind van de winter keren de steltlopers weer terug in het gebied: grutto, kievit, en tureluur kondigen met hun baltsvluchten aan dat de lente op komst is!

  Vaar mee naar Vogeleiland
  za 07 mrt
  Varen

  Vaar mee naar Vogeleiland

  Vaar mee over het Zwarte Meer naar de jungle van het Vogeleiland

  Vogels van Tiengemeten
  za 07 mrt
  Wandelen

  De vogels van Tiengemeten

  Gefascineerd door vogels? Tiengemeten is een waar vogelparadijs! Ga mee met onze vogelgids en leer alles over de vogels op Tiengemeten.

  logo