Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Beekbergerwoud

  Beekbergerwoud

  Welkom in Beekbergerwoud

  Even ten zuiden van Apeldoorn ligt het Beekbergerwoud. Ooit het laatste oerbos van Nederland, totdat in 1871 de laatste boom werd geveld. Gelukkig heeft Natuurmonumenten dit gebied kunnen aankopen en zijn we sinds 2006 volop bezig de natuur te herstellen. En het resultaat tot nu toe mag er zijn. Het is een gevarieerd gebied waar zeldzame planten groeien en je heerlijk kunt wandelen.

  Boswachter Marie-Thérèse te Bulte
  Marie-Thérèse te Bulte

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Beekbergerwoud
 • Nieuws
 • Projecten
 • Over het gebied

  Zo’n 8.000 jaar bleef het Beekbergerwoud ongeschonden. Totdat in 1871 tot de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Je kunt in het Beekbergerwoud wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek.

  Helder water

  Een bijzonder natuurgebied om te beleven, want de omstandigheden voor unieke natuur zijn nog altijd aanwezig:

  • Op een aantal plaatsen welt voedselarm water - kwelwater - uit de bodem op. 
  • En zijn nog steeds zeldzame planten uit het voormalige moerasbos aanwezig.
  • Zaden van oorspronkelijke bomen en planten zaten nog in de grond en kunnen weer ontkiemen.
  Beekbergerwoud

  Verbinding met IJsseldal

  Het herstel houdt in dat het schone kwelwater beter in het gebied blijft staan. Op de hoger gelegen horsten zijn zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant. Meer werkzaamheden zullen volgen, met als doel dat het Beekbergerwoud een aanwinst is voor de Nederlandse natuur. Een onmisbare schakel die de Veluwe als vanouds met het IJsseldal verbindt. Zodat planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zich beter over grote afstand kunnen verplaatsen.

  Natte voeten

  Nat, moerassig, drassig... Vies? Niks is minder waar. Dit prachtige, natte natuurgebied lokt allerlei wonderschone vogels, zoals de blauwborst. Laarzen aan en erop uit!

  Naar de wandeltip

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Praktisch

  Verkennen

  Extra informatie

  Beekbergerwoud

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  logo