Vogels spotten

In de winter komen er vanuit het koude noorden allerlei 'vreemde' vogels naar Nederland. Wil je deze wintergasten eens van dichtbij zien? Volg dan een van de vogelroutes en maak onderweg een tussenstop bij een vogelkijkhut of uitkijktoren.

Update coronavirus: Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen heel belangrijk. Laten we er samen voor zorgen dat het mogelijk blijft: geef elkaar de ruimte, vermijd drukte en blijf thuis bij griep- en verkoudheidsklachten. Bekijk hier de richtlijnen

Nationaal Park Schiermonnikoog, Friesland

Trekvogels strijken in het najaar en in de winter maar wat graag neer op het waddeneiland. Je ziet ze vanuit de vogelkijkhut bij de Westerplas en in de duinen en op het strand. Verrekijker mee!

Bekijk de route

Vogelboulevard op Texel, Noord-Holland

In de Waddenzee is altijd voedsel te vinden. Tijdens de trek in het najaar komen hier honderdduizenden vogels op krachten. Fiets over de langste vogelboulevard van Nederland en ontdek de beste plekken om vogels te spotten.

Bekijk de fietsroute

Vreugderijkerwaard bij Zwolle, Overijssel

In de uiterwaarden van de IJssel vind je als vogel alles wat je nodig hebt. Voedsel, rust en een plek om te broeden. Het hele jaar vliegen ze af en aan. De vogelkijkhut langs het laarzenpad is een ideale plek om het spektakel van dichtbij te zien.

Bekijk de wandelroute

Ackerdijkse Plassen, Zuid-Holland

Ssst, hoor je dat gefluit? Het zijn smienten. Aan het einde van de dag keren ze terug naar hun slaapplek op het water. Vanaf de uitkijktoren kun je dat heel mooi zien.

Bekijk de route

De Wieden, Overijssel

In de winter kom je hier veel wintergasten tegen. De rest van het jaar leven deze vogels in Scandinavië en Siberië. Als de temperatuur daalt en de dagen korter worden, komen ze naar Nederland. Overleven is hier een stuk eenvoudiger. Bespied ze op je gemakje vanuit een uitkijkpunt op de route.

Bekijk alle routes in dit gebied

Welke vogels zijn er te zien?

Elk jaar overwinteren miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland in ons land. Bekijk hier 10 opvallende wintergasten en ontdek waar je deze vogels kunt spotten.

Bekijk 10 wintergasten

Groene Jonker, Zuid-Holland

De Groene Jonker ligt vlak bij de Nieuwkoopse Plassen. Duizenden ganzen en eenden komen naar dit gebied om te overwinteren. Ontdek tijdens deze wandelroute welke wintergasten op bezoek zijn.

Bekijk de route

Molenplas in de Maasvallei, Limburg

Struin rond door de natuur bij de Molenplas. Schroom niet, hier mag je lekker van de paden af. Vanaf het uitkijkplatform kun je goed vogels spotten. Even een klimmetje en dan genieten van het weidse panorama over de plas.

Bekijk de route

Vogelkijkhutten en uitkijktorens

Vanuit zo'n schuilplek kun je vogels en andere dieren mooi van dichtbij bekijken. Zonder ze op te schrikken of te verstoren.

Bekijk alle uitkijkpunten

Duinen van Goeree, Zuid-Holland

In september en oktober is de vogeltrek in volle gang. Sommige soorten blijven de hele winter, zoals de wintertaling. Andere gebruiken de Kwade Hoek als oplaadstation en trekken verder naar het zuiden. Buikje vol, doorvliegen maar!

Bekijk de route

Scheelhoek aan het Haringvliet, Zuid-Holland

Deze vogelkijkhut moet je gezien hebben! Niet alleen omdat je de vogels hier vlak voor je neus ziet, maar ook vanwege het opvallende ontwerp is Vogelobservatorium Tij zeker een bezoekje waard.

Naar vogelobservatorium Tij

Kampina, Noord-Brabant

Jaarrond zijn er veel vogels te spotten. Maar als de vogeltrek op gang is kijk je helemaal je ogen uit. In het najaar vliegen hele vluchten spreeuwen en vinken over. Dat is goed te zien vanaf de uitkijktoren bij het Banisveld. Kom gauw een keer langs voor dit jaarlijkse fenomeen!

Bekijk de route

Agenda

Zomeravond in de Vreugderijkerwaard
za 24 jul
Wandelen

Wandelen op een zomeravond in de Vreugderijkerwaard

Het is volop zomer, met lange warme dagen! Maak samen met de boswachter een avondwandeling in de Vreugderijkerwaard, vlakbij Zwolle. Deze excursie duurt 2 uur en is voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

Nachtzwaluw
za 24 jul
Wandelen

Bezoek de Nachtzwaluw van de Loonse en Drunense Duinen

Aanschouw de mystieke en zeldzame nachtzwaluw.

logo