Ga direct naar inhoud
Jaarrond vogels spotten in natuurgebieden

Vogels kijken in Nederland

Vogels spotten

De vogeltrek komt weer op gang, een fenomeen dat je op veel plekken kunt zien. Leer alles over vogels spotten in de herfst met de tips van onze boswachters. Vraag nu de gratis gids aan met de beste vogelkijkplekken per seizoen, zoekkaarten en leuke weetjes. Je ontvangt de vogelspotgids direct per e-mail.

Vraag de gids aan

Vogeltrek

In de herfst vindt de grote vogeltrek plaats. Vogels die alleen de zomer doorbrengen in Nederland trekken dan massaal naar het zuiden en maken plaats voor de vogels die juist wél graag hier verblijven.

Locaties en piektijd

Wintergasten

Elk jaar overwinteren miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland in ons land. De winters zijn hier minder koud en er is genoeg voedsel te vinden voor deze ‘wintergasten’. Rond maart vertrekken de eerste alweer naar hun broedplekken in het noorden.

Bekijk de wintergasten

Onze weidevogels

In het voorjaar keren de weidevogels vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa terug naar Nederland. Meestal arriveert de grutto als eerste, soms eind februari al. De kievit, tureluur en scholekster volgen snel daarna. De kievit blijft hier overigens steeds vaker het hele jaar vanwege de milde winters. In de tweede helft van maart verwelkomen we ook de kemphanen.

Bekijk de weidevogels

Vogels in de tuin

Herken eenvoudig de 10 meest voorkomende tuinvogels in Nederland. En ontdek hoe je nog meer vogels in je tuin krijgt.

Herken tuinvogels

Vogels in de natuur

Agenda

Natuur beschermen

Natuurmonumenten helpt vogels door hun leefgebieden te beschermen, zodat ze er voldoende voedsel, schuilplekken en nestgelegenheid hebben. Dat is hard nodig, want veel soorten staan onder zware druk.

Bekijk de natuurgebiedenWord nu lid

Nieuws over vogels