Ga direct naar inhoud

Braakballen pluizen

Heb je ooit wel eens een braakbal van een uil uitgeplozen? Je vindt er botjes en schedeltjes van muizen en andere kleine dieren in. Spannend!

Braakbal Pluizen

Een uil eet onder ander muizen. Hij eet ze met huid en haar op! Zijn maag kan de botjes en haren niet goed verteren, daarom spuugt de uil deze als bal (braakbal of uilenbal) uit. Als je de braakbal van een uil uit elkaar pluist, kom je daarom schedeltjes en botjes van muizen tegen. 

Dit heb je nodig voor uilenballen pluizen

  • Braakbal (hieronder leggen we uit waar je deze vandaan kunt halen)
  • Wit papier
  • Pincet
  • Vergrootglas
  • Zwart papier en lijm
  • Eventueel plastic handschoentjes

Uilenballen pluizen maar!

Pluis met het pincet de bal uit elkaar. Plak vervolgens de botjes op een zwart papier zodat je ze goed kan zien. En? Weet je welke muis de uil gegeten heeft? Vergeet niet na het pluizen goed je handen te wassen of gebruik plastic handschoentjes.

Hoe kom je aan een braakbal?

Bij de boer

Sommige boeren hebben een uilenkast in de schuur hangen. Zij vinden het fijn als de kerkuil de muizen op de boerderij wegvangt. Deze uil spuugt zijn ballen in de kast uit.

In de natuur

Ransuilen hebben vaak een vaste plek in een spar of dennenboom. Als je zo’n plek kent, kun je onder de boom vaak braakballen vinden.

In de dierentuin of vogelpark

In een dierentuin of vogelpark worden soms ook uilen gehouden. Je kunt daar vragen of je een braakbal mag hebben.

In het bos

Weet je een bos waar bosuilen wonen? Dan kun je daar gaan speuren. Jammer genoeg liggen ze niet op een vaste plek omdat de bosuil de bal vaak al vliegend uitspuugt. Maar soms heb je geluk!

Marktplaats

Soms kun je ook op marktplaats braakballen vinden. 

Bekijk waar je kunt braakballen pluizen met de boswachter.