Ga direct naar inhoud
Nieuws

Politici reageren op 81.497 beterschapskaarten voor de natuur

23 april 2024 | Marjolein Koek

Vandaag werden in de Tweede Kamer 81.497 beterschapskaarten voor de natuur ‘in een zetel’ aangeboden. Gisteren werd duidelijk dat ook de kiezers van de formerende partijen willen dat hun partij meer doet om natuur te beschermen. Tweede Kamerleden namen vandaag plaats op de zetel voor de natuur om te luisteren naar de beterschapswensen die massaal werden geschreven door bezorgde mensen.

aanbiedmoment beterschapswensen

Tweede Kamerleden namen plaats op de zetel voor de natuur en reageerden op de wensen die ze hoorden via een koptelefoon.

"Ik heb de natuur zelf achteruit zien gaan"

Dion Graus (PVV en voorzitter van de commissie LNV): “Ik ben bijna 18 jaar Kamerlid en ik vind dit de meest originele petitie die er ooit is aangeboden. En het doet me ook veel want ik heb zelf in het Meinweg gebied gewoond. Een van de grootste natuurgebieden van Nederland en ik heb de natuur zelf achteruit zien gaan.” Anne-Marijke Podt (D66): “Heel mooi dat je kan zien hoeveel natuur doet voor heel veel mensen in Nederland. Volgens mij hebben we hier in Den Haag iets te doen.” 

"Betere rentmeester zijn" 

Ook Eline Vedder (CDA) reageert: Ik vind het echt wel een worsteling elke dag weer hier in Den Haag. Hoe we tegenstellingen, die in mijn ogen niet nodig zijn, kunnen overbruggen. En betere rentmeesters kunnen zijn voor de natuur.” Sandra Beckerman (SP): “Vooral de berichten op de kaartjes zijn indrukwekkend. Ook van kleine kinderen die heel goed weten waar het om gaat. En dat is dat we de natuur veel beter moeten gaan beschermen.” Ines Kostic (PvdD): “Ik ben echt onder de indruk en een beetje geëmotioneerd ook. Zo veel mooie berichten van jong en oud over hoe belangrijk onze natuur is. En dat is het eigenlijk ook. Het moet van mensen komen. En dan komt nu ook de boodschap dat we de natuur beter moeten beschermen en dat zeggen wij ook al jaren!” Grinwis (CU): "Dit is een hartekreet voor de natuur en zo komt hij ook bij mij binnen." 

Pim van der Feltz en Frans Timmermans

Liefde voor natuur is breed gedragen

Pim van der Feltz, directeur Natuurmonumenten: “Wij voelen ons gesteund in ons werk om de natuur te herstellen en ook de politiek kan zich gesteund voelen door deze beterschapswensen. Ze laten zien dat de liefde voor de natuur heel breed gedragen is. Mensen beseffen dat de natuur ook de basis is voor hun leven: voor gezonde lucht, voor schoon en voldoende water, voor hun welzijn. Namens al die mensen roepen we de politiek vandaag op: voer de plannen uit die afgesproken zijn, zoals het verbinden van de natuurgebieden, het realiseren van schoon en voldoende water en het omlaag brengen van de stikstofuitstoot. En dat kán ook, er is ook massaal draagvlak onder kiezers voor maatregelen die echt het verschil kunnen maken om de natuur te herstellen.”

Boswachters geraakt door massale beterschapswensen

Na een oproep door boswachters van Natuurmonumenten eind vorig jaar stroomden de beterschapskaarten voor de natuur in groten getale binnen. De persoonlijke en herkenbare boodschappen die massaal werden ingestuurd raakten de boswachters diep. Bijvoorbeeld deze: “Ik roep de politiek op om de natuur beter te beschermen omdat de natuur afgelopen verkiezingen door (bijna) iedereen vergeten is, terwijl zij de basis is van alles.”

Zetel voor de natuur

De transparante No Waste Chair, ontworpen door Kees Dekkers, is gevuld met honderden beterschapskaarten. Kamerleden kunnen plaatsnemen op de ‘zetel voor de natuur’ en ingesproken wensen beluisteren. De zetel reist daarna door Nederland.

Het kan wél 

Oplossingen zien de boswachters ook: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot en zorg voor schoon en voldoende water. De boswachters roepen ook op om de ingezette gebiedsgerichte aanpak door te zetten met het beloofde bedrag van 24 miljard.

Pim van der Feltz en Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter