Ga direct naar inhoud

Spot lichtgevende dieren

Sommige dieren geven licht in het donker. Is dat even handig! Waar je ook bent: in grote delen van Nederland kun je lichtgevende dieren vinden.

Natuur met een zaklamp

Grote glimworm

De glimworm behoort tot de lichtgevende insecten. Alleen het vrouwtje draagt een groot lichtgevend orgaan aan de onderkant van het achterlijf. Om het mannetje te lokken (en OERRR kinderen ;). Het licht laat ze goed zien door haar achterlijf draaiend naar boven te steken. Deze kever kun je in juli en augustus zien in Midden- en Zuid-Nederland in loofbossen en (kalk)graslanden.

Kleine glimworm

Deze kever is maar 1 centimeter groot. De mannetjes en vrouwtjes maken de hele tijd een groenig licht om een partner te vinden. Je kunt ze zoeken in Utrecht, Gelderland en Limburg. In loofbos, langs bosranden op vochtige plaatsen vind je deze dieren die licht geven.

Zeevonk

Maak een strandwandeling en wie weet vind je een bijzonder algje. Een klein algje dat licht maakt op de koppen van de golven. En op de plek waar je je voet neerzet in het natte zand. De ‘barst’ achter je licht ook op. als je er dan nog niet genoeg van hebt, zet dan een duikbril op je neus en duik in het water. Wauw, je zweeft in een ‘heelal vol met sterren’… Ongelooflijk dat heel veel algjes van 0,5 tot 1 millimeter zo iets groots kunnen doen. Dit algje heet Noctiluca, of zeevonk in het Nederlands.

Foto: Jürgen Mangelsdorf 

Misschien vind je dit ook leuk: