Ga direct naar inhoud

Maak een wintertafel

Wat nou slecht weer?! Trek warme kleren aan en ga lekker naar buiten! In de winter is er van alles te ontdekken in de natuur. Ga op schattenjacht en maak er een mooie wintertafel van. Ook leuk om met kleine kinderen te doen!

Wintertafel

Maak een mooi plekje voor je vondsten door ze in een plank of stuk hout te steken.

Dit heb je nodig

  • Houten plank of stronk.
  • Boor.
  • Mooie dingen die je buiten hebt gevonden.
  • Eventueel een kaars in een glaasje of potje.

Zo maak je het

Trek een warme jas aan en ga in de buurt op zoek naar mooie dingen: takken, oude bladeren, gevallen besjes, eikels en misschien vind je wel een veer!

Eenmaal binnen zet je deze dingen mooi bij elkaar op de plank. Om de takken en veren rechtop te laten staan, kun je gaatjes boren in de plank. Vraag je ouders om even een handje te helpen. Zorg dat je boortjes met verschillende diktes bij de hand hebt, afhankelijk van de spullen die je hebt gevonden. Boor nu in je houten plank meerde gaatjes en steek je vondsten er in. Leg de rest er gezellig omheen en zet er een kaarsje bij. Zorg wel dat deze niet te dicht bij andere dingen staat en dat er een potje omheen zit. Je wilt natuurlijk niet dat de boel in de fik vliegt.

Geef je plank een mooi plekje en je wintertafel is klaar!

Wat kun je allemaal vinden in de winter?

Bijzonder takken en bladeren

Takken hebben in de winter geen bladeren meer maar misschien vind je er wel één met een bijzondere vorm: grillig of juist heel sierlijk. Heb je water in de buurt? Ga dan op zoek naar een paar lange rietstengels langs de waterkant.

Misschien heb je geluk en vind je nog wat mooie gekleurde bladeren. Kastanjebomen of platanen hebben heel grote bladeren. Perfect voor in een winterboeket. Misschien vind je nog wel een verdwaalde kastanje? Of een dennenappel.

Blad van de plataan

Blad van de plataan

Blad van de kastanje

Blad van de kastanje

Besjes

Bomen zoals de lijsterbes en hulst hebben rode besjes in de winter. Ze steken mooi af in het winterse landschap en vogels zijn dol op deze besjes.

In sommige parken vind je ook wel sneeuwbessen. Dit is een struik met grote witte bessen. Ze worden ook wel knalbessen genoemd. Als je er op gaat staan, maken ze een knappend geluid.

Lijsterbes met Keep

Lijsterbes

Uitgebloeide bloemen

Bloemen zal je niet meer zo veel zien in de winter. Toch kunnen uitgebloeide bloemen er ook heel mooi uitzien.  Als bloemen uitgebloeid zijn, ontwikkelen ze namelijk zaden. Bij sommige bloemen zitten deze in een zogenaamd zaaddoosje. En die zien er prachtig uit in de herfst en winter! Ga eens op zoek naar een uitgebloeide klaproos, judaspenning of wilde peen.

Judaspenning

Zaaddoos van de judaspenning

Klaproos

Zaaddoos van de klaproos

Uitgebloeide wilde peen

Uitgebloeide wilde peen