Even ten zuiden van Apeldoorn ligt het Beekbergerwoud. Ooit het laatste oerbos van Nederland, totdat in 1871 de laatste boom werd geveld. Gelukkig heeft Natuurmonumenten dit gebied kunnen aankopen en zijn we sinds 2006 volop bezig de natuur te herstellen. En het resultaat tot nu toe mag er zijn. Het is een gevarieerd gebied waar zeldzame planten groeien en je heerlijk kunt wandelen.
GOED NIEUWS: Het Beekbergerwoud is weer open na een duurzame renovatie!
Boswachter van dit gebied
Zo’n 8.000 jaar bleef het Beekbergerwoud ongeschonden. Totdat in 1871 tot de laatste boom werd geveld. Er kwam een agrarisch gebied met weilanden en akkers. Natuurmonumenten is in 2006 begonnen met herstel van het gebied en probeert daarbij iets van de sprookjesachtige wildernis terug te brengen. Je kunt in het Beekbergerwoud wandelen vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg in Klarenbeek.
Een bijzonder natuurgebied om te beleven, want de omstandigheden voor unieke natuur zijn nog altijd aanwezig:
Het herstel houdt in dat het schone kwelwater beter in het gebied blijft staan. Op de hoger gelegen horsten zijn zoete kers, zomereik, haagbeuk en winterlinde geplant. Meer werkzaamheden zullen volgen, met als doel dat het Beekbergerwoud een aanwinst is voor de Nederlandse natuur. Een onmisbare schakel die de Veluwe als vanouds met het IJsseldal verbindt. Zodat planten, zoogdieren, vogels, reptielen en amfibieën zich beter over grote afstand kunnen verplaatsen.
Hoe zag dit oerbos eruit? Hoe werd het gebruikt? En hoe het gesloopte Woud weer een gevarieerd broekbos in wording is.
Geschiedenis en ontwikkeling na 1871Nat, moerassig, drassig... Vies? Niks is minder waar. Dit prachtige, natte natuurgebied lokt allerlei vrolijke zangvogels, zoals de kleine karekiet. Laarzen aan en erop uit!
Naar de wandeltip