Ga direct naar inhoud
Nieuws

Paard helpt boswachter op de Beekhuizense heide

08 oktober 2020 | Susanne Blommaert

Op de hellingen van de Beekhuizense heide is dezer dagen een bijzonder paard te zien.

Werkpaard op de Beekhuizense heide

Bezoekers van Nationaal Park Veluwezoom komen geregeld paarden tegen. Het gaat dan om IJslandse paarden, die meehelpen bij het beheer van het gebied. Door hun gegraas houden ze de heide in stand.

Op de Beekhuizense heide, een onderdeel van Veluwezoom, is deze week een ander paard te zien. Het is een werkpaard dat de boswachter helpt bij het verwijderen van boompjes. Als we niets zouden doen, zou de heide hier razendsnel dichtgroeien, ondanks de grazers. Grove den en berk krijgen dan de overhand. Dan verdwijnt niet alleen de heide, maar ook allerlei soorten zoals vlinders. Een grote variatie is belangrijk voor een sterke natuur. Door jonge boompjes te verwijderen, zorgen we ervoor dat de Beekhuizense heide met al haar soorten in stand blijft.

Waarom een werkpaard, is dat niet ouderwets? Boswachter Jan Potkamp legt uit: ‘De bodem is hier erg kwetsbaar. Machines geven iets meer schade aan de bodem. Het grote voordeel van het paard is dat het subtieler werkt, voorzichtiger. Bezoekers vinden het ook nog mooi om te zien.’

Het verwijderen van de boompjes op de Beekhuizense heide vindt de komende maanden stapsgewijs plaats. De planning hangt af van de weersomstandigheden en van de agenda van de aannemer. Met een beetje geluk kun je het paard aan het werk zien. De Beekhuizense heide vind je langs de Herikhuizerweg. Daar loopt een fietspad overheen (tussen knooppunt 21 en 69) en de wandelroute Heuven-Beekhuizen (bruine pijlen).

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert