Wielewaal

“Dudelido, dudelido!" De zang van de wielewaal is vaak het eerste wat je opmerkt als er eentje in de buurt is. Zijn tonen klinken luid en duidelijk door het bos. Zien doe je de wielewaal zelden. Hij verstopt zich graag in het groene bladerdak. Ondanks zijn exotische verenkleed van knalgeel met wat zwart valt hij daar helemaal niet op.

Wielewaal in de boomtop

Een echte zomervogel

De wielewaal is een trekvogel die de winter in de zuidelijke helft van Afrika doorbrengt. Na een tocht van duizenden kilometers kun je zijn zang vanaf eind april horen. Daarmee is de wielewaal een van de laatste broedvogels die in Nederland arriveert. Zijn late aankomst is niet voor niks. De bomen zitten dan al in het blad en zo kan hij ongezien zijn lied zingen vanuit de boomtoppen. Lang blijft de wielewaal niet in Nederland. Vanaf juli/augustus vliegen ze alweer terug naar Afrika.

Luister naar de wielewaal:

Waar leeft de wielewaal?

De wielewaal heeft de voorkeur voor vochtige loofbossen in de buurt van water. Hij leeft daar in de toppen van oude eiken en hoge populieren. Op het menu staan: rupsen, meikevers, nachtvlinders, sprinkhanen en ook bessen.

    Wielewaal voedt jongen met sprinkhaan

    Wielewaal spotten

    Hier heb je de grootste kans op een wielewaal:

    logo