Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Vogels spotten

Wil je vogels kijken? Bekijk hier de beste plekken om vogels te spotten. Volg een wandelroute en maak onderweg een tussenstop bij een vogelkijkhut of uitkijktoren.

Nationaal Park Schiermonnikoog, Friesland

Trekvogels strijken in het najaar en in de winter maar wat graag neer op het waddeneiland. Je ziet ze vanuit de vogelkijkhut bij de Westerplas en in de duinen en op het strand. Verrekijker mee!

Bekijk de wandelroute

Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland

In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.

Bekijk de fietsroute
filter plus

Vreugderijkerwaard bij Zwolle, Overijssel

In de uiterwaarden van de IJssel vind je als vogel alles wat je nodig hebt. Voedsel, rust en een plek om te broeden. Het hele jaar vliegen ze af en aan. De vogelkijkhut langs het laarzenpad is een ideale plek om het spektakel van dichtbij te zien.

Bekijk de wandelroute
filter plus

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vanuit zo'n schuilplek kun je vogels en andere dieren mooi van dichtbij bekijken. Zonder ze op te schrikken of te verstoren.

Bekijk alle uitkijkpunten
 • Wandelen

  Wandelroute Bergherbos in Beek, vlak bij Doetinchem

  Maak een echte boswandeling afgewisseld met mooie uitzichten over glooiende akkers in het Bergherbos in Stokkum ten zuiden van Doetinchem.

  • 6.3 km
 • Wandelen

  Rondje Molenplas

  Bloem- en kruidenrijke wandelroute rond de Molenplas bij Stevensweert. Wandel hier ook eens buiten de paden: het kan, het mag! Geniet van de uitzichten vanaf heuvel en vogelkijkplatform, bezoek de Hompesche Molen en sta eens stil bij het bijzondere Bomenmonument.

  • 5.8 km
 • Ackerdijkse Plassen, Zuid-Holland

  Ssst, hoor je dat gefluit? Het zijn smienten. Aan het einde van de dag keren ze terug naar hun slaaplek op het water. Vanaf de uitkijktoren langs deze route kun je dat heel mooi zien.

  Bekijk de route

  De Wieden, Overijssel

  In de winter kom je hier veel 'vreemde' vogels tegen, de wintergasten. De rest van het jaar leven ze in Scandinavië en Siberië. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, komen ze naar Nederland. Overleven is hier een stuk eenvoudiger. Bespied ze op je gemakje vanuit een uitkijkpunt op de route.

  Bekijk alle routes in dit gebied

  Molenplas in de Maasvallei, Limburg

  Struin rond door de natuur bij de Molenplas. Schroom niet, hier mag je lekker van de paden af. Vanaf het uitkijkplatform kun je goed vogels spotten. Even een klimmetje en dan genieten van het weidse panorama over de plas.

  Bekijk de route

  Scheelhoek aan het Haringvliet, Zuid-Holland

  Deze vogelkijkhut moet je gezien hebben! Niet alleen omdat je de vogels hier vlak voor je neus ziet, maar ook vanwege het opvallende ontwerp is Vogelobservatorium Tij zeker een bezoekje waard.

  Naar vogelobservatorium Tij

  Groene Jonker, Zuid-Holland

  De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Duizenden ganzen en eenden komen naar dit gebied om te overwinteren. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten op bezoek zijn.

  Bekijk de route

  Kampina, Noord-Brabant

  Jaarrond zijn er veel vogels te spotten. Maar als de vogeltrek op gang is kijk je helemaal je ogen uit. In het najaar vliegen hele vluchten spreeuwen en vinken over. Dat is goed te zien vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld. Kom gauw een keer langs voor dit jaarlijkse fenomeen!

  Bekijk de route

  Duinen van Goeree, Zuid-Holland

  In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Sommige soorten blijven de hele winter, zoals de wintertaling. Andere gebruiken de Kwade Hoek als oplaadstation en trekken verder naar het zuiden. Buikje vol, doorvliegen maar!

  Bekijk de route

  Agenda

  Smienten luiden herfst in op de Nieuwkoopse Plassen
  za 23 nov
  Wandelen

  Wintergasten in de Vreugderijkerwaard

  Ontdek de wintergasten van de Vreugderijkerwaard, vlakbij Zwolle. De boswachter neemt je mee voor een wandeling van 2 uur.

  Kleine zwanen
  za 23 nov
  Varen

  Varen met de boswachter op het Veluwemeer

  Stap aan boord met de boswachter en maak een boottocht over Veluwemeer bij Harderwijk.

  Vaar mee naar Vogeleiland
  zo 24 nov
  Varen

  Vaar mee naar Vogeleiland

  Vaar mee over het Zwarte Meer naar de jungle van het Vogeleiland.

  logo