Ga direct naar inhoud
Jaarrond vogels spotten in natuurgebieden

Vogels kijken in Nederland

IJsvogel vangt vis

Vogels spotten

Leer vogels spotten met tips van onze boswachters. Vraag nu de gratis gids aan met de mooiste vogelhotspots per seizoen, zoekkaarten en leuke weetjes. Je ontvangt het direct per e-mail en maakt automatisch kans op een prachtige Swarovski verrekijker.

Vraag de gids aan

Onze weidevogels

In het voorjaar keren de weidevogels vanuit hun overwinteringsplekken in Afrika en Zuid-Europa terug naar Nederland. Meestal arriveert de grutto als eerste, soms eind februari al. De kievit, tureluur en scholekster volgen snel daarna. De kievit blijft hier overigens steeds vaker het hele jaar vanwege de milde winters. In de tweede helft van maart verwelkomen we ook de kemphanen.

Bekijk de weidevogels

Vogeltrek

In de herfst vindt de grote vogeltrek plaats. Vogels die alleen de zomer doorbrengen in Nederland trekken dan massaal naar het zuiden en maken plaats voor de vogels die juist wél graag hier verblijven.

Locaties en piektijd

Wintergasten

Elk jaar overwinteren miljoenen vogels uit Scandinavië en Rusland in ons land. De winters zijn hier minder koud en er is genoeg voedsel te vinden voor deze ‘wintergasten’. Rond maart vertrekken de eerste alweer naar hun broedplekken in het noorden.

Bekijk de wintergasten

Vogels in de tuin

Herken eenvoudig de 10 meest voorkomende tuinvogels in Nederland. En ontdek hoe je nog meer vogels in je tuin krijgt.

Herken tuinvogels

Vogels in de natuur

Nieuws over vogels

Natuur beschermen

Natuurmonumenten helpt vogels door hun leefgebieden te beschermen, zodat ze er voldoende voedsel, schuilplekken en nestgelegenheid hebben. Dat is hard nodig, want veel soorten staan onder zware druk.

Bekijk de natuurgebieden

Agenda

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht
woe 31 mei
Wandelen

Excursie: Wandel mee met de boswachter door de ENCI-groeve in natuurgebied Sint-Pietersberg nabij Maastricht

Vlakbij het centrum van Maastricht ontwikkelt zich nieuwe natuur in de voormalige ENCI-groeve. Met deze activiteit ga je mee op excursie met de boswachter van Natuurmonumenten en beleef je samen de verhalen van dit bijzondere natuurgebied.