Word lid
Natuurgebied

Beekbergerwoud

  Welkom in Beekbergerwoud

  Even ten zuiden van Apeldoorn ligt het Beekbergerwoud. Ooit het laatste oerbos van Nederland, ontwikkelt dit vroegere agrarische gebied zich al weer aardig tot een gevarieerd natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen.

  Marie-Thérèse te Bulte

  Boswachter van dit gebied

  Meer over Beekbergerwoud

  Over het gebied

  Zo’n 8.000 jaar bleef het Beekbergerwoud ongeschonden. Totdat in 1871 tot de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Je kunt in het Beekbergerwoud wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek.

  Helder water

  Een bijzonder natuurgebied om te beleven, want de omstandigheden voor unieke natuur zijn nog altijd aanwezig:

  • Er welt op een aantal plaatsen kraakhelder, voedselarm water uit de bodem op.
  • En zijn nog steeds zeldzame planten uit het voormalige moerasbos aanwezig.
  • Zaden van oorspronkelijke bomen en planten zaten nog in de grond en kunnen weer ontkiemen.

  Verbinding met IJsseldelta

  Het herstel houdt in dat het schone welwater beter in het gebied blijft staan. Op een aantal bulten zijn al zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant. Meer werkzaamheden zullen volgen, met als doel dat het Beekbergerwoud een aanwinst is voor de Nederlandse natuur. Een onmisbare schakel die de Veluwe als vanouds met de IJsseldelta verbindt. Zodat planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zich beter over grote afstand kunnen verplaatsen.

  Bezoekersinformatie

  Faciliteiten

  InformatiepuntVVV Apeldoorn.