Ga direct naar inhoud

Pestvogel

Alleen geluksvogels zien pestvogels. Elke winter is het weer spannend of ze komen. Ze leven namelijk niet hier, maar in Scandinavië en Siberië. Als daar geen voedsel meer te vinden is, komen ze naar ons land.

Pestvogel

Hoe herken je een pestvogel?

Geen enkele vogel is te verwarren met de pestvogel. Met zijn kuif, contrastrijk verenkleed en gele staartpunten lijkt hij op geen enkele andere soort. Op een gaai misschien (zoals zijn wetenschappelijke naam Bombycilla garrulus aangeeft), maar die is wel een stuk groter en anders van kleur. Tijdens het vliegen laat de pestvogel een trillende, hoge roep horen.

Pestvogel

Invasievogel

Er gaan winters voorbij waarin nauwelijks pestvogels gespot worden. Maar dan ineens tref je zo'n winter met een ware invasie van pestvogels. Ze trekken in groepjes rond op zoek naar bessen. Schuw zijn ze niet. Je kunt ze dus ook zomaar in tuinen of parken zien. Vooral als daar Gelderse roos staat, want die bessen zijn favoriet. Maar ook bessen van andere struiken worden gegeten, meidoorn en lijsterbes bijvoorbeeld. Speur in een pestvogeljaar dus naar Gelderse roos! Of plant er zelf één in je tuin.

Pestvogel

Pest

In de middeleeuwen was men ervan overtuigd dat de schitterend gekleurde pestvogel de zwarte dood kwam brengen. De vogel verscheen net als de dodelijke pest meestal onverwacht, vaak 'explosief' en uitsluitend in de winter. Precies het jaargetij waarin ook de pest de meeste slachtoffers maakte. :

Meer over vogels

Pestvogel