Zomerzoemers
In de zomer hoor je ze overal: zoemende, tsjirpende en prikkende insecten. Maar weet jij welk geluid bij welk beestje hoort? Ontdek het in deze video’s!
De wesp
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dit is misschien wel de meest gevreesde zomer-zoemer: de wesp. Als er eentje om je ijsje zoemt, slaan veel mensen in paniek om zich heen. Maar wist je dat wespen eigenlijk helemaal niet zo agressief zijn van zichzelf?
Wespen zijn heel nuttige beestjes. Ze bestuiven bloemen en bomen, net als bijen, en zorgen zo voor nieuw leven in de natuur. Maar dat is nog niet alles: ze zijn ook echte jagers! Wespen vangen muggen, vliegen en zelfs dazen. Zo houden ze de insectenpopulatie in balans.
Dus de volgende keer dat je een wesp ziet? Denk dan even aan alles wat hij voor de natuur doet. Weten hoe 'ie zzzoemt? 👇🏼
De aardhommel
Zzzoem! Dat is het achterste van de aardhommel! Zit-ie diep in een bloem, dan hoor je hem extra hard zoemen. Dat doet hij niet zomaar: die trilling zorgt ervoor dat het stuifmeel loskomt. Zo helpt de hommel de plant om zich voort te planten. Dit slimme trucje heet zoem-bestuiving.
Niet alle insecten kunnen dit, maar aardhommels zijn er kampioen in! Sommige planten, zoals tomaten en blauwe bessen, zijn zelfs afhankelijk van dit soort hommelhulp. Zonder deze zoemers zouden veel planten geen vrucht kunnen maken.
Dus als je de volgende keer zo’n dikke, harige hommel hoort brommen in een bloem? Laat hem lekker zijn gang gaan. Hij is hard aan het werk voor de natuur!
De stinkwants
😷 Deze knalgroene mini-soldaat heeft een bijzonder wapen: stank. Als hij zich bedreigd voelt, scheidt hij een stinkende stof af om vijanden af te schrikken. Een soort ‘bah!’ als verdediging dus.
Maar stinken is niet het enige wat deze wants kan. Hij leeft van het sap uit bladeren, stengels en vruchten, en is dol op planten als tomaat, paprika en braam. In de herfst verkleurt hij bruin om zich beter te kunnen verstoppen tussen dorre blaadjes.
Je ziet hem steeds vaker in tuinen en parken. Geen paniek als je er een op je hand vindt: hij doet niks, zolang jij hem ook met rust laat.
De mug
Dat hoge, zenuwslopende gezoem hoor je meestal pas als hij al vlak bij je oor is. Het zijn vooral de vrouwtjesmuggen die zo om je hoofd zoemen. Niet om te kletsen, maar omdat ze op zoek zijn naar een slokje bloed. Dat hebben ze nodig om eitjes te kunnen leggen.
Maar wist je dat muggen ook nuttige insecten zijn? Muggenlarven leven in water en worden gegeten door vissen en andere waterdieren. En volwassen muggen zijn op hun beurt weer voedsel voor vogels, vleermuizen en kikkers.
Dus ja, muggen kunnen behoorlijk irritant zijn, vooral als je probeert te slapen, maar ze spelen ook een rol in de natuur. Misschien helpt dat een beetje… als je wéér op muggenjacht moet.
De sprinkhaan
Je hoort hem vooral op warme dagen, als hij een soort ritmisch tjirpen laat horen. Dat doet hij niet met zijn mond, maar met zijn achterpoten en vleugels. Door zijn poot over zijn vleugel te strijken, maakt hij dat herkenbare geluid.
Maar waarom tjirpt hij eigenlijk? Dat is zijn manier van zingen om indruk te maken, meestal op een vrouwtje. Elk soort sprinkhaan heeft zijn eigen ritme en toon, alsof hij zijn eigen liedje heeft.
Sprinkhanen zijn echte springers en kunnen flinke afstanden afleggen met hun krachtige achterpoten. Ze eten planten en zijn op hun beurt weer voer voor vogels, egels en reptielen. Een klein diertje met een groot concert!
De vlieg
De vlieg is een snelle zoemer met een bijzonder superkracht: hij kan zien wat er achter hem gebeurt, zonder zijn hoofd te draaien. Hoe dan?! Nou, dat komt door zijn samengestelde ogen. Die bestaan uit duizenden mini-oogjes die samen een soort panoramabeeld geven – bijna 360 graden!
Daardoor ziet een vlieg beweging supersnel, en kun je hem bijna nooit besluipen. Eén zwaai met je hand en hij is al weg. Handig, want hij moet zich verdedigen tegen vogels, kikkers en... mensen met een vliegenmepper.
Vliegen zijn dol op afval en rottend fruit, maar ook zij spelen een rol in de natuur. Ze helpen bij de afbraak van organisch materiaal én zijn voedsel voor allerlei dieren.
Dus de volgende keer dat je er eentje probeert weg te jagen? Denk dan even aan zijn superslimme ogen. Best cool toch, zo’n vlieg?